Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nou vídeo presenta els efectes devastadors de les armes menys letals en manifestants a tot el món

© Don't Panic and Flying Shoe Films
  • Amnistia Internacional renova la crida perquè els governs donin suport a la negociació d'un Tractat sobre el Comerç sense Tortura

Amnistia Internacional llança un impactant vídeo que mostra els efectes devastadors de les armes menys letals en manifestants de tot el món, que en molts casos pateixen lesions de llarga durada i discapacitat permanent.

El nou vídeo, presentat per Leidy Cadena, que va perdre un ull a mans de la policia el 2021 durant una protesta en el marc de les aturades nacionals a Colòmbia, mostra els efectes devastadors que poden tenir aquestes armes.

“Les armes menys letals, com les bales de goma, el gas lacrimogen i les porres, han causat lesions a milers de persones a tot el món, incloses discapacitats permanents, i desenes de morts. El vídeo il·lustra els devastadors efectes que poden tenir quan s'empren de manera indeguda”, ha afirmat Patrick Wilcken, investigador d'Amnistia Internacional sobre Afers Militars, de Seguretat i Policials.

“Encara que han estat promogudes com a alternatives més segures a les armes de foc, amb freqüència aquestes armes s'usen de manera il·legítima per a assetjar, intimidar i castigar manifestants, i en alguns casos provoquen lesions per a tota la vida. Això s'ha d'acabar. Amnistia Internacional fa campanya perquè els governs actuïn ara i donin suport al procés de l'ONU per a establir un tractat internacional que reguli el comerç de material de control policial. Mentre no hi hagi controls globals efectius i basats en els drets humans, aquestes horribles lesions continuaran produint-se, i cada vegada més persones patiran danys físics i psicològics duradors.”

Manifestants pacífics de tot el món s'enfronten a onades de repressió per part de la policia i altres forces de seguretat en intents deliberats d'esclafar la dissidència. Encara que algunes d'aquestes armes poden exercir una funció legítima en l'aplicació de la llei, també poden causar lesions greus, especialment quan s'usen de manera abusiva contra manifestants.

L'experiència de Leidy només és un cas tràgic entre molts. Payu Boonsophon, de 29 anys, va resultar ferit en un ull per una bala de goma el 2022, a Tailàndia, quan assistia a una protesta en l'exterior de la Cimera del Fòrum de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic, mentre que, a Xile, Gustavo Gatica, de 26 anys, va quedar completament cec de manera permanent per l'impacte de bales de goma, únicament per participar en una manifestació contra l'alça dels preus i la desigualtat.

Ara, Leidy Cadena s'uneix a la crida perquè s'estableixi un Tractat sobre el Comerç sense Tortura.

“He perdut l'ull. Això no ho puc canviar. Però les formes en què s'usen aquestes armes, això sí es pot canviar. Necessitem controlar el comerç del material destinat a la policia”, diu Leidy. “Malgrat les meves lesions, em continua apassionant l'activisme. Totes les persones hem de tenir llibertat per a protestar pacíficament i sense por. Protestar és la manera més ferma d'unir-nos i mostrar al món que no estem d'acord amb alguna cosa.” [Traducció d'Amnistia Internacional]

La campanya d'Amnistia Internacional Protegim la Protesta demana a governs de tot el món que donin suport a la creació d'un Tractat sobre el Comerç sense Tortura que controli el comerç de material per a fer complir la llei, a fi de garantir que es protegeix als qui protesten.