Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Regne Unit: La negativa del Tribunal Suprem a permetre l'apel·lació de Julian Assange és un "revés per a la justícia"

© David G Silvers CC

Davant la decisió del Tribunal Suprem britànic de denegar a Julian Assange el permís per recórrer la sentència del Tribunal Superior que n'autoritzava l'extradició, Julia Hall, directora adjunta d'investigació d'Amnistia Internacional per a Europa, ha manifestat:

"La decisió anunciada avui és un revés per a Julian Assange i la justícia. El Tribunal Suprem ha perdut l'oportunitat d'aclarir l'acceptació per part del Regne Unit d'unes garanties diplomàtiques contra la tortura plenes d'irregularitats. Aquestes garanties són intrínsecament poc fiables i deixen les persones exposades a patir greus abusos en ser extraditades o sotmeses a un altre trasllat.

La reclusió prolongada en règim d'aïllament defineix en gran mesura la vida de moltes persones recloses a les presons de màxima seguretat dels Estats Units i constitueix tortura o altres maltractaments segons el dret internacional. La prohibició de la tortura i altres maltractaments és absoluta, i les promeses buides de tracte just com les formulades pels Estats Units en el cas d'Assange amenacen de soscavar profundament aquesta prohibició internacional.

La negativa del Tribunal Suprem és també una mala notícia per a la llibertat de premsa, ja que deixa intacta la infame via utilitzada pels Estats Units per intentar jutjar editors per espionatge. L'exigència que Estats com el Regne Unit extraditin persones per publicar informació classificada d'interès públic estableix un perillós precedent i ha de rebutjar-se. Els Estats Units han de retirar immediatament els càrrecs contra Julian Assange".

Informació complementària

El Tribunal Superior va resoldre al desembre de 2021 que Assange podia ser extradit basant-se en les garanties ofertes pels Estats Units sobre la seva protecció a la presó. Els Estats Units havien presentat garanties per escrit que, si Assange era extradit, no seria reclòs en una presó de màxima seguretat ni sotmès a mesures administratives especials "com el règim d'aïllament prolongat, que pot constituir tortura o altres maltractaments segons el dret internacional" i rebria assistència mèdica adequada. Però aquestes garanties incloïen una excepció: si en el futur Assange feia res pel que fos necessari imposar-li mesures administratives especials o recloure'l en una presó de màxima seguretat, es reservaven el dret a fer-ho.