Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: detinguts activistes d'Amnistia Internacional abans del concert d'U2 a Moscou


La policia va detenir ahir breument cinc activistes d'Amnistia Internacional i va tancar els estands de l'organització en el concert d'U2 a la capital russa, Moscou, abans de la celebració de l'esdeveniment musical.


Els activistes eren dins del recinte del concert, on mostraven pancartes i recollien signatures per a la campanya "Exigeix Dignitat", adreçada a posar fi a les violacions de drets humans que generen i intensifiquen la pobresa al món. Intentaven sensibilitzar sobre els drets humans i recollir signatures per a una petició.

El grup musical irlandès ha convidat activistes d'Amnistia Internacional a sumar-se a  l'etapa europea de la gira U2 360°. Els agents de policia van fer cas omís de les protestes dels activistes, que van explicar que estaven allí convidats, i els van obligar a tancar el seu estand.

Encara que ningú va oposar resistència a l'ordre policial de tancar els estands, una persona que forma part del personal de l'oficina de Moscou d'Amnistia Internacional i quatre voluntaris van ser conduïts a una comissaria local. Els van ordenar explicar per escritles seves accions, van emetre contra ells una amonestació oficial per haver organitzat un acte públic sense permís oficial previ i, una hora més tard, els van deixar en llibertat.

Lamentablement, aquesta detenció no és un fet aïllat, sinó que reflecteix les dificultats constants que troben avui dia a Rússia les persones que intenten expressar opinions que les autoritats consideren conflictives, dissidents o delicades. Amnistia Internacional tem que a Rússia s'estigui restringint als membres de l'oposició política i als activistes dels drets humans el dret a la llibertat de reunió i expressió.

L'organització veu amb preocupació que les autoritats russes considerin que no es poden permetre tals activitats si no es realitzen amb la seva aprovació explícita i adoptin estrictes mesures repressives contra els qui les duen a terme per considerar que estan cometent una infracció.