Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Perú: La crisi al país ha de ser abordada amb ple respecte als drets humans

© EFE / Aldair Mejía.
  • Les autoritats peruanes han d'abstenir-se de fer ús excessiu de la força per respondre a les manifestacions que s'estenen al país, així com garantir els drets a la protesta pacífica i la llibertat d'expressió, ha afirmat avui Amnistia Internacional, després de confirmar almenys dues morts i desenes de persones lesionades el dia d'ahir.

Romario Quispe Garfias, de 18 anys, i un altre adolescent de 15 anys van perdre la vida ahir a Andahuaylas, i els mitjans de comunicació reporten dues persones mortes en protestes en el dia d'avui, això en el marc d'una crisi política que ha generat protestes en diferents regions del país des del 7 de desembre. Així, desenes de persones, entre les quals civils i policies, han resultat ferides per impactes amb armes de foc i objectes contundents.

A més, l'Associació Nacional de Periodistes del Perú va registrar atacs a 21 periodistes a Lima, Apurímac, Huaura, Arequipa i Puno mentre cobrien les protestes entre el 7 i l'11 de desembre i Amnistia Internacional ha rebut informació d'altres fets en els quals l'entorn de violència dificulta l'exercici periodístic i posa en risc la feina i el dret a informar i ser informat. Les agressions van des de l'ús excessiu de la força per part de la Policia Nacional, fins a agressions, insults i intents de retirada d'equips de treball a periodistes per part de manifestants.

"La repressió estatal en contra dels qui protesten només està aprofundint la crisi al Perú. Les autoritats han de posar fi a l'ús excessiu de la força contra manifestacions i garantir el dret a la protesta pacífica, emprant els mitjans legals i proporcionals necessaris per a restablir la seguretat ciutadana. Alhora, per evitar que la violència continuï escalant, exhortem a les autoritats a buscar diàleg i posar els drets humans com a eix central de la seva resposta a la crisi", va dir Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

Amnistia Internacional ha verificat imatges de policies disparant bombes lacrimògenes directament i a curta distància dels cossos dels manifestants a la Plaça San Martín a Lima. La força no hauria d'utilitzar-se sinó en casos estrictament necessaris, de manera proporcional i amb un propòsit legítim, que després pugui ser sotmès a un procés de rendició de comptes. Davant situacions de violència, les forces de l'ordre han d'individualitzar la resposta cap a qui sigui responsable de generar disturbis o posar en risc la vida i la integritat de les altres persones.

Amnistia Internacional recorda que una protesta no perd el seu caràcter pacífic per fets esporàdics o comportaments il·lícits de persones individuals i, per tant, el respecte, la garantia i la protecció dels drets humans associats a la protesta dels qui es manifesten pacíficament no ha de cessar. A més, les forces de seguretat de l'Estat han de prioritzar la solució pacífica de la situació i evitar usar la força de maneres que contravinguin els estàndards internacionals en la matèria.

Les autoritats peruanes han d'investigar de manera ràpida, exhaustiva, independent i imparcial totes les denúncies de violacions de drets humans en el context de l'actual crisi. A Amnistia Internacional el preocupa especialment la vigència, des de març de 2020, de la Llei de Protecció Policial (Núm. 3110), que deixa oberta la possibilitat perquè l'ús excessiu de la força per la Policia Nacional quedi en la impunitat, la qual cosa contravé les obligacions del Perú sota el dret internacional.

Amnistia Internacional reitera el seu anomenat al respecte irrestrictiu dels drets humans i al fet que les autoritats despleguin tots els recursos disponibles per a resoldre aquest conflicte per la via del diàleg, escoltant totes les veus i detenint la repressió per a no lamentar més morts i vulneracions als drets humans.

Així mateix, les autoritats han d'usar tots els recursos disponibles per a salvaguardar la vida i la integritat de totes les persones ferides, garantint-les atenció mèdica immediata, oportuna i adequada. De la mateixa manera, han de brindar el suport necessari a les famílies de les persones mortes.

"Els drets humans de totes les persones han d'estar per sobre de qualsevol interès polític. La sortida a aquesta crisi no pot implicar més violència. Les autoritats han d'anteposar la protecció de la població sobre qualsevol interès polític", va dir Marina Navarro, directora executiva d'Amnistia Internacional Perú.