Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Pakistan: La decisió sobre les devolucions de persones refugiades afganeses ha de revocar-se immediatament

Photo by ABDUL BASIT/AFP via Getty Images

Davant el venciment, l'1 de novembre, del termini fixat pel govern del Pakistan per a la deportació de les persones refugiades afganeses sense registrar, Deprose Muchena, director general d'Impacte Regional en Drets Humans d'Amnistia Internacional, ha manifestat:
 
“Amnistia Internacional reitera en els termes més enèrgics la seva crida al govern del Pakistan perquè revoqui immediatament la decisió de deportar a les persones refugiades afganeses sense registrar, abans que es compleixi el termini establert. El Pakistan ha de complir les seves obligacions jurídiques internacionals, entre les quals respectar el principi de no devolució (non-refoulement) i posar fi a la repressió i la fustigació de les persones refugiades afganeses a tot el país”.
 
Amnistia Internacional demana alhora a la comunitat internacional que faci costat econòmicament al Pakistan per a l'acollida de persones refugiades afganeses i que assumeixi la responsabilitat compartida d'oferir protecció a qui fuig de la persecució a l'Afganistan.
 
Més d'1,4 milions de persones refugiades corren perill de ser desarrelades del lloc on van trobar refugi i que ara consideren casa seva. El Pakistan encara pot actuar per a no generar una crisi en què famílies senceres es vegin separades, sense casa i privades d'accés a mitjans de vida i serveis bàsics ara que arriben els mesos durs de l'hivern.
 
Això posaria en greu perill especialment dones i nenes, ja que estarien exposades a patir persecució i altres violacions greus de drets humans només per motiu del seu sexe i el seu gènere. Per a la immensa majoria d'elles, viure i estudiar al Pakistan pot ser l'única oportunitat d'obtenir una educació formal. Un gran nombre de persones refugiades afganeses, entre les quals hi ha periodistes, defensors i defensores dels drets humans, dones activistes i artistes, així com càrrecs i personal de seguretat del govern anterior, també corren perill imminent de persecució i repressió a les mans dels talibans si se les obliga a tornar a l'Afganistan.
 
La vida i els drets de les persones refugiades afganeses estan en joc pel fet que ni el govern pakistanès ni la comunitat internacional assumeixen la seva part de responsabilitat en la seva protecció. És senzillament inacceptable.

Informació complementària

Amnistia Internacional ja ha documentat anteriorment l'assetjament exercit contra les persones refugiades afganeses al Pakistan.
 
A més, l'organització ha enviat correspondència al govern del Pakistan en els últims 12 mesos per plantejar els seus motius de preocupació en relació amb els retards en el registre de les persones refugiades afganeses i el seu assetjament i discriminació al país.
 
La setmana passada, Amnistia Internacional va enviar una carta oberta al primer ministre del Pakistan per a demanar-li que revoqui la seva decisió de retornar persones refugiades afganeses al seu país.>