Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Nigèria / Països Baixos: la sentència contra Shell és "un pas essencial per fer justícia"

Fotografia: © Amnesty International

El Tribunal de Districte de l'Haia  ha dictat avui una sentència provisional en la causa oberta contra Shell arran d'una demanda presentada per Esther Kiobel i altres tres dones per la participació de l'empresa en la detenció il·legal i execució dels seus esposos per l'exèrcit nigerià. Ha fallat, en favor de les demandants, que té competència sobre l'afer i que aquest no ha de prescriure.

El tribunal ha decidit també que Shell ha de lliurar diversos documents interns confidencials als advocats de les demandants i que se'ls ofereixi l'oportunitat d'interrogar els testimonis.
 


Mark Dummett, director d'empreses i Drets Humans d'Amnistia Internacional, ha assenyalat:

"Aquesta decisió és un pas essencial per fer justícia a Esther i les altres demandants. També estableix un important precedent per a altres víctimes de tot el món que intenten la rendició de comptes a empreses poderoses i lluiten per accedir a la justícia.

"L'enhorabona a Esther Kiobel, Victoria Bera, Blessing Eawo i Charity Levula. Ha estat gràcies a la seva valentia i perseverança que s'hagi arribat fins a aquí.

"Aquestes dones creuen que els seus marits encara serien vius si no hagués estat per l'implacable afany de lucre de Shell, que va encoratjar la repressió sagnant del govern nigerià contra les persones que protestaven, fins i tot sabent el mortal cost humà. Ara Shell podria haver de comparèixer davant d'un tribunal de justícia perquè li preguntin què sabia i com va contribuir a aquest horrible episodi de la història nigeriana".

"La sentència dictada avui tindrà una enorme importància per a persones de tot el món que pateixen els efectes de la cobdícia i la temeritat d'empreses internacionals".

Amnistia Internacional ha acollit amb satisfacció la decisió del tribunal d'ordenar a Shell que presenti diversos documents interns, però li ha decebut que no s'hagi ordenat presentar tots els que els advocats d'Esther havien demanat.

Informació complementària

Shell ha estat acusada d'instigar un seguit de violacions de drets humans horribles que el govern nigerià va cometre contra el poble ogoni en la dècada de 1990.

Esther Kiobel, Victoria Bera, Blessing Eawo i Charity Levula van demandar Shell pel paper que afirmen que va exercir en la detenció il·legal i execució dels seus respectius esposos per l'exèrcit nigerià després d'una onada de repressió brutal de les protestes ogonis contra la devastadora contaminació de la regió causada per l'empresa.

Esther Kiobel va presentar primer una demanda contra Shell a Nova York el 2002, però el 2013 la Cort Suprema nord-americana va resoldre que els Estats Units no tenien jurisdicció, per la qual cosa els tribunals d'aquest país mai no van examinar el fons de les acusacions contra l'empresa.

Els nou ogonis

Amnistia Internacional ha documentat de forma independent el paper exercit per Shell en els homicidis, violacions i tortures perpetrats pel govern nigerià per esclafar les protestes.

Barinem Kiobel, Baribor Bera, Nordu Eawo i Paul Levula van ser penjats a la forca el 1995 després d'un judici manifestament injust. Les seves vídues exigeixen ara una indemnització i una disculpa pública de Shell pel paper que va exercir l'empresa en aquests fets. Juntament amb ells, van ser executats cinc homes més, entre els quals figurava el líder de les protestes i escriptor, Ken Saro-Wiwa. Se'ls coneix com "els nou ogonis".

Les quatre demandants acusen Shell d'exercir un paper decisiu en la detenció il·legal i la violació de la integritat personal i dels drets a un judici just i a la vida dels seus marits, així com en la violació del seu dret a la vida familiar. Amnistia Internacional va ajudar Esther Kiobel a presentar la demanda als Països Baixos el 2017 i va detallar el paper de Shell en les detencions i execucions en l'informe In The Dock.

Les demandants també demanen al tribunal que ordeni a Shell lliurar uns documents interns marcats com a confidencials per l'empresa durant les actuacions judicials als Estats Units entre 2002 i 2013, i que són essencials per a la demanda.