Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Polònia: Les autoritats han de posar fi a la retòrica de l'odi contra les persones LGBTI

Photo by Piotr Lapinski/NurPhoto via Getty Images

Les autoritats poloneses han dirigit contres les persones LGBTI una retòrica estigmatizadora i nociva i han negat o frustrat els intents d'aquestes persones per protestar. Així ho ha conclòs Amnistia Internacional Polònia en un nou informe.

They treated us like criminals: From shrinking space to harassment of LGBTI defenders conclou que les persones LGBTI i els seus simpatitzants que han pres els carrers per protestar contra l'atac als seus drets s'han trobat freqüentment sense protecció davant dels atacs verbals i físics de contramanifestants homòfobs o han hagut d'enfrontar-se a tàctiques policials de mà dura i processaments penals.

"Les autoritats poloneses no només són responsables de la persistent retòrica de l'odi contra les persones LGBTI, sinó també de la manca de protecció a aquestes comunitats davant de les violentes i discriminatòries conseqüències de les seves paraules i polítiques", ha manifestat Anna Błaszczak-Banasia, directora d'Amnistia Internacional Polònia.

"Els qui protesten amb valentia pateixen atacs de la policia o es troben que no reben protecció davant dels atacs de contramanifestants, en un país en què aquests atacs ni tan sols estan legalment considerats com a crims d'odi".

L'informe conclou que, en els darrers cinc anys, les autoritats han utilitzat intencionadament com a arma complexos requisits de notificació per prohibir, limitar o dissoldre de forma arbitrària i discriminatòria protestes LGBTI.

La situació de les persones LGBTI va empitjorar ràpidament després del 2019, quan es va produir un fort increment de la retòrica hostil i estigmatizadora, fins i tot per part d'alts càrrecs, contra elles. Aquesta situació es va veure agreujada per l'adopció de resolucions homòfobes dels governs locals, conegudes també com a "zones sense persones LGBTI" que, tot i que no són legalment vinculants, resulten nocives i alimenten l'atmosfera d'hostilitat cap a les persones LGBTI que viuen en aquestes regions.

Les marxes per la igualtatpacífiques de Bialystok, Gniezno i Lublin van ser atacades per violents contramanifestants, mentre la policia eludia gairebé sistemàticament brindar-los protecció. En alguns casos, la policia també va fer un ús excessiu de la força contra persones LGBTI i els seus simpatitzants durant les protestes.

"No sabem on acabarà aquesta campanya d'odi. Hi ha vehicles amb lemes homòfobs que recorren els carrers impunement, mentre el nostre col·lectiu és el que és castigat i pateix. Aquest llarg activisme és el que ha provocat que avui dia em trobi en tan mal estat", ha dit Jacek, veterà activista i organitzador de les Marxes per la Igualtat, a Amnistia Internacional.

La situació resulta especialment perillosa per als qui defensen els drets de les persones LGBTI i s'oposen obertament a l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia sistèmiques a Polònia, ja que pateixen múltiples represàlies, inclosos càrrecs penals. Els processaments han donat lloc a esgotadors i costosos judicis que limiten la participació dels i les activistes en un espai de la societat civil que ja s'està reduint.

"El govern polonès ha d'actuar ara per capgirar aquesta lamentable situació", ha manifestat Anna Błaszczak-Banasiak.

"En comptes d'atacar les persones LGBTI i els qui defensen els drets, les autoritats han de respectar, protegir i promoure els drets d'aquestes persones i actuar urgentment per garantir que es posa fi a qualsevol discriminació basada en l'orientació sexual i identitat de gènere, o presumpta orientació sexual i identitat de gènere".

Informació complementària

Amnistia Internacional ha fet sonar reiteradament les alarmes sobre les accions de les autoritats poloneses, que han reduït l'espai de la societat civil a tot el país, han soscavat l'Estat de dret i han atacat els drets de les dones i les persones LGBTI i dels qui les defensen, especialment en els últims cinc anys.