Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Restriccions discriminatòries de finançament de donants europeus a societat civil palestina poden agreujar la crisi de drets humans

Concentració a Suècia per demanar l'alto el foc a Gaza // Amnesty International Sweden

Els anuncis de diversos països europeus i la Comissió Europea sobre la restricció del finançament a organitzacions palestines de drets humans suposaran una dany encara més gran de la credibilitat de la Unió Europea com a autoproclamada defensora dels drets humans. Amnistia Internacional i altres 95 organitzacions han publicat una carta adreçada a la UE i als Estats membres en què expressen preocupació per l'impacte d'aquestes mesures discriminatòries sobre els drets humans.

“Els drets humans a Israel i els Territoris Palestins Ocupats (TPO) ja estan immersos en una profunda crisi. Les organitzacions palestines i israelianes a la regió fan una feina clau de protecció els drets de les persones. Unes actuen com a òrgans de vigilància de les violacions sistemàtiques dels drets dels palestins que cometen amb impunitat les autoritats israelianes, unes altres proporcionen representació legal gratuïta a les víctimes, que d'una altra manera es quedarien sense suport en la seva cerca de justícia. Restringir el finançament únicament de les organitzacions palestines és discriminatori i les silenciaria en obstaculitzar la seva feina vital, a més de privar les víctimes de qualsevol possibilitat de protecció”, ha afirmat Eve Geddie, directora de l'Oficina d'Amnistia Internacional davant les Institucions Europees.

Diversos països europeus, com Àustria, Dinamarca, Alemanya, Suècia i Suïssa, així com la Comissió Europea, han pres mesures per a suspendre o restringir el seu finançament a les organitzacions de la societat civil palestina basant-se en acusacions infundades que el finançament s'ha desviat a “organitzacions terroristes” o s'ha utilitzat per a “incitar a l'odi i la violència”. Aquestes acusacions activen arrelats estereotips racistes i islamòfobs que representen la població àrab i musulmana com a propenses a la violència i com a potencials terroristes. Algunes mesures per a suspendre el finançament d'ONG palestines són anteriors als atacs del 7 d'octubre de 2023, en els quals membres de Hamàs i altres grups armats van cometre crims de guerra i altres violacions del dret internacional, com ara homicidis il·legítims, presa com a ostatges de civils i llançament d'atacs indiscriminats amb coets contra Israel. No obstant això, les restriccions s'han intensificat des de llavors.

Doble moral de la UE

El 21 de novembre de 2023, la Comissió Europea va anunciar que “fins a la data no s'han trobat proves que els diners s'hagi desviat per a fins no desitjats”. Malgrat això, va anunciar la introducció de clàusules contractuals “contra la incitació” en tots els nous contractes amb ONG palestines, que obliguen els beneficiaris dels fons a declarar que no incitaran a l'odi i a sotmetre'ls a un “control […] efectuat per tercers” per a garantir-ne el compliment. Si bé la clàusula no és intrínsecament problemàtica, aplicar-la només a les ONG palestines estigmatitza la població palestina, alhora que anima altres per a incitar a l'odi.

“És essencial que els governs europeus donants garanteixin la rendició de comptes i la transparència de tots els socis. Però assenyalar exclusivament la població palestina, així com el moment i la justificació d'aquests anuncis per a restringir el finançament, planteja qüestions preocupants. Per què els donants restringeixen el finançament només a les ONG palestines? I per què les organitzacions palestines de la societat civil que documenten violacions de drets humans comeses pel govern israelià han de defensar-se repetidament de les acusacions d'antisemitisme i de suport a la violència contra l'Estat d'Israel, quan en repetides investigacions no s'han trobat proves d'això?”, ha manifestat Eve Geddie.

Per què els donants restringeixen el finançament només a ONG palestines? ¿I per què les organitzacions que documenten violacions de drets humans comeses pel govern israelià han de defensar-se repetidament d'acusacions d'antisemitisme i suport a la violència contra Israel, quan en repetides investigacions no s'ha trobat cap prova d'això?”

