Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: Mor sota custòdia Aleksei Navalni, pres de consciència i l'opositor més destacat al Kremlin

By Mitya Aleshkovskiy - Own work https://www.flickr.com/photos/aleshru/6269175210, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19600654

“Després de ser enverinat, empresonat injustament i torturat a la presó, Aleksei Navalni ha mort després de consumir-se entre reixes durant 37 mesos i ser enviat a una de les presons més remotes i dures de Rússia. Navalni era un pres de consciència, empresonat exclusivament per alçar la veu contra un govern repressiu”, ha manifestat Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional.

“Reclamava llibertat política per a ell i per als seus simpatitzants. Va denunciar la corrupció i va plantar cara a Putin. La seva mort és una devastadora i nefasta acusació de la vida sota el govern opressiu i asfixiant del Kremlin. Va pagar el preu màxim per ser una veu crítica, i per defensar la llibertat d'expressió. Amnistia Internacional fa costat a totes les persones que lluiten pels drets humans dins i fora de les fronteres russes.”

“A Aleksei Navalni li han negat l'atenció mèdica, l'han mantingut reclòs en règim d'aïllament durant períodes prolongats i l'han sotmès a desaparició forçada en enviar-lo a una de les colònies penitenciàries més remotes, prop del Cercle Àrtic. Les autoritats russes es van negar a investigar adequadament i amb transparència les denúncies prèvies de violacions dels seus drets humans.”

“Ara que comença la cerca de justícia, és clar que disposem de poques vies. Per això és clau que la comunitat internacional emprengui accions concretes per a fer retre comptes a tots els responsables. Hem de demanar urgentment a les Nacions Unides que emprin els seus mecanismes i procediments especials per abordar la mort d'Aleksei Navalni.”

Informació complementària

El 16 de febrer, el Servei Penitenciari Federal rus ha informat que Aleksei Navalni s'havia trobat malament després d'un passeig al pati de la presó i havia perdut el coneixement poc després. A pesar que, segons ha afirmat el Servei Penitenciari Federal, el personal mèdic de la colònia l'ha atès immediatament i ha arribat un equip d'ambulància, tots els esforços de reanimació han fracassat, i Navalni ha estat declarat mort. La declaració del Servei Penitenciari Federal ha conclòs amb l'anunci que les causes de la mort s'estan determinant.

D'acord amb el Protocol de Minnesota de l'ONU sobre la Investigació de Morts Potencialment Il·lícites, els Estats tenen l'obligació de dur a terme investigacions ràpides, imparcials i efectives de les circumstàncies i causes de totes les morts sota custòdia. Entre altres aspectes clau, les autoritats han de garantir una autòpsia independent duta a terme per experts forenses imparcials i han d'actuar amb transparència, permetent l'escrutini d'observadors internacionals i de la família de Navalni.