Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Perú: La repressió letal de l'Estat és una mostra més del menyspreu cap a la població indígena i camperola

© REUTERS/Sebastian Castaneda
  • Amnistia Internacional Espanya reitera la seva petició al govern central perquè suspengui de manera immediata l'exportació al Perú d'armes letals i material antidisturbis.

Des de l'inici de les massives protestes en les diferents regions del país al desembre del 2022, l'Exèrcit i la Policia Nacional del Perú (PNP) han disparat de manera il·legítima armes letals i han emprat altres armes menys letals de manera indiscriminada contra la població, especialment contra persones Indígenes i camperoles, en el context de la repressió de protestes, la qual cosa han suposat atacs generalitzats, ha dit avui Amnistia Internacional en presentar els resultats inicials de la seva investigació al país.

Durant la investigació a Ayacucho, Andahuaylas, Chincheros i Lima entre el 29 de gener i l'11 de febrer, Amnistia Internacional va rebre informació de 46 casos de possibles violacions de drets humans i va documentar 12 casos de morts per ús d'armes de foc. Alhora, l'organització va rebre informació sobre greus mancances en la investigació de violacions de drets humans i la impartició de justícia.

“Amb un saldo de 48 persones mortes per la repressió estatal, 11 en bloquejos de carreteres i un policia, així com centenars de persones ferides en un tràgic període de violència estatal, les autoritats peruanes han permès que, durant més de dos mesos, l'ús excessiu i letal de la força sigui l'única resposta del govern davant el clam social de milers de comunitats que avui exigeixen dignitat i un sistema polític que garanteixi els seus drets humans,” ha afirmat Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

En un context de molta incertesa política, les primeres expressions de malestar social van sorgir de diverses de les regions més marginades del Perú, com Apurímac, Ayacucho i Puno, la població de les quals, majoritàriament indígena, ha estat objecte històricament de discriminació i de desigualtat en el seu accés a la participació política i ha romàs en contínua lluita per accedir als drets bàsics de salut, habitatge i educació. Les protestes aviat es van estendre a la capital, Lima, i a altres parts del país.

Amnistia Internacional ha realitzat una anàlisi que pren com a paràmetres la concentració de protestes i el nombre de morts per repressió basats en dades de la Defensoria del Poble del Perú. Ha registrat que el nombre de possibles morts arbitràries per la repressió estatal es troba concentrat de manera desproporcionada en regions amb població majoritàriament de pobles indígenes. Això malgrat que el nivell de violència estatal durant les manifestacions va ser pràcticament igual al registrat en altres regions, com Lima, per exemple. Mentre que els departaments amb població majoritàriament indígena només representen el 13% de la població total del Perú, aquests concentren el 80% de les morts totals registrades des de l'inici de la crisi. Les dades apunten al fet que les autoritats haurien actuat amb un marcat biaix racista, acarnissant-se contra aquelles poblacions històricament discriminades.

A Juliaca, en el departament de Puno, on es concentra un alt percentatge de població Indígena, 17 persones van perdre la vida el 9 de gener en el context de la repressió policial. La pròpia Fiscalia va declarar que les morts van ser causades per projectils d'arma de foc, provocant un dels esdeveniments més tràgics i pertorbadors en tot el país. A inicis d'aquest mes, el govern va decretar un Estat d'Emergència en set regions, sent Puno l'única regió que ha quedat sota control militar.

Durant la seva investigació, Amnistia Internacional va entrevistar múltiples persones funcionàries de l'Estat, entre elles representants de les forces de seguretat, fiscals, funcionaris de la defensoria del poble, així com comerciants, periodistes, organitzacions de la societat civil, persones advocades, familiars i testimonis presencials. Així mateix, el Laboratori d'Evidències de l'organització va aconseguir verificar 36 peces de material foto i videogràfic, de les quals almenys 11 apuntarien a l'ús excessiu i a vegades indiscriminat de la força letal i potencialment letal per part de l'autoritat.

“No és casualitat que desenes de persones diguessin a Amnistia Internacional que sentien que les autoritats les tractaven com a animals i no com a éssers humans. El racisme sistèmic arrelat en la societat peruana i en les seves autoritats durant dècades, ha estat el motor de la violència exercida com a càstig contra les comunitats que han alçat la veu,” ha afirmat Erika Guevara Rosas.

