Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Regne Unit / Estats Units: Assange torna als tribunals

Photo by David Levenson/Getty Images
  • La llibertat de premsa mundial, en joc

En l'avantsala de la pròxima vista de Julian Assange davant els tribunals britànics per decidir sobre la seva possible extradició als Estats Units, Amnistia Internacional reitera els seus motius de preocupació pel risc que corre Assange de patir greus violacions de drets humans en cas de ser extradit i adverteix del profund “efecte dissuasiu” que tindria sobre la llibertat de premsa a tot el món.

“La seguretat d'editors i periodistes d'investigació de tot el món penja d'un fil. Si s'envia Julian Assange als Estats Units i se'l processa allà, també se sotmetran a judici les llibertats de premsa”, ha declarat Julia Hall, experta d'Amnistia Internacional en antiterrorisme i justícia penal a Europa.

“Assange patirà personalment per aquestes acusacions de base política i la comunitat que integra els mitjans de comunicació de tot el món rebrà l'avís que tampoc està fora de perill. El dret del públic a conèixer el que fan els governs en el seu nom es veurà profundament soscavat. Els Estats Units han de retirar els càrrecs presentats contra Assange en virtut de la Llei d'Espionatge i posar fi a la seva detenció arbitrària al Regne Unit.”

Si Julian Assange perd la capacitat d'apel·lar, correrà el risc de ser extradit als Estats Units i processament en virtut de la Llei d'Espionatge de 1917, una llei de temps de guerra que mai va tenir la finalitat de penalitzar el treball legítim d'editors i periodistes. Julian Assange podria ser condemnat a complir fins a 175 anys de presó. Pel càrrec menys greu de frau informàtic, podrien sentenciar-lo a un màxim de 5 anys.

Assange també correria un alt risc de ser sotmès a reclusió prolongada en règim d'aïllament en una presó de màxima seguretat. Encara que els Estats Units ha ofert “garanties diplomàtiques” al Regne Unit, que pel que sembla avalen la seva seguretat en cas que sigui empresonat, les garanties de les autoritats contenen tantes excepcions que no poden considerar-se fiables.

“Les garanties dels Estats Units no ofereixen confiança. Les dubtoses garanties que rebrà un tracte digne en una presó nord-americana sonen falses si considerem que Assange podria enfrontar-se a dècades de presó en un sistema els abusos —incloses del qual la reclusió prolongada en règim d'aïllament i l'atenció sanitària insuficient a la població reclusa— són manifestos. els Estats Units senzillament no pot garantir la seva seguretat i benestar, igual que no els garanteix als centenars de milers de persones que estan actualment recloses a les presons nord-americanes”, ha afirmat Julia Hall.

Una amenaça mundial a la llibertat de premsa

Si s'extradeix Julian Assange, s'establirà un perillós precedent que el govern dels Estats Units podria utilitzar per a exigir l'extradició d'editors i periodistes de tot el món. Altres països podrien fixar-se als Estats Units i seguir el seu exemple.

“La publicació per part de Julian Assange de documents que li van revelar les seves fonts en el marc del seu treball amb Wikileaks s'assembla a la feina del periodisme d'investigació, on es duen a terme de manera habitual les activitats descrites en l'acta d'acusació: parlar amb fonts confidencials, sol·licitar aclariments o documentació addicional, i rebre i difondre informació oficial i, a vegades, classificada”, ha afegit Julia Hall.

Els mitjans informatius i editorials publiquen amb freqüència i legitimitat informació classificada per a informar sobre afers de màxima importància pública. La publicació d'informació d'interès públic és una pedra angular de la llibertat de premsa. A més, està protegida pel dret internacional dels drets humans, i no ha de criminalitzar-se.

S'han d'acabar immediatament els intents dels Estats Units d'intimidar i silenciar el periodisme d'investigació perquè no divulgui conductes governamentals indegudes, com ara crims de guerra o altres infraccions del dret internacional.”

“Les fonts, les denúncies legítimes de les quals comuniquen irregularitats governamentals a periodistes i editors, també han de tenir llibertat per a compartir informació d'interès públic. Si Julian Assange és processat per desenvolupar una feina editorial legítima, aquestes fonts seran molt més poc inclinades a proporcionar informació.”

“Es posa a prova el compromís de les autoritats nord-americanes i britàniques amb els principis fonamentals de la llibertat de premsa, que sustenten el dret a la llibertat d'expressió i el dret de la ciutadania a la informació. En la banqueta no només s'asseu Julian Assange. En silenciar Assange, s'emmordassarà altres persones”, ha dit Julia Hall.

Informació complementària

El Tribunal Superior del Regne Unit ha confirmat una vista per als dies 20 i 21 de febrer de 2024. El seu desenllaç determinarà si Julian Assange té més oportunitats per a defensar el seu cas davant els tribunals britànics o si ha esgotat tots els recursos al Regne Unit, la qual cosa desembocarà en el procés d'extradició o en una sol·licitud davant el Tribunal Europeu de Drets Humans. Hi ha convocats actes de protesta en defensa de Julian Assange i la llibertat d'expressió en ciutats de tot el món, incloses Barcelona, València i altres ciutats com Madrid, Osca o Les Palmes.