Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Palestina: Preocupació per les germanes de Gaza retornades al seu pare pels serveis de seguretat

© Said Khatib/AFP via Getty Images

Amnistia Internacional sent profunda preocupació per la seguretat de dues dones palestines de les quals no s'ha tornat a tenir notícia des del 6 de gener, després que els serveis de seguretat palestins en la Franja de Gaza les obliguessin a tornar sota la custòdia del seu pare abusiu. Wissam al Tawil, de 24 anys, i la seva germana Fatimah, de 20, han sofert múltiples formes de violència a les mans del seu pare, entre elles pallisses, amenaces de mort i “interrogatoris”. En dues ocasions (la primera, durant 35 dies), el pare les va tancar a una habitació en la sisena planta d'un edifici residencial propietat de la família.

Wissam i Fatimah portaven ocultes des de novembre de 2022, després de dos intents fallits anteriors d'escapar del seu pare. Just abans de la mitjanit del 5 de gener de 2023, les germanes van ser detingudes pels serveis de seguretat, sense ordre judicial i sense explicació, i van ser lliurades al seu oncle patern, qui les va portar de tornada a la casa del seu pare en Rafah, al sud de la Franja de Gaza. A les 12.45 de la matinada del 6 de gener, una de les germanes va enviar a Amnistia Internacional un missatge que deia: “Som a la casa del nostre pare; dins d'una estona ens enviarà a la sisena planta. Estem condemnades”. Des de llavors, no s'han tornat a tenir notícies seves.

“Demanem proves que Wissam i Fatimah al Tawil estan vives i fora de perill. Les autoritats de la Franja de Gaza estan obligades, en virtut del dret tant palestí com internacional, a brindar protecció i suport a qualsevol persona que corri perill de sofrir violència de gènere. En lloc d'això, han triat posar-se de part del maltractador de les dues germanes i exposar a totes dues a nous abusos”, ha manifestat Heba Morayef, directora regional d'Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica.

“Wissam i Fatimah han suportat tota una sèrie d'horrors a les mans del seu pare, de les violentes arpes del qual no van poder escapar fins fa poc. Amnistia Internacional va examinar anteriorment fets, presentats per les germanes i per persones pròximes a la seva família, i va concloure que retornar-les al seu pare posaria les seves vides en un perill imminent. Ara, els nostres pitjors temors s'han fet realitat: ens preocupen enormement les vides i la seguretat de Wissam i Fatimah.”

“Interrogatoris” i amenaces

Wissam i Fatimah al Tawil han intentat en diverses ocasions fugir de la violència del seu pare. L’agost de 2022, totes dues van ser tancades de nou a l'habitació de la sisena planta en la qual anteriorment havien passat més d'un mes. Van aconseguir escapar saltant per una finestra i van buscar refugi en un espai privat per a dones. Però, tan sols tres dies després, el seu oncle patern les va pressionar perquè deixessin el refugi, prometent seguretat; en lloc d'això, les va retornar a la casa del seu pare.

El 9 de setembre, Wissam i Fatimah van assolir escapar una vegada més, i en aquesta ocasió van buscar refugi en un espai per a dones gestionat pel govern. Van viure allà fins al 12 de novembre, quan uns policies se les van emportar contra la seva voluntat i les van enviar a la casa d'un familiar. Davant el temor de ser retornades al seu pare, les germanes van fugir i es van ocultar.

Wissam i Fatimah havien explicat anteriorment a Amnistia Internacional que el seu pare solia sotmetre-les a hores d’“interrogatori” sobre les activitats que realitzaven quan ell estava absent mentre sostenia una arma amb una mà.

Les germanes van dir que no confiaven que la policia ni les altres autoritats públiques les protegissin; de fet, el setembre de 2022, la persona que dirigia el refugi per a dones gestionat pel govern les va impedir sortir per a acudir a la fiscalia, on confiaven emprendre accions legals contra el seu pare.

El 15 de novembre de 2022, mentre Wissam i Fatimah estaven ocultes, Amnistia Internacional va escriure al Ministeri de Desenvolupament Social i al Ministeri de l'Interior a Gaza. L'organització va reclamar protecció incondicional per a Wissam i Fatimah al Tawil enfront de totes les formes de violència de gènere, inclosa la violència intrafamiliar, i garanties que les autoritats de Gaza no les pressionarien perquè tornessin a la casa del seu pare contra la seva voluntat. Amnistia Internacional va reclamar també que es respectés i protegís la llibertat de circulació de les dues germanes.

El 2014, l'Estat de Palestina va ratificar la Convenció sobre l'Eliminació de Totes les Formes de Discriminació contra la Dona (CEDAW). Les autoritats palestines estan obligades a protegir les dones enfront de la violència, proporcionar reparació a les supervivents i fer que els maltractadors rendeixin comptes dels seus actes.

Valor extraordinari

Durant els últims cinc mesos, Wissam i Fatimah han demostrat un valor extraordinari en denunciar la violència que han suportat, en publicar-la en les xarxes socials i en narrar en els mitjans de comunicació relats impactants del seu suplici. Es van negar a guardar silenci malgrat que el seu pare va publicar amenaces de mort contra elles a la pàgina que ell mateix té a Facebook. Les germanes van dir que parlaven no sols per elles, sinó per totes les dones que sofreixen violència de gènere.

Les autoritats de la Franja de Gaza han regalat al pare de Wissam i Fatimah l'oportunitat de fer realitat les seves amenaces. Demanem a les autoritats que emprenguin accions urgents per a garantir la seguretat immediata de les dues germanes, i per a protegir-les a llarg termini. També és fonamental que els autors de la violència que ambdues han suportat rendeixin comptes dels seus actes”, ha manifestat Heba Morayef.

“Aquest escruixidor cas il·lustra el difícil que és per a les supervivents de violència de gènere en la Franja de Gaza escapar de situacions en les quals la seva vida corre perill. Demanem a les autoritats de Gaza que emprenguin accions immediates i concretes per a alinear el seu enfocament de la violència de gènere intrafamiliar amb les seves obligacions contretes en virtut de la CEDAW.

Les autoritats han de prendre mesures proactives per a protegir les dones que corren perill de sofrir qualsevol mena de violència de gènere, i han de garantir a les supervivents l'accés a reparació i justícia. La recerca de les violacions de drets humans és fonamental per a dissuadir a altres maltractadors i per a protegir altres dones del malson al qual s'enfronten Wissam i Fatimah.”