Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nigèria : El TPI no ha de frustrar les esperances d’aquells que van sobreviure a atacs de l’exèrcit

Imatge de l'exterior del Tribunal Penal Internacional (TPI)
© Alex Gottschalk/DeFodi Images via Getty Images

Com a resposta a la declaració emesa per la Fiscalia del Tribunal Penal Internacional (TPI) després de la conclusió d’una visita oficial a Nigèria, Isa Sanusi, director d’Amnistia Internacional a Nigèria, ha declarat:

“Una vegada més, la Fiscalia demostra el seu lent abandonament de les víctimes i supervivents del conflicte del nord-est de Nigèria. En lloc d’investigar les atrocitats, les escasses visites de la Fiscalia a Nigèria consisteixen principalment a reunir-se amb les autoritats”.

“Aquest mes es compleixen 10 anys de la matança perpetrada per l’exèrcit nigerià, que va massacrar, com a mínim, 640 homes i nens que havien fugit de la caserna de Giwa a Maiduguri, estat de Borno, després d’un atac de Boko Haram. Aquest aniversari ve acompanyat d’una declaració de la Fiscalia on es diu que les víctimes han de continuar esperant justícia”

El desembre del 2020, la fiscalia del TPI va decidir que estava justificada una investigació sobre Nigèria, basant-se en què les autoritats nigerianes no volien o no podien investigar i processar automàticament els nombrosos crims comesos al nord-est del país pels membres de Boko Haram i les forces de seguretat de Nigèria. Malgrat aquesta decisió del 2020, la Fiscalia encara no ha pres cap mesura oficial per obrir una investigació. “Tenint en compte la seva decisió del 2020, la declaració d’ahir només aprofundeix en la confirmació de què la Fiscalia es desentén del seu deure legal d’investigar quan els Estats no ho fan. La declaració demostra la vacuïtat del compromís de la Fiscalia envers les víctimes nigerianes, a qui –directament– no va visitar”.

Informació complementària 

Tant el grup armat Boko Haram com les forces de seguretat de Nigèria han comès crims de guerra i de lesa humanitat al nord-est de Nigèria des del 2009. Amnistia Internacional ha documentat molts d’aquests crims, inclosa la massacre de la caserna de Giwa de març de 2014.

Del 19 al 22 de març de 2024, la Fiscalia del TPI va visitar Abuya (Nigèria). Després del seu viatge, va publicar una declaració on no s’oferia cap actualització de la situació davant del TPI.

L’11 de desembre del 2020, després de 10 anys d’examen preliminar, l’exfiscal del TPI va tancar l’examen preliminar sobre Nigèria després de concloure que s’havien comès crims de lesa humanitat i de guerra i que les autoritats nigerianes no havien investigat i enjudiciat autènticament aquest crims. Així doncs, estava justificada una investigació completa per part del TPI. Des d’aquesta decisió, la Fiscalia encara no ha sol·licitat l’obertura d’una investigació.