Eve Geddie, directora de la Oficina d'Amnistia Internacional davant de les Instituciones Europees

És vital que la UE i els Estats membres combatin totes les formes de racisme i altres formes de discriminació, com l'antisemitisme, la islamofòbia, el racisme antiàrab i antipalestí, i prenguin totes les mesures necessàries per a prohibir l'apologia de l'odi que constitueixi incitació a la discriminació, l'hostilitat o la violència. Els beneficiaris de diners de la UE ja estaven obligats a respectar aquests principis. Agregar clàusules “contra la incitació” únicament als contractes de les organitzacions palestines i sotmetre-les a un ”control efectuat per tercers” denota una presa de posició política, és discriminatori i reforça els supòsits racistes cap a la població palestina i els qui defensen els seus drets humans.

Suècia, per exemple, també ha declarat que en el futur exigirà als socis palestins que condemnin Hamàs. Exigir a una organització que expressi aquesta condemna i condicionar-hi el finançament, és un atac al dret humà a la llibertat d'expressió i associació, entre altres, i en la mesura en què es dirigeix exclusivament a les organitzacions que treballen sobre Palestina, és discriminatori.

Mentrestant, malgrat les crides cruels a matar, desplaçar per la força o emprar armes nuclears contra la població palestina realitzats per autoritats i ONG israelianes, així com dels reiterats atacs mortals contra civils per part de forces i colons israelians, i fins i tot d'ONG que construeixen assentaments il·legals en terres palestines ocupades, inclosos els denunciats per la UE, no s'exigeix res similar a les organitzacions israelianes o els organismes governamentals que cooperen amb Suècia perquè condemnin aquests crims. Aquesta doble moral flagrant no sols és discriminatòriai, sinó que també demostra un enfocament preocupantment selectiu dels drets humans.

Ús indegut de l'antisemitisme com a eina de repressió

Combatre l'antisemitisme i el discurs d'odi és vital, però en els últims anys, autoritats i funcionaris israelians de diversos països d'Europa, especialment Alemanya i Hongria, i els comissaris de la UE Verheyli i Schinas, han utilitzat acusacions infundades d'antisemitisme per silenciar les crítiques a les violacions israelianes del dret internacional, inclòs l'actual sistema d'apartheid que Israel imposa a la població palestina. Fins i tot ara, quan les forces israelianes han matat almenys 14.128 civils, més d'una tercera part dels quals són nens, i han desplaçat per la força més de 1,2 milions de palestins, les acusacions d'antisemitisme s'estan utilitzant per a silenciar, i en alguns casos criminalitzar, aquells, inclosos activistes jueus, que expressen solidaritat amb la població palestina i advoquen pels seus drets. Els autoritats israelianes fins i tot han utilitzat les acusacions d'antisemitisme per a justificar l'assassinat de civils palestins al·legant que la població palestina a Gaza dona suport "a la ideologia nazi".

“Davant l'augment de l'antisemitisme, els líders europeus tenen l'obligació de prendre mesures per a protegir les poblacions jueves, no obstant això, confondre la defensa dels drets de la població palestina amb l'antisemitisme i assenyalar palestins i àrabs per l'augment de l'antisemitisme és contraproduent i només alimenta més odi”, va dir Eve Geddie.

Les recents declaracions infundades i discriminatòries de polítics alemanys, austríacs i hongaresos han estigmatitzat les persones migrants de països de majoria musulmana en culpar-los de l'augment de l'antisemitisme a Europa. La UE, que estableix requisits addicionals només per als beneficiaris palestins de finançament, es basa de manera similar en estereotips discriminatoris i racistes.

“Els Estats europeus que restringeixen el finançament a organitzacions que defensen els drets humans a Israel i els Territoris Palestins Ocupats són una clara prova de la doble moral d'alguns Estats europeus. La credibilitat dels estats europeus que diuen defensar els drets humans ja s'ha vist afeblida per haver demanat un alto-el-foc i per continuar armant Israel mentre mata milers de persones palestines amb impunitat. Aquestes restriccions de finançament discriminatòries estan danyant encara més la seva credibilitat”, ha afirmat Eve Geddie.

“Demanem a la UE, als Estats membres i a altres donants que garanteixin que es reprèn el finançament a la població palestina, sense aplicar restriccions innecessàries i discriminatòries. Si la UE creu que les salvaguardes vigents no són suficients per fer front a la incitació, llavors haurien d'adoptar garanties més estrictes per a tots els contractes, inclosos els d'Israel i dins d'Europa, en lloc d'assenyalar la població palestina per motius racistes i sense animar ni donar suport a polítiques i lleis que soscaven els drets humans”.