1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

NSO, empresa israeliana fabricant de programes espia, ha de passar de les paraules als fets

Getty Images

Davant la notícia que NSO Group, empresa israeliana fabricant de programes espies que alguns governs utilitzen per assetjar activistes, ha anunciat que respectarà els drets humans i prendrà mesures per impedir que les seves eines teconològiques s'utilitzin en el futur per cometre abusos, Danna Ingleton, directora adjunta d'Amnesty Tech, ha declarat:

"Aparentment, NSO ha cedit davant la pressió després de la nostra campanya contra els seus programes espia maliciosos. L'empresa ha de demostrar que es tracta d'una mica més que un intent de netejar la seva reputació. No pot elegir quan respectar els drets humans: totes les empreses tenen aquesta responsabilitat en tot moment.

"Encara que de primeres sembla un pas endavant, l'historial de NSO ens mostra que es nega a assumir les seves responsabilitats. L'empresa ven vigilància digital invasiva a governs que utilitzen aquests productes per seguir, intimidar i silenciar activistes, periodistes i persones crítiques amb la seva actuació".

"La política de NSO arriba massa tard per a les desenes d'activistes afectats per l'ús abusiu de programes espies de l'empresa per part dels governs, com l'activista de la Unió dels Emirats Àrabs (UEA), Ahmed Mansoor, condemnat a 10 anys de presó en 2018. Amnistia Internacional també ha estat atacada amb tecnologies de NSO Group.

"NSO ha intentat una vegada i una altra evitar retre comptes de la seva implicació en aquests abusos flagrants, per la qual cosa no és d'estranyar que molts siguin escèptics davant l'anunci d'avui. Els governs també han d'actuar. Calen requisits legals més estrictes sobre el respecte als drets humans per part del sector dels programes espia, que trepitja una vegada i una altra els drets a la intimitat i a la llibertat d'opinió i d'expressió".

Informació complementària

Les investigacions dutes a terme per Amnistia Internacional han documentat l'ús del programa espia Pegasus de NSO Group contra un ampli sector de la societat de la societat civil, que afecta almenys 24 activistes de drets humans, periodistes i membres del Parlament de Mèxic; una persona que treballa a Amnistia Internacional; els activistes saudites Omar Abdulaziz, Yahya Assiri i Ghanem Al Masarir; el guardonat activista emiratí de drets humans Ahmed Mansoor i el dissident saudita presumptament assassinat Jamal Khashoggi.

Amnistia Internacional dona suport actualment a una acció judicial contra el Ministeri de la Defensa israelià per exigir que revoqui la llicència d'exportació de NSO Group.

Els Estats tenen l'obligació de protegir els drets humans en el marc de les activitats de les empreses, per mitjans que inclouen la regulació i la supervisió. Totes les empreses tenen la responsabilitat de respectar els drets humans en totes les seves operacions i cadenes de subministrament. Això significa que han d'evitar causar abusos contra els drets humans o contribuir-hi, i que han de prendre mesures per identificar i abordar els riscos per als drets humans en les seves operacions.