Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Pegasus: La Comissió de Secrets Oficials al Congrés no és l’espai apropiat per a investigar suposades violacions de drets humans

© JACK GUEZ/AFP/Getty Images
  • Amnistia Internacional remarca la necessitat d’una investigació immediata, exhaustiva i imparcial.
  • Portaveus a disposició de mitjans per parlar sobre las violacions de drets humans que suposa aquest espionatge.

«El govern espanyol no pot utilitzar l'excusa de la seguretat de l'Estat per ocultar possibles violacions de drets humans», assenyala Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya, en el dia en què, després de més de dos anys de retard, començarà la seva feina la Comissió de control dels crèdits destinats a fons reservats, també coneguda com a Comissió de Secrets Oficials al Congrés. Entre les seves tasques es troba la investigació de tot allò relacionat amb el cas Pegasus, i arriba després de les revelacions que destacades personalitats catalanes haurien estat espiades, així com el mateix President del govern espanyol, Pedro Sánchez, i algunes de les ministres del seu govern. «Aquesta comissió, caracteritzada pel secretisme i l'obscurantisme, no pot ser el lloc adequat per investigar suposades violacions de drets humans», assegura Beltrán.

La negativa d’ahir al Congrés dels Diputats per establir una comissió d'investigació específica que tenia per objectiu "conèixer al detall la implicació de les institucions de l'Estat" en el suposat espionatge, contrasta amb la decisió adoptada el 10 de març pel Parlament Europeu que sí que va decidir crear una comissió d'investigació sobre l'ús del programa espia de vigilància Pegasus i programes equivalents. Com també contrasta el fet que el govern espanyol hagi anat a la justícia perquè s'investiguin els telèfons de membres de l’executiu infectats amb aquest programari mentre que no ha impulsat investigacions sobre la resta dels casos coneguts.

Amnistia Internacional porta des de l'any 2020 demanant al Govern espanyol que reveli públicament si és o ha estat client de NSO Group, així com si ha utilitzat Pegasus. De la mateixa manera, és necessari que es comprometi a col·laborar amb les causes obertes davant la justícia en aquells casos particulars on hi ha indicis d'haver-se comès espionatge, i donar suport a l'establiment d'una moratòria global sobre l'ús, venda i transferència de tecnologia de vigilància fins que s'estableixi un marc reglamentari adequat de drets humans sobre aquest afer.

Amnistia Internacional ja ha denunciat anteriorment com el programari espia Pegasus, desenvolupat per la companyia israeliana NSO Group, s'ha utilitzat per facilitar la comissió de violacions de drets humans a gran escala a tot el món. «Ja hem demostrat com aquest instrument és l'arma preferida de governs que intenten silenciar periodistes, atacar activistes i esclafar la dissidència, posant en perill innombrables vides. Per això cal que també a Espanya es dugui a terme una investigació exhaustiva, imparcial i immediata sobre tots els casos que hagin pogut ser infectats amb Pegasus. I aquesta ha de ser pública, no estar emparada en els secrets d'estat», denuncia el director d'AI.

Amnistia Internacional recorda, a més, que cal la reforma de la Llei de Secrets Oficials. Aquesta Llei regula una matèria tan sensible com la classificació d'informació pública per raons de seguretat, i ho fa sense estar d'acord amb els estàndards internacionals. En la pràctica, això suposa una restricció al dret d'accés a la informació, que obstaculitza la investigació de violacions greus de drets humans i del dret internacional humanitari.

Més informació

Amnistia Internacional ja va desvetllar al juliol de 2021 com Pegasus, el programari espia d’NSO Group, s'ha utilitzat per facilitar la comissió de violacions de drets humans a gran escala a tot el món. Aquesta investigació, en la qual van participar més de 80 periodistes de 17 organitzacions de mitjans de comunicació de 10 països sota la coordinació de Forbidden Stories, i amb el suport tècnic d'Amnistia Internacional, va revelar com prop de 50.000 números de telèfon havien estat possibles objectius de vigilància. Entre aquests es trobaven caps d'Estat i de govern, activistes i periodistes, inclosa la família de Jamal Khashoggi, periodista saudita assassinat a Turquia el 2018.

«Els governs de tot el món no han fet prou per investigar o aturar les violacions de drets humans causades per un programari espia invasiu com Pegasus. L'ús, la venda i la transferència d'aquesta tecnologia de vigilància ha d’aturar-se temporalment per impedir nous abusos contra els drets humans», denuncia AI.