Projectils antidisturbis espanyols usats en la repressió i suspensió de la venda d'armes al Perú

El Laboratori d'Evidències d'AI va concloure que en la repressió de les manifestacions es va fer ús de projectils antidisturbis d'escopeta i bales de goma fabricats per l'empresa espanyola Maxam Outdoor i continuarà investigant si s'ha utilitzat per a cometre violacions greus de drets humans.

Com a mesura cautelar, la secció espanyola d'Amnistia Internacional ha insistit en la seva petició al govern central de suspensió immediata de les exportacions d'armes i material antidisturbis al Perú. Amnistia Internacional Espanya demana al govern millores en l'avaluació de risc de les vendes d'armes al Perú, que aplicació el protocol per a verificar l'ús de les armes exportades adoptat en 2020 per a garantir que armes espanyoles no s'usen per a cometre violacions de drets humans i investigui l'ús de les armes espanyoles en la repressió al Perú.

Morts arbitràries i possibles execucions extrajudicials

Tot i que les normes internacionals de drets humans prohibeixen l'ús d'armes de foc amb munició letal per al control de protestes, la informació recopilada apunta al fet que en múltiples casos la Policia i l'Exèrcit van recórrer a aquesta com un dels principals mètodes per a dispersar les manifestacions, fins i tot quan no existia risc aparent per a la vida d'altres persones.

Les protestes van ser majoritàriament pacífiques, però van incloure uns certs elements de violència focalitzada per part d'alguns manifestants, com el llançament de pedres amb fones artesanals i coets. No obstant això, les dades disponibles indiquen que la Policia i l'Exèrcit van disparar bales de manera indiscriminada i en algunes ocasions cap a objectius concrets, matant o lesionant a transeünts, manifestants i els qui oferien primers auxilis a persones ferides.

Dels 12 casos emblemàtics de persones mortes que Amnistia Internacional ha documentat fins al moment, totes van rebre trets en el pit, el tors o el cap, la qual cosa podria ser indicatiu, en alguns casos, d'un ús intencional de la força letal.

Jhonathan Erik Enciso Arias, estudiant de 18 anys, jugador de voleibol i fill de mare i pare quètxuaparlants, va morir el 12 de desembre a causa d'un tret de munició letal que el va impactar mentre ell i els seus amics es trobaven en el turó local de Huayhuaca, que domina el centre de la ciutat de Andahuaylas. Desenes de ciutadans s'havien apostat en el lloc per observar i filmar la protesta dels vilatans després de l'ús de gas lacrimogen per part de la policia per a dissoldre una celebració fúnebre de dos joves que havien mort el dia anterior en l'aeroport de Andahuaylas.

Vídeos i testimonis apunten al fet que aquest dia diversos policies van disparar bales des del terrat d'un edifici davant del uró. Funcionaris de l'Estat van confirmar a Amnistia Internacional la presència de Policia en aquesta terrassa i l'organització ha verificat imatges de vídeo que demostren que John Erik no estava exercint violència contra la policia en el moment de la seva mort. Un altre jove, Wilfredo Lizarme, de 18 anys, va morir en similars circumstàncies. Tals casos podrien constituir la comissió d'execucions extrajudicials.

Leonardo Hancco Chacca, operador de maquinària pesant de 32 anys, va morir després que militars apuntessin i disparessin en contra de manifestants en els voltants de l'aeroport de Ayacucho el 15 de desembre, d'acord amb múltiples testimoniatges i imatges obtingudes per IDL-Reporters. Testimonis van indicar que les forces armades van utilitzar bales de forma continuada durant almenys set hores en l'aeroport i els seus voltants, a vegades perseguint manifestants o disparant en direcció dels qui auxiliaven als ferits. En total nou homes joves van morir per la presumpta actuació militar d'aquest dia.

Lesions i danys a la integritat física

Des de l'inici de la crisi s'han registrat més de 1.200 persones ferides en el context de protestes i 580 policies lesionats, segons xifres del Ministeri de Salut.

A més d'impactes de bala, després d'una anàlisi d'imatges, Amnistia Internacional ha identificat nombroses lesions per impacte de perdigons. Aquesta munició imprecisa, que deixa anar diversos projectils amb cada tret, no és apta en absolut per al control de manifestacions.

En un cas, una bala va perforar el braç d'un jove mentre prestava primers auxilis el 15 de desembre a Ayacucho. El jove va dir que li van disparar uns soldats que apuntaven directament contra ell i de manifestants en la zona. Més de 60 persones van resultar ferides aquell dia a Ayacucho.

A Lima, les dades recaptades indiquen que el fort ús de material potencialment letal, com ara perdigons, així com de gas lacrimogen — que també pot causar la mort quan el seu ús és indegut o quan es dispara amb un llançador directament al cos — van causar la mort d'una persona després de rebre l'impacte d'una llauna de gas al cap i desenes de ferits.

A Juliaca, al fotoperiodista Aldair Mejía li van impactar perdigons a la cama dreta, provocant una lesió greu mentre reportava les manifestacions i la violenta repressió empresa per la Policia Nacional el 7 de gener.

Investigació lenta i sense recursos suficients

Amnistia Internacional va recaptar informació oficial i de víctimes que indica que, tot i que la Fiscalia havia realitzat algunes actuacions importants, a gairebé dos mesos dels fets encara no s'havien desenvolupat diligències claus per a les investigacions com la realització d'uns certs peritatges o la recol·lecció de testimonis. En alguns casos no s'hauria preservat la cadena de custòdia d'una certa evidència, la qual cosa soscavaria la possibilitat que les recerques resultin autènticament imparcials i exhaustives.

L'organització va identificar casos on les diligències inicials de recerca no reflectirien fidelment els fets, com el cas de Beckham Romario Quispe Rojas, futbolista i entrenador de 18 anys i fill d'un pagès quechuahablante, qui va morir durant una protesta en Huancabamba, Andahuaylas, en una pista d'aterratge en desús. La necropsia no va donar compte del tipus de projectil que li va causar la mort i va ser lliurada un mes després dels fets.

“La Fiscalia de la Nació ha de disposar urgentment de recursos i temps per a la recerca de les violacions greus de drets humans i possibles crims de dret internacional. Demorar i descurar aquesta labor crítica, contribueix a crear un clima d'impunitat que només fomenta tals actes,” ha afirmat Marina Navarro, directora executiva d'Amnistia Internacional Perú.

L'estigmatització de manifestants soscava l'accés a la justícia

Les autoritats, des del més alt nivell, han mantingut un discurs d'estigmatització contra els qui es manifesten, afirmant sense proves que existeixen vincles amb el “terrorisme” i amb grups criminals, amb la intenció de deslegitimar les seves demandes i justificar les violacions dels seus drets humans.

Així mateix, l'organització adverteix que les autoritats han atacat de manera contínua la premsa independent i internacional. Amnistia Internacional ha documentat diversos casos d'afectacions greus a la integritat de periodistes en l'exercici del seu dret a la llibertat d'expressió.

L'organització va entrevistar més de 20 persones que van resultar ferides per llaunes de gas lacrimogen, perdigons o bales durant les protestes, moltes de les quals tenien por de denunciar les lesions per temor a ser sotmeses a processos penals. Algunes d'elles van denunciar haver rebut trucades telefòniques amenaçadores o haver estat vigilades per la policia.

“Quan el discurs estatal pretén criminalitzar als qui es manifesten, tota la societat perd. Així, es justifiquen tàctiques militars i policials arbitràries en contra de la població civil, es coarta la llibertat d'expressió i es revictimitza els qui ploren la pèrdua d'un ser estimat,” ha afirmat Marina Navarro.

El 21 de gener, la policia va detenir arbitràriament desenes de persones en la Universitat Nacional Major de San Marcos, a pesar que no es configuraven els supòsits de llei que justifiquessin tals detencions. En l'operatiu, que va durar diverses hores i en el qual van participar més de 500 policies, van ser agredides i es va retenir un total de 192 persones, incloent-hi estudiants, periodistes, persones defensores de drets humans i persones pertanyents a delegacions d'altres regions del país que havien arribat a Lima per a participar en les manifestacions. La naturalesa de l'operatiu i els reportis de violència física i psicològica, així com les imatges verificades, donen compte de possibles tractes cruels, inhumans i degradants.

Una persona detinguda durant l'operatiu va explicar a Amnistia Internacional que funcionaris de la Direcció contra el Terrorisme de la PNP van amenaçar als qui estaven sota la seva custòdia que “si [seguien] protestant [anaven] a estar les seves fotos en aquest mural de terroristes”, referint-se al lloc on s'identifiquen a les persones sindicades per aquest delicte.

En l'operatiu es va registrar violència física al moment de la intervenció inicial, la detenció indiscriminada de transeünts, la denegació d'accés de les persones defensores, i l'ús innecessari d'esposes. Així mateix, Amnistia Internacional va rebre reports de la “sembra” d'evidències suposadament incriminatòries i la pràctica d'almenys una detenció que més tard no hauria figurat en actes oficials de l'operatiu.

La desigualtat priva de serveis que salven vides

El sistema sanitari del Perú és un dels quals compta amb menys fons d'Amèrica Llatina i el personal sanitari manca de condicions de treball justes i humanes. Moltes persones van dir a Amnistia Internacional que l'aclaparadora pobresa, la falta de serveis i la desigualtat que sofreixen van ser part de les raons per les quals van decidir expressar-se als carrers.

Robert Pablo Medina Llanterhuay, estudiant de secundària de 16 anys i fill d'un agricultor, va morir per arma de foc després que testimonis el veiessin caminar entre un grup de manifestants amb una petita bandera peruana a la mà, a la localitat de Chincheros, el 12 de desembre. La Policia havia disparat gasos lacrimògens a curta distància per a dispersar una multitud aquell dia i ell va rebre un tret en el pit. L'hospital més pròxim amb capacitat de practicar una necròpsia es trobava a diverses hores de distància, per la qual cosa els familiars no van poder accedir i van enterrar al cos de Robert sense que aquest examen es practiqués.

Un altre jove de 15 anys del poblat de Pichanaqui, Junín, va resultar greument ferit per arma de foc el 16 de desembre, mentre caminava de la feina a casa seva. No obstant això, la manca d'atenció primària el va portar a recórrer dos hospitals abans de poder ser operat quatre dies després a Lima. Organitzacions peruanes comptabilitzen en centenars les persones que han estat referides a la capital per la mateixa raó, i que en molts casos han d'enfrontar-se a discriminació i escassetat de recursos.

Recomanacions preliminars

El 15 de febrer, Amnistia Internacional es va reunir amb la presidenta Dina Boluarte per a presentar-li les troballes inicials de la investigació, així com recomanar al seu govern, i totes les entitats de l'estat i la comunitat internacional un seguit d'accions que han d'implementar-se immediatament i amb un enfocament antiracista:

  • Un canvi de tàctiques en la gestió de manifestacions és urgent. Les autoritats estatals han de posar fi a l'ús de força letal per a dispersar les protestes i evitar l'ús d'armes potencialment letals com a perdigons. El gas lacrimogen i altres armes menys letals han de ser usats de manera adequada i proporcional.
  • La Fiscalia ha d'avançar urgentment en la recerca dels possibles responsables de violacions de drets humans fins al més alt nivell, la qual cosa inclou realitzar totes les diligències necessàries de manera ràpida i exhaustiva, assegurant recursos i personal suficient a les fiscalies de drets humans. A més, han de garantir-se condicions de seguretat per a víctimes i testimonis.
  • Les autoritats, inclosa especialment la presidenta del Perú, han de prendre mesures urgents per a posar fi a l'estigmatització contra les persones que es manifesten. Així mateix, tots els poders de l'Estat han d'adoptar mesures oportunes que posin fi a la discriminació racial estructural.
  • Les autoritats han de proporcionar urgentment suport a les famílies de les persones mortes i ferides. El suport psicològic, econòmic, laboral i la reparació a les víctimes han de ser prioritat.
  • La comunitat internacional i els mecanismes de protecció de drets humans han de prendre totes les mesures oportunes i urgents per a garantir el cessament de la repressió i la rendició de comptes per part de les autoritats peruanes.

La greu crisi de drets humans a què s'enfronta el Perú ha estat alimentada per l'estigmatització, la criminalització i el racisme en contra de comunitats de pobles indígenes i camperoles que avui es prenen els carrers exercint els seus drets a la llibertat d'expressió i assemblea pacífica, i com a resposta han estat violentament castigades. Els atacs generalitzats contra la població tenen conseqüències de responsabilitat penal individual de les autoritats, incloses aquelles al més alt nivell, per la seva acció i omissió a posar fi a la repressió,” va dir Erika Guevara Rosas.

Reiterem el nostre anomenat a la presidenta interina Dina Boluarte i a la resta d'autoritats de l'estat a posar fi a la repressió, atendre les demandes legítimes dels qui protesten i garantir que l'estat compleixi amb la seva obligació d'investigar totes les violacions dels drets humans comeses per les forces de seguretat i portar davant la justícia als qui resultin responsables.”