Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Protestes pel clima demanen que es posi fi a l'ús dels combustibles fòssils

© Suleiman Mbatiah / AFP via Getty Images.

En les protestes i els actes que tindran lloc a tot el món en els pròxims dies, milions de persones demanaran que es posi fi a l'ús dels combustibles fòssils, fent-se eco de l'opinió d'Amnistia Internacional que aquesta mesura és essencial per intentar evitar que la catàstrofe climàtica vagi a més.

Amnistia Internacional dona suport a diverses de les accions coordinades que comencen demà amb laVaga Mundial pel Clima del moviment Fridays for Future, a la qual seguiran altres durant el cap de setmana en desenes de ciutats de tot el món.

És un dels grups que done suport a la Marxa per posar fi als combustibles fòssils que tindrà lloc diumenge 17 de setembre a Nova York, coincidint amb la trobada dels líders mundials en la Setmana d'Alt Nivell de l'Assemblea General de l'ONU, i abans de la Cimera sobre l'Ambició Climàtica del secretari general el 20 de setembre.

Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional, ha afirmat: “Amnistia Internacional demana una eliminació gradual ràpida i justa de tots els combustibles fòssils i la fi immediata del desenvolupament de nous recursos de combustibles fòssils. També dona suport al dret a la llibertat d'expressió i fa campanya per a protegir el dret a protestar pacíficament”.

“El moviment Fridays for Future, organitzat i dirigit per joves, torna a estar en primera línia d'aquestes crides en favor d'una transició energètica justa. Aquesta generació s'enfronta a una catàstrofe climàtica que va a pitjor i les conseqüències de la qual per als drets humans són devastadores. No obstant això, massa líders en posicions de poder s'abstenen de fer el necessari per evitar aquest desastre, i fins i tot incompleixen els compromisos adquirits.”

“Demanem als governs i empreses que actuïn sense demora per a protegir el dret de totes les persones a un medi ambient sa: que posin fi ràpidament a l'actual era de dependència dels combustibles fòssils, duguin a terme una transició ràpida i justa cap a fonts d'energia renovables i acabin amb la pobresa energètica”.

Informació complementària

Durant els pròxims tres dies se celebraran diversos centenars d'actes en el marc d'una campanya coordinada per la justícia climàtica. El moviment Fridays for Future va començar el 2018 quan Greta Thunberg va iniciar una protesta pel clima davant del Parlament de Suècia.

En l'Acord de París de 2015, els Estats es van comprometre a intentar mitigar els pitjors efectes del canvi climàtic limitant l'augment de la temperatura mitjana mundial a 1,5˚C respecte als nivells preindustrials. Segons les prediccions més recents, aquest augment se superarà amb escreix.

Amnistia Internacional Espanya s'ha sumat a la crida de Fridays For Future i Aliança pel Clima, subscrivint el manifest i participarà en les mobilitzacions convocades per avui divendres 15.