Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: La cerca de veritat i justícia per a les víctimes de la sala Crocus City Hall és incompatible amb la tortura de sospitosos

© Stock Image

En resposta a l'atemptat perpetrat el 22 de març per un grup armat contra la sala de concerts Crocus City Hall (als afores de Moscou), que es va saldar amb almenys 137 víctimes mortals i centenars de persones ferides, Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central, ha declarat:

“Presentem el nostre condol més profund a les víctimes d'aquest cruel atemptat i als seus éssers estimats. Mereixen justícia. Per a aconseguir-la, tant les persones que van donar les ordres com els autors materials dels fets han de retre comptes plenament, i cal esclarir tota la veritat sobre el que va passar a la sala i sobre els fets previs que van conduir-hi. Mentre continuen sortint a la llum detalls esgarrifosos sobre aquests homicidis massius, les autoritats i els mitjans de comunicació russos proporcionen imatges profundament pertorbadores —i en aparença creïbles— de tortures a sospitosos”.

Lluny de promoure la rendició de comptes en favor de les víctimes, la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants només serveixen per enterbolir i afeblir el camí de la veritat i la justícia.

Marie Struthers, Amnistia Internacional

“Lluny de promoure la rendició de comptes en favor de les víctimes, la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants només serveixen per a enterbolir i afeblir el camí de la veritat i la justícia. El dret a no patir tortura ni altres maltractaments és absolut i no admet excepcions. Si s'infligeix tortura i altres maltractaments s'està cometent un delicte, que ha de ser abordat com a tal. Les víctimes no rebran justícia fins que les persones responsables d'aquesta atrocitat retin comptes en judicis justos, segons els estàndards internacionals”.

Informació complementària

El 22 de març, diversos homes armats vestits amb uniformes de combat van obrir foc contra les persones presents a l'interior de la sala de concerts Crocus City Hall —situada en un barri dels afores de Moscou—i posteriorment van calar foc al lloc. L'atemptat es va saldar amb almenys 137 víctimes mortals i 180 persones ferides. El grup armat ISIS va reivindicar l'autoria de l'atemptat i va difondre un espantós vídeo pres amb la càmera corporal d'un dels atacants, en el qual es veu com disparen contra la multitud amb fusells automàtics i degollen una de les persones assistents al concert.

El 23 de març, un tribunal de Moscou va ordenar presó preventiva per a quatre persones detingudes el mateix dia com a sospitoses de “acte de terrorisme” (article 205.3.b). Si són declarades culpables, podrien ser condemnades fins i tot a cadena perpètua.

Un dels sospitosos va comparèixer davant el tribunal en cadira de rodes després d'haver sofert lesions greus. Un altre presentava un embenatge en el costat dret del cap; imatges anteriors suggerien que els seus captors li havien tallat l'orella durant els interrogatoris. Un tercer detingut va comparèixer davant el tribunal amb les vores d'una bossa de plàstic enganxades al coll, la qual cosa apunta a l'ús d'una tècnica d'asfíxia que —segons informes— utilitzen les forces de l'ordre russes. Tots els acusats presentaven hematomes en els ulls i altres lesions. Altres imatges permetien deduir que els captors havien aplicat descàrregues elèctriques a un dels detinguts.