Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nigèria: La venda del negoci petrolier de Shell en el delta del Níger no ha d'agreujar els abusos contra els drets humans

REUTERS/Afolabi Sotunde

El nou govern de Nigèria, que entrarà en funcions el 29 de maig, ha d'assegurar-se que la venda prevista per part de Shell de les seves operacions en el delta del Níger no provoqui que es continuï deteriorant la situació dels drets humans en una regió assolada per decennis de contaminació per petroli.

Amnistia Internacional ha documentat abusos constants i greus contra els drets humans derivats de la contaminació per petroli en la zona, on Shell ha estat operant des de la dècada de 1950. A Amnistia Internacional el preocupa que la venda projectada li negui a una població ja perjudicada l'accés a reparació adequada, i que pugui exposar-la a sofrir molts més abusos en el futur.

El nou publicat avui, Tainted Sale?, recomana un seguit de salvaguardes i accions per ajudar a protegir els drets de les persones que poden veure's afectades per la venda prevista d'interessos petroliers de Shell en terres del delta del Níger, segons informes, per uns 3.000 milions de dòlars.

Mark Dummett, director d'Empreses i Drets Humans d'Amnistia Internacional, ha assenyalat: “Durant decennis, els vessaments han causat danys en la salut i els mitjans de vida de moltes de les persones que habiten en el delta del Níger. No s'ha de permetre a Shell que es renti les mans sobre aquest tema i marxi com si res. Shell ha guanyat milers de milions amb aquest negoci i ha d'assegurar-se que la seva marxa no tingui conseqüències negatives en la situació ambiental i dels drets humans.

“El govern entrant de Nigèria té una oportunitat única de demostrar que està decidit a respectar i protegir els drets humans de la ciutadania —inclòs el dret a un nivell de vida adequat, a aigua no contaminada, i a la salut— supervisant de manera adequada la venda realitzada per Shell. Així mateix, demanem accés a un recurs efectiu per a les persones que durant molt han sofert abusos contra els seus drets.

“Instem el nou govern, encapçalat pel president Bola Tinubu, a garantir que la venda efectuada per Shell no comporti que l'empresa eludeixi o limiti les seves responsabilitats. Com a condició per a la venda, hauria d'exigir a Shell que ofereixi una avaluació completa de tota la contaminació actual en el delta, garantir que proporcioni una reparació satisfactòria per qualsevol mal causat, i que s'avaluïn i abordin de manera integral els motius de preocupació de la població local relatius al procés de venda.

El govern ha de plantejar-se exigir a Shell que actuï com a garant per a assegurar-se que el comprador està en disposició de reparar els danys causats per qualsevol vessament futur i que assumeix un compromís amb la transparència, el respecte mediambiental, les consultes amb les comunitats, i la limitació de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

“Òbviament, la millor opció seria reparar els danys causats i eliminar progressivament la producció, en comptes de buscar compradors i extreure fins a l'última gota de petroli d'una regió deteriorada durant tantíssim temps per aquesta indústria.

“El Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic preveu que, si no s'accelera l'eliminació gradual dels combustibles fòssils a tot el món, la temperatura global augmentarà en més del límit acordat de 1,5 °C en comparació amb els nivells preindustrials. Després de decennis d'explotació, retirar la producció del delta del Níger seria un pas en la direcció correcta.”

Un llarg historial de danys i abusos ambientals

Durant més de 20 anys, Amnistia Internacional i organitzacions associades han realitzat investigacions en el delta del Níger que han demostrat que les operacions de Shell s'han dut a terme a costa dels drets humans de la població de la zona.

Els centenars de vessaments anuals d'uns oleoductes i pous mal mantinguts, juntament amb les inadequades pràctiques de neteja, han suposat una contaminació per petroli generalitzada, entre altres coses, de l'aigua subterrània i de les fonts d'aigua potable, de la terra agrícola i els caladors, i han danyat la salut i els mitjans de vida de moltes de les persones que habiten a la regió.

L'impacte de la contaminació pot ser devastador. El 2019, un estudi acadèmic va concloure que els vessamentss de petroli que es produïen a menys de 10 quilòmetres del lloc de residència d'una mare en el delta del Níger doblegava els índexs de mortalitat neonatal i deteriorava la salut dels nens i nenes supervivents.

Mark Dummett ha afirmat: “Shell ha d'adoptar mesures pel seu compte per a garantir reparació efectiva a les persones els drets humans de qui s'han vist afectats per aquesta contaminació d'efectes devastadors, i que els seus plans de desinversió no agreugin la terrible situació que viu la població del delta del Níger.”

Les normes internacionals i, concretament, els principis rectors de l'ONU sobre les empreses i els drets humans, estableixen clarament que Shell té la responsabilitat de dur a terme un procés de diligència deguda sobre la seva decisió de transferir actius. La seva responsabilitat és independent de qualsevol mesura que adopti el govern de Nigèria.”

Shell nega les acusacions que ha actuat de manera irresponsable en el delta del Níger, i sosté que compleix les normes. Anteriorment va assenyalar millores en els últims anys per a prevenir i netejar els vessaments de petroli, inversions en infraestructures, mesures contra el robatori de petroli, i més transparència a l'hora d'informar sobre els abocaments.

Shell no és l'única responsable de la devastadora contaminació per petroli que assola el delta del Níger. Hi ha altres actors, per exemple les autoritats federals i estatals, que també tenen l'obligació de garantir que la desinversió de Shell no doni lloc a més danys en els drets humans.

Informació complementària

Shell Petroleum Development Company of Nigèria Limited - Joint Venture (SPDC JV) és una de les principals empreses productores de petroli de Nigèria.

Durant molts anys, Shell va ser l'amo majoritari d'aquesta empresa, però actualment el principal accionista és l'empresa pública Nigerian National Petroleum Corporation, que posseeix el 55% de les accions. La resta pertany a empreses petrolieres internacionals subsidiàries. Shell, a través de la seva subsidiària de propietat absoluta Shell Petroleum Development Company (SPDC) Limited, posseeix el 30%, l'empresa francesa Total, el 10%, i l'empresa italiana Eni, el 5%.

És important assenyalar que, a través de SPDC, Shell és l'operadora de SPDC JV, cosa que significa que opera i efectua el manteniment dels pous, els oleoductes i altres instal·lacions necessàries per a produir i transportar el petroli. Els socis financen les operacions i el manteniment en proporció a la seva participació en l'empresa conjunta.

Durant l'últim decenni, SPDC JV ha venut la major part dels seus actius, inclosos camps petroliers, a diverses empreses públiques nigerianes molt més petites.

Ara, Shell pretén vendre tant la seva participació en SPDC JV com la seva subsidiària operativa amb un acord en el qual figuren personal, instal·lacions i infraestructures, inclosos 263 pous petroliers en producció, 56 pous de gas en producció i una xarxa de 3.173 quilòmetres d'oleoductes.

Després de les eleccions del 25 de febrer, la presa de possessió del president electe de Nigèria, Bola Tinubu, de 71 anys, del partit governant Congrés Panprogresista, està prevista per al dilluns.