Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Qatar: S'acaba el temps perquè Infantino trenqui el seu silenci sobre la indemnització dels treballadors migrants

© AAPIMAGE via Reuters Connect

Queda menys d'una setmanaperquè arrenqui la Copa Mundial de Futbol 2022 de Qatar i s'acaba el temps perquè la FIFA i el seu president, Gianni Infantino, es comprometin a indemnitzar als treballadors migrants pels abusos soferts en la preparació del campionat; així ho ha manifestat Amnistia Internacional.

“Si no trenca el seu silenci respecte a l'assumpte de les indemnitzacions, Gianni Infantino malgastarà una oportunitat d'or per a deixar un llegat de la Copa Mundial de respecte i homenatge als treballadors que la van fer possible. Se li han presentat innombrables proves sobre les conseqüències humanes d'aquests 12 anys, així com una proposta concreta per a ajudar les víctimes i les seves famílies a refer les seves vides; per tant, el missatge des de Zuric i Doha no pot ser simplement centrar-se en el futbol”, ha afirmat Steve Cockburn, director de Justícia Econòmica i Social d'Amnistia Internacional.

La FIFA no pot utilitzar l'espectacle de la Copa Mundial per a eludir les seves responsabilitats. Té un deure inequívoc cap als centenars de milers de treballadors que van sofrir mentre construïen els estadis i infraestructures necessaris per al campionat. Un compromís públic amb la creació d'un fons d'indemnització, encara que no serveixi per a desfer el passat, suposaria un gran avanç. Gairebé no queda temps, però encara no és massa tard perquè la FIFA faci el correcte.”

El maig de 2022, Amnistia i una coalició d'organitzacions van llançar una campanya per a demanar a Qatar i la FIFA l'establiment d'un programa integral de reparació per als centenars de milers de treballadors que van sofrir, entre altres abusos: taxes de contractació desorbitades, impagament de salaris, lesions i, en els pitjors casos, la mort. Fins avui, Gianni Infantino no ha respost a la carta conjunta enviada per la coalició amb motiu de la campanya i evita constantment l'assumpte de les indemnitzacions en públic.

La proposta d'un programa de reparació compta amb l'ampli suport de més d'una desena d'associacions de futbol, entre elles les d'Anglaterra, Alemanya, França, Països Baixos i els Estats Units, patrocinadors del torneig com Coca-Cola, Adidas, Budweiser i McDonald’s i, a través d'un vídeo que es va fer viral el mes passat, la selecció nacional d'Austràlia. No obstant això, encara que l'equip directiu superior de la FIFA ha reconegut la importància d'indemnitzar, l'organisme futbolístic i el seu president encara no han formulat un compromís públic. Una enquesta mundial encarregada per Amnistia en 15 països va revelar que el 84% de les persones que probablement veurien la Copa Mundial també estaven a favor de la proposta.

Informació complementària

El 4 de novembre, Gianni Infantino va escriure una carta a les 32 nacions que competeixen en la Copa Mundial 2022, instant-les que “se centrin en el futbol” i deixin a un costat els problemes de drets humans. La seva carta va estar precedida d'uns comentaris del ministre de Treball de Qatar en els quals ratllava la campanya d'Amnistia de “reclam publicitari”.

Article d'opinió de la secretària general d'Amnistia en el qual demana a Gianni Infantino que es comprometi a indemnitzar, disponible aquí.

Amnistia Internacional demana a la FIFA i a Qatar que es comprometin públicament a establir un programa de reparacions per tots els abusos relacionats amb la preparació i celebració de la Copa Mundial i disposin finançament a l’elaboració de plans de prevenció per a evitar més abusos. A partir d'aquí, la FIFA i Qatar han de col·laborar amb els treballadors, la societat civil, els sindicats i l'Organització Internacional del Treball (OIT), entre altres, per a definir els detalls i l'execució del programa.