Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: El trasllat d'Aleksei Navalni és un càstig disfressat de tractament mèdic

Photo by Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Davant dels informes que indiquen que Aleksei Navalni ha estat traslladat de la colònia penitenciària on estava empresonat il·legalment a un pavelló mèdic d'una altra presó, Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central, ha manifestat:

"La salut d'Aleksei Navalni s'ha deteriorat ràpidament durant la seva detenció. Ara està en vaga de fam perquè les autoritats russes li neguen un examen mèdic per personal mèdic independent de la seva elecció. El trasllat de Navalni a una altra colònia penitenciària i les últimes declaracions oficials semblen indicar que les autoritats es proposen sotmetre'l a alimentació forçosa per interrompre la seva vaga de fan i infligir-li un càstig més gran".    

"Reiterem la nostra crida en favor de l'alliberament immediat d'Aleksei Navalni. Mentre continuï a la presó, ha de permetre's que sigui examinat i tractat per especialistes mèdics qualificats i independents de la seva elecció. Les autoritats han de garantir que la decisió de sotmetre'l a alimentació forçosa només s'adopta després d'una avaluació de la seva situació duta a terme per especialistes mèdics independents sense coacció ni ingerències indegudes, i tenint en compte la competència mental i la voluntat de Navalni. D'una altra manera, la decisió d'alimentar-lo per força podria constituir tortura o altres maltractaments".

"Les autoritats russes no poden sostreure's a l'escrutini global que ha despertat el deplorable tracte infligit a Aleksei Navalni. Demanem a simpatitzants de la nostra organització, governs nacionals i organismes internacionals que se sumin a la nostra crida en favor de l'alliberament immediat de Navalny, i que rebi tractament mèdic urgent per metges independents de la seva elecció per salvar-li la vida"

Informació complementària

El 19 d'abril, el Servei Penitenciari Federal rus va declarar que Aleksei Navalni, empresonat il·legalment a la colònia penitenciària núm. 2 de Pokrov, a la regió de Vladimir, havia estat traslladat al pavelló mèdic de la colònia penitenciària núm. 3, a la capital de la regió, Vladimir. Aleksei Navalni es va declarar en vaga de fam el 31 de març després que les autoritats de la presó declinessin permetre que un metge examinés l'empitjorament de la seva salut, que incloïa dolor d'esquena i a les cames.

En un comunicat de premsa publicat avui, les autoritats penitenciàries russes qualifiquen l'estat de salut d'Aleksei Navalni de "satisfactori" i afirmen que està rebent "teràpia vitamínica" amb el seu consentiment. No obstant això, els metges que atenen Navalni van informar el 16 d'abril d'una dinàmica "marcadament negativa" en les seves anàlisis de sang que, en la seva opinió, podia desembocar en insuficiència renal o aturada cardíaca "en qualsevol moment".