Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

ONU / Síria: El veto de Rússia al mecanisme transfronterer d'ajuda, un revés per als drets humans

Un campament a Idlib, nord-oest de Síria. © Ali Haj Suleiman

En resposta al veto de Rússia a l'ampliació d'un projecte de resolució del Consell de Seguretat de l'ONU que hauria renovat per 12 mesos la prestació d'ajuda humanitària transfronterera al nord-oest de Síria, Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"Aquest veto es produeix després d'un seguit de compromisos amb Rússia i la Xina, que es van iniciar amb el tancament de dos passos fronterers en els últims dos anys i han acabat amb el desmantellament del mecanisme de l'ONU. De fet, en el projecte de resolució vetat avui s'arribava a altres compromisos amb Rússia respecte als termes en què se seguiria prestant l'ajuda transfronterera".

"Rússia va proposar una resolució alternativa que només contemplava sis mesos de renovació, amb únicament el suport de dos membres del Consell, molt lluny dels nou vots necessaris".

"En la pràctica, el veto de Rússia suposarà la retirada de l'últim recurs per almenys quatre milions de persones en el nord-oest de Síria que depenen de l'ajuda de l'ONU per sobreviure. Això no només agreujarà la crisi humanitària, sinó que a més originarà una catàstrofe humanitària, perquè homes, dones, nens i nenes que viuen a la zona ja no rebran més aliments ni tindran accés a serveis essencials, com ara allotjament, aigua i atenció sanitària".

"El veto exercit avui per Rússia és un irresponsable joc polític que pagarà població civil siriana innocent. Rússia ha de sumar-se als 13 membres del Consell de Seguretat que van donar suport a una renovació completa de 12 mesos i abstenir-se de tornar a utilitzar el seu dret al veto perquè no es prorrogui altres 12 mesos la prestació d'una ajuda humanitària que és vital.

Informació complementària

El mecanisme d'enviament transfronterer d'ajuda humanitària de l'ONU, establert per la Resolució 2165 (2014), permetia a l'ONU i als seus associats en l'execució proporcionar ajuda sense l'autorització del govern sirià. Des de llavors, l'ONU i els seus associats en l'execució, així com altres organitzacions humanitàries han ofert ajuda i serveis -aliments, aigua, higiene, sanejament, salut, educació i protecció- a les persones que viuen en el nord-oest de Síria, inclosa la població internament desplaçada, a través de la frontera de Turquia.

En el seu nou informe, Unbearable living conditions: Inadequate access to economic and social rights in displacement camps in north-west Syria, Amnistia Internacional explica detalladament que, a conseqüència de la negativa o l'obstrucció del govern sirià al fet que la població desplaçada gaudéixi de drets econòmics i socials, la població internament desplaçada que viu en campaments en condicions cruels és extremadament vulnerable i depèn del tot de l'ajuda humanitària per sobreviure.