Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Organitzacions socials demanen que Espanya defensi els drets humans en la negociació del Nou Pacte Europeu sobre Migració i Asil

Un migrant és ajudat a pujar al vaixell de rescat de les forces Armades de Malta l'abril de 2023. REUTERS/Darrin Zammit Lupi.
  • En el Dia d'Europa i a les portes de la presidència espanyola de la UE, donen la veu d'alerta: serà Espanya capaç de garantir els drets humans?
  • Catorze organitzacions recorden: som a temps de modificar una proposta que reforça un sistema migratori basat en la dissuasió, el control i la devolució de persones; un sistema que posa en greu risc la vida de les persones.

Demà, 9 de maig i Dia d'Europa, es debat en el Congrés dels Diputats una Proposició No de Llei (PNL) sobre el paper que Espanya hauria de tenir en les negociacions del nou Pacte Europeu sobre Migració i Asil. Per aquest motiu, les organitzacions de la societat civil donen la veu d'alerta: el nou Pacte, que dissenyarà la política europea sobre migració i asil i que encara es troba en estat de negociació, pot tenir greus conseqüències en matèria de drets humans.

Les propostes incloses en el nou Pacte, tal com estan actualment configurades, reforcen un sistema migratori basat en la dissuasió, el control i la devolució de les persones migrants i refugiades que aconsegueixen arribar a les fronteres europees, posant en greu risc la seva vida, seguretat i dignitat. Al mateix temps, fa una aposta insuficient per augmentar les vies legals i segures per a accedir a la protecció internacional i per a establir un repartiment veritablement equitatiu que garanteixi un acolliment digne de les persones, des d'una perspectiva d'infància i de gènere.

Aquesta petició es produeix a les portes que Espanya assumeixi la pròxima presidència del Consell de la Unió Europea, de l'1 de juliol al 31 de desembre de 2023. Una oportunitat, segons les organitzacions signants, per a adoptar un paper clau i actiu en les negociacions del nou Pacte Europeu de Migració i Asil. “Espanya ha d'impulsar els acords necessaris per a aconseguir una política migratòria europea que s'estableixi sobre el ple respecte dels drets humans i defensi els principis de solidaritat i responsabilitat compartida”, assenyalen.

Per això sol·liciten als grups parlamentaris que aprovin la PNL, amb la finalitat d'instar el Govern espanyol a jugar un paper clau en les negociacions per a defensar una política migratòria i d'asil europea que posi en el centre les persones i el respecte dels drets humans. A més, donant seguiment a les negociacions actuals del Pacte, insisteixen en la importància de:

1. Reforçar els mecanismes de solidaritat amb un model basat en reubicacions obligatòries des de països fronterers europeus.
2. Frenar l'avenç dels procediments d'asil i retorn accelerats a les fronteres, garantint un tractament individualitzat i amb plenes garanties de les sol·licituds de protecció internacional.
3. Oposar-se a la derogació de la Directiva de Protecció Temporal i rebutjar el concepte de “instrumentalització” de la migració.
4. Garantir el respecte dels drets fonamentals a les fronteres exteriors de la UE i complir amb les lleis marítimes i internacionals existents.
5. Potenciar les vies legals i segures per a migrar i accedir a protecció internacional.

Organitzacions signants

Andalucía Acoge
Amnistia Internacional
Alianza por la Solidaridad - ActionAid Spain
Asociación Rumiñahui
Comisión Española de Ayuda al Refugiado (CEAR)
CONVIVE - Fundación Cepaim
Entrecultures
Coordinadora de Organizaciones para el Desarrollo - Espanya
Metges del Món
Moviment per la Pau - MPDL
Metges sense Fronteres
Oxfam Intermón
Red Acoge
Salud por Derecho
Save the Children