Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Perú: Continua la repressió racista i la lentitud en investigacions a 100 dies d'inici de les protestes

Policies enfront d'una manifestació a favor de l'ex president Pedro Castillo a la ciutat de Juliaca, el 7 de gener de 2023. © JUAN CARLOS CISNEROS/AFP via Getty Images.

En complir-se 100 dies de l'inici de les protestes socials al Perú, Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional, ha afirmat:

“Malgrat les reiterades crides que tota la comunitat internacional ha realitzat a les autoritats peruanes d'aturar d'una vegada els atacs generalitzats amb marcat biaix racista contra les persones que protesten al país, en particular indígenes i pageses, continuem veient com la repressió continua sent l'única estratègia per a bregar amb les demandes de la gent. Les autoritats són responsables pels fets ocorreguts sota el seu comandament i tenen l'obligació de garantir que els qui protesten no estiguin en risc de morir o ser greument ferits només per expressar el seu descontentament”.

Marina Navarro, directora executiva d'Amnistia Internacional Perú, va afegir:

“Han passat 100 dies des de l'inici d'un període molt dolorós per al país. Desenes de famílies estan de dol o estan veient com fer costat als seus éssers estimats que han quedat amb lesions greus. Unides, han trobat alè i fortalesa per a exigir professionalisme a unes institucions que no demostren tenir les eines ni la iniciativa per a arribar a la veritat, justícia i reparació. Avui més que mai és necessari que la Fiscalia avanci decididament en investigacions imparcials i exhaustives, dedicant recursos i personal suficient perquè no hi hagi impunitat.”

Informació complementària:

Des del 7 de desembre de 2022, el Perú ha viscut una nova escalada en la contínua crisi política que viu des de fa diversos anys, després del conflicte de poders generat entre la Presidència, el Congrés i el Tribunal Constitucional que va derivar en la detenció del llavors president Pedro Castillo i en la jurisdicció de la vicepresidenta Dina Boluarte com a nova presidenta.

Arran d'aquests fets, s'han desenvolupat manifestacions en diferents zones del país que han estat reprimides violentament per la policia i els militars. Fins al moment han mort 48 persones presumptament per l'acció dels cossos de seguretat, i milers de persones han estat ferides, diverses d'elles de gravetat, majoritàriament a les regions meridionals d'Ayacucho, Apurímac i Puno.

El 16 de febrer, després de desplegar un equip regional de resposta a crisi al país, Amnistia Internacional va denunciar la violència letal i amb biaix racista empleada contra els qui protesten, sent indígenes i pageses la gran majoria de les persones mortes i amb lesions greus.

L'organització va recomanar a les autoritats un canvi de tàctiques en la gestió de manifestacions, posar fi a l'ús d'armes letals i evitar l'ús il·legal d'armes menys letals per a dispersar protestes; avançar adequadament amb investigacions completes i expedites dels fets; evitar l'estigmatització de les persones que protesten; i secundar econòmicament i psicològicament a les persones afectades per la violència estatal i els seus familiars. A més, va instar la comunitat internacional a prendre un rol més actiu, cridant el Perú a frenar la repressió i fomentar la rendició de comptes per les violacions als drets humans ocorregudes.

SIGNA PER DEMANAR AL GOVERN PERUÀ QUE POSI FI A LA VIOLÈNCIA IL·LEGÍTIMA