Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Petició de llibertat per a tots els presos i preses de consciència del món

El preso de conciencia venezolano Ruben Gonzalez © Particular

Amnistia Internacional demana l'alliberament immediat i incondicional de tots els presos i preses de consciència per qui fa campanya a tot el món, i que ara corren més perill a causa de la pandèmia de COVID-19.

"A mesura que aquest devastador virus escombra el planeta, les presons corren el risc de convertir-se en llocs perillosos on contreure la COVID-19. És més important que mai que els Estats prenguin mesures urgents per protegir totes les persones que estan entre reixes, i això inclou posar en llibertat a totes les que estan recloses simplement per exercir de forma pacífica els seus drets", ha manifestat Sauro Scarpelli, director adjunt de Campanyes d'Amnistia Internacional.

"Els presos i preses de consciència no han comès cap delicte, i tot i així segueixen sent detinguts arbitràriament en condicions que s'estan tornant cada vegada més perilloses. L'amuntegament i la manca de sanejament en moltes presons del món fan que a les persones detingudes els resulti impossible prendre mesures de prevenció davant de la malaltia, com ara la distància física i el rentat freqüent de mans. La seva detenció injustificada les està posant en una situació de més risc".

Amnistia Internacional fa campanya activament per l'alliberament d'unes 150 persones a les quals ha adoptat com a preses de consciència: persones que estan detingudes en diverses parts del món exclusivament per exercir de forma pacífica els seus drets humans. Encara que Amnistia està treballant en 150 casos, és probable que n'hi hagi milers més.

Entre els casos emblemàtics sobre els quals l'organització està fent campanya es troba el de Rubén González, sindicalista veneçolà detingut arbitràriament el 29 de novembre de 2018 després de protestar pacíficament i propugnar els drets laborals dels qui treballen en una empresa minera propietat de l'Estat. Rubén González va ser acusat d'atacar un militar i va ser condemnat a cinc anys i nou mesos de presó.

Va ser jutjat, declarat culpable i condemnat per un tribunal militar, la qual cosa li va negar el seu dret a un judici just. No hi havia proves fiables en contra seva, i la seva detenció i el seu judici van ser clarament per motius polítics. El seu estat de salut ja és dolent: pateix fallida renal i hipertensió, fet que el situa en una posició de més risc davant de la COVID-19.

L'advocada de drets humans iranià Nasrin Sotoudeh també és presa de consciència. Detinguda el 13 de juny de 2018, va ser condemnada a 38 anys i 6 mesos de presó i 148 fuetades després de dos judicis manifestament injusts. Els càrrecs que se li imputaven estan relacionats amb la seva oposició a les lleis sobre l'ús forçós del vel, entre ell "incitar a la corrupció i la prostitució- i -cometre obertament un acte pecaminós [...] apareixent en públic sense hijab"; també estan relacionats amb el seu activisme contra la pena de mort.

Entre les activitats legítimes que les autoritats han citat com a "prova" contra ella es troben: llevar-se el mocador del cap durant les visites penitenciàries; concedir als mitjans de comunicació entrevistes sobre el violent arrest i detenció de dones que protestaven contra l'ús forçós del hijab; i pertànyer a grups de drets humans com la Campanya per a l'Abolició Progressiva de la Pena de Mort.

Emir-Usein Kuku és un ciutadà tàrtar de Crimea que va investigar i va denunciar violacions de drets humans, incloses desaparicions forçades, comeses durant l'actual ocupació russa de la península de Crimea.

Porta a la presó, separat de la seva dona i els seus fills, des de febrer de 2016. El 12 de novembre, un tribunal militar rus els va declarar a ell i als cinc acusats amb ell (Muslim Aliev, Vadim Siruk, Enver Bekirov, Arsen Dzhepparov i Refat Alimov) culpables de càrrecs falsos relacionats amb el terrorisme. Després d'un judici injust, els sis han estat condemnats a penes d'entre 7 i 19 anys de presó. Amnistia Internacional els considera a tots ells presos de consciència.

"La detenció injustificada de qualsevol persona enmig d'una pandèmia global és cruel i summament irresponsable", ha manifestat Sauro Scarpelli. "Els drets humans per a totes les persones han d'estar en el nucli de la resposta a la COVID-19, i han de romandre al centre dels nostres esforços per construir un futur just i tolerant, en el qual totes les persones puguin expressar de forma lliure i individual les seves opinions al món posterior a la COVID-19".

Informació complementària

Amnistia Internacional fa campanya en favor d'uns 150 presos i preses de consciència. La xifra exacta varia d'uns moments a uns altres a causa de l'alliberament, la mort o el fet que alguns casos individuals són representatius d'un grup més gran de persones, com en el cas esmentat d'Emir-Usein Kuku.

A més que s'alliberi als presos i preses de consciència, Amnistia Internacional demana als governs que prenguin mesuresper frenar la propagació de la pandèmia, amb mesures que inclouen descongestionar els centres penitenciaris. Alhora, les autoritats han de revisar els casos tant de les persones a la presó preventiva com dels menors d'edat, i considerar l'alliberament anticipat, temporal o condicional de les persones que corren especial risc, com les persones d'edat o les que pateixen malalties subjacents.

Alhora, l'organització insta així mateix als governs a proporcionar a les persones que romanguin a la presó un nivell d'atenció mèdica que satisfaci les necessitats individuals de cadascuna, similar al que s'ofereix a la comunitat, i que garanteixin la màxima protecció possible davant de la propagació de la COVID-19.

Des de la seva fundació el 1961, Amnistia Internacional ha fet campanya en favor de milers de presos i preses de consciència, persones que han estat detingudes arbitràriament a causa de les seves conviccions o de la seva identitat.