Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nigèria: Les autoritats han de garantir l'alliberament i retorn de les més de 680 persones segrestades aquesta setmana

© Musa Muhammed

Els segrestos en massa d'aquesta setmana a Nigèria de més de 400 persones desplaçades a l'estat de Borno i de 287 estudiants i docents a l'estat de Kuriga Kaduna són una impactant demostració de la persistent inacció de les autoritats a l'hora de protegir la població dels atacs de grups armats, que s'han saldat amb la mort de milers de persones nigerianes en els últims cinc anys, ha afirmat avui Amnistia Internacional.

L'organització demana al govern de Nigèria que adopti totes les mesures necessàries per a garantir l'alliberament i el retorn en condicions de seguretat de les persones segrestades als seus familiars. Alhora, les autoritats han d'investigar sense demora i de manera exhaustiva, imparcial, independent, efectiva i transparent els recurrents casos de segrest en moltes zones del país, fer públiques les conclusions de totes les investigacions i garantir que els presumptes autors compareguin davant la justícia en judicis amb les degudes garanties.

El 3 de març de 2024, presumptes combatents de Boko Haram van segrestar almenys 400 persones internament desplaçades —la majoria dones, nens i nenes— en els camps per a aquesta població de Babban Sansani, Zulum i Arabic a Gamboru Ngala, a l'estat de Borno. Ahir, almenys 287 estudiants i els seus docents van ser segrestats per homes armats a l'estat de Kuriga Kaduna. Centenars d'agressors van arribar a l'escola amb motocicleta i tot seguit es van emportar l'alumnat i el personal docent a la selva, segons la informació rebuda per Amnistia Internacional.

“Els últims segrestos en massa mostren clarament que el president Bola Tinubu i el seu govern manquen d'un pla efectiu per a posar fi a les atrocitats que durant anys han estat perpetrant grups i homes armats que campen sense control en moltes zones de Nigèria. És clar que les mesures adoptades pel president Tinubu i el seu govern no estan funcionant”, ha declarat Isa Sanusi, director d'Amnistia Internacional Nigèria.

A causa del creixent nivell d'inseguretat a Nigèria en l'actualitat, és obvi que la protecció de vides i bens no figura entre les prioritats del govern.

Isa Sanusi, Amnistia Internacional

Pel creixent nivell d'inseguretat a Nigèria en l'actualitat, és obvi que la protecció de vides i béns no figura entre les prioritats del govern. La gent no hauria de viure amb por al següent atac o segrest. La persistent inacció de les autoritats nigerianes a l'hora de protegir la població és totalment inacceptable i s'ha d'acabar”, ha sostingut Isa Sanusi.

Amnistia Internacional demana a les persones amb responsabilitats de comandament en matèria de seguretat en les zones en les quals s'han dut a terme als segrestos que rendeixin comptes per les evidents deficiències que han posat en perill la vida de centenars de persones.

Durant els 10 anys posteriors al segrest de 276 alumnes de Chibok a mans de Boko Haram, s'han comès diversos segrestos massius més que les autoritats nigerianes no han investigat de manera efectiva. A conseqüència d'això, els presumptes autors no han comparegut davant la justícia.

A més, les autoritats no han establert plans de seguretat per a les escoles situades en zones vulnerables, malgrat el segrest de centenars d'escolars. Aquestes deficiències han provocat una disminució de la matriculació escolar, la qual cosa ha suposat un gran retrocés en l'educació de les nenes. Les autoritats nigerianes han de garantir un entorn segur d'aprenentatge per als nens i les nenes i abordar el perill de més segrestos al país.

Amnistia Internacional insta les autoritats nigerianes a complir la Carta Africana sobre els Drets i el Benestar del Nen, de la qual Nigèria n'és Estat Part. Els nens i les nenes tenen dret a protecció i a l'educació. Les autoritats han d'adoptar immediatament mesures concretes per a evitar els segrestos, que gradualment s'estan convertint en una pràctica habitual a Nigèria.

Informació complementària

A l'abril de 2014, 276 alumnes van ser segrestades d'una escola governamental d'ensenyament secundari de la localitat de Chibok, a l'estat de Borno. Algunes van escapar pel seu compte de la captivitat, mentre que unes altres van ser alliberades més tard després d'una intensa campanya d'organitzacions de la societat civil i negociacions del govern. No obstant això, de les segrestades inicialment, 98 continuen en captivitat. El 2018, combatents de Boko Haram van segrestar 110 alumnes de l'Escola Governamental Femenina d'Estudis Superiors de Ciència i Tecnologia de la ciutat de Dapchi, a l'estat de Yobe.