Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nigèria: l'ONU no ha d'utilitzar dades poc creïbles sobre les causes dels abocaments de petroli

Aigua contaminada per un vessament de petroli el 2007, comunidad de Goi, Ogoniland, Nigèria. © Kadir van Lohuizen/NOOR

Amnistia Internacional ha qüestionat avui la credibilitat de les dades citades per un alt representant de l'ONU que duu a terme una investigació en els llocs afectats per abocaments de petroli a Ogoniland, al delta del Níger.

Segons informes, el representant del Programa de l'ONU per al Medi ambient (UNEP) ha afirmat que el 90 per cent dels abocaments de petroli a Ogoniland es deuen a actes de sabotatge i delinqüència, i que només el 10 per cent són atribuïbles a defectes d'infraestructura i negligència per part d'empreses com Shell.

Amnistia Internacional ha criticat que l'UNEP es basi en aquestes dades, elaborades pels organismes de control nigerians, dels quals és sabut que, quan es tracta d'investigacions sobre abocaments, depenen en gran mesura de les pròpies companyies petrolieres.

"Confiar en aquestes dades seria un greu error de judici amb importants conseqüències per a les persones que habiten el delta del Níger", ha assegurat Audrey Gaughran, directora del Programa d'Amnistia Internacional sobre Assumptes Temàtics Globals. "L'UNEP ha de ser conscient que les comunitats i els grups mediambientals porten anys rebatent amb força aquestes dades. No tenen cap credibilitat".

"Durant dècades s'ha mentit i privat de justícia a la població del delta del Níger. L'afer de les causes dels abocaments de petroli és delicat. Si l'UNEP emet algun comentari sobre la causa dels vessaments, ha de fer-ho exclusivament en funció de dades sòlides i versemblants, i no pas de xifres que són motiu de conflicte".

En un informe publicat per Amnistia Internacional al juny de 2009 sobre les conseqüències de la contaminació petroliera per als drets humans, l'organització concloïa que el sistema d'investigació sobre els abocaments de petroli en el delta del Níger no era independent i no servia per determinar la proporció d'abocaments causats per actes de sabotatge, en oposició als abocaments per defectes d'infraestructura.

Amnistia Internacional va arribar a la conclusió que, en molts casos, les empreses petrolieres exerceixen una influència considerable a l'hora de determinar la causa de l'abocament
. L'informe documenta casos en els quals Shell va al·legar que la causa d'un abocament havia estat el sabotatge i posteriorment altres investigacions o els tribunals van posar en dubte aquesta afirmació.

Amnistia Internacional ha demanat que es vigili de manera independent la indústria del petroli en el delta del Níger, la qual cosa inclou revelar tota la informació pertinent sobre les causes de la contaminació petroliera.

Entre 1989 i 1994, la pròpia Shell va calcular que només el 28 per cent dels abocaments de petroli en el delta del Níger es devien a actes de sabotatge. Al 2007, l'estimació de Shell havia augmentat fins al 70 per cent. La dada que ara ofereix l'empresa s'ha elevat per sobre del 90 per cent. Amnistia Internacional ha demanat reiteradament a Shell que presenti proves que sustentin aquestes dades. Shell no ha estat capaç de fer-ho.

"Encara que el sabotatge i el vandalisme són problemes greus, no hi ha cap evidència que sustenti les dades ofertes per les empreses petrolieres i les agències governamentals de Nigèria", ha afirmatr Audrey Gaughran.

Informació relacionada:

  • INFORME. "Nigeria: Petróleo, contaminación y pobreza en el Delta del Níger", Amnistia Internacional, juny 2009;
  • CAMPANYA Exigeix Dignitat;
  • INFORME. "Nigeria: Diez años después. La injusticia y la violencia persiguen al delta del petróleo", Amnistia Internacional, novembre 2005;