L'ONU ha de demanar a Nicaragua que revoqui la seva prohibició de l'avortament després de l'examen de la situació dels drets humans en el país el 8 de febrer, ha declarat avui Amnistia Internacional.
Durant l'examen periòdic universal de l'ONU, al qual serà sotmès Nicaragua, els estats membres tindran l'oportunitat de formular preguntes sobre la prohibició absoluta de l'avortament en aquest país.
El Codi Penal revisat de Nicaragua, que va entrar en vigor el juliol de 2008, preveu penes de presó per a les dones i nenes que intentin avortar, així com per als professionals de la salut que facilitin serveis de salut relacionats amb l'avortament. La prohibició inclou casos en els quals corre perill la vida de la dona i quan l'embaràs és conseqüència d'una violació o d'un incest.
“La prohibició de l'avortament a Nicaragua és el resultat d'una llei escandalosa i draconiana que obliga les víctimes d'una violació i d'un incest a dur a terme el seu embaràs, i està causant un augment de les morts en mares —ha declarat Widney Brown, directora general de Dret Internacional i Política d'Amnistia Internacional—. Els estats membres de l'ONU han d'aprofitar aquesta oportunitat per fer que Nicaragua rendeixi comptes d'una llei que viola els drets de les dones a la vida, a la salut i a la dignitat.”
L'organització també ha reiterat la seva petició a les autoritats nicaragüenques perquè despenalitzin l'avortament en totes les circumstàncies. Amnistia Internacional ha afirmat que Nicaragua hauria de garantir que les dones i nenes tenen accés a un avortament sense riscos i legal quan l'embaràs no desitjat és conseqüència d'una violació o d'un incest, o quan corri perill la salut o la vida de la dona.
El Codi Penal revisat preveu sancions penals per als professionals de la medicina i la infermeria que tractin una dona embarassada per afeccions com el càncer o emergències cardíaques quan el tractament pugui causar lesions o la mort de l'embrió o el fetus.
El Codi Penal nicaragüenc entra en conflicte amb les normes i protocols per a l'atenció de complicacions obstètriques, publicats pel ministeri de Salut, que preveu l'avortament terapèutic com a resposta clínica per a casos concrets.
Els investigadors d'Amnistia Internacional han conclòs que, a Nicaragua, la prohibició absoluta de l'avortament afecta en concret joves de poca edat que són víctimes de violació o incest.
Segons un estudi d'informacions publicades en els mitjans de comunicació entre 2005 i 2007, 1.247 nenes van ser violades o víctimes d’incest a Nicaragua. Segons els informes, 198 d'aquests delictes van acabar en embaràs. La immensa majoria de les nenes que van quedar embarassades com a conseqüència d'una violació o un incest (172 de les 198) tenien entre 10 i 14 anys.
L'organització també va trobar un augment de les morts maternes des que va entrar en vigor la prohibició.
En les primeres 19 setmanes de 2009, al voltant del 16% de les morts maternes es van deure a un avortament realitzat en condicions perilloses, enfront de cap durant el mateix període de 2008.
A pesar que quatre comitès d'experts establerts en virtut de tractats —el Comitè contra la Tortura, el Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals; el Comitè de Drets Humans i el Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona— ja han condemnat aquesta llei i han demanat la seva revisió, el govern de Nicaragua segueix ignorant aquestes peticions.
“La llei nicaragüenca que penalitza l'avortament va en contra dels consells de quatre òrgans de vigilància de tractats de l'ONU i fa que Nicaragua incompleixi les obligacions que ha contret en virtut de les lleis internacionals de drets humans —afirma Widney Brown—. Nicaragua ha de revocar aquesta llei immediatament i promulgar lleis i polítiques que promoguin els drets de les dones i nenes garantint els seus drets a la salut, la vida i a no ser víctimes de violència, coacció i discriminació.”
La prohibició de l'avortament a Nicaragua suscita profunda preocupació en la comunitat internacional en general. Desenes de milers d'activistes d'Amnistia Internacional, horroritzats per l'impacte d'aquesta prohibició en els drets humans de les dones i les nenes, han signat peticions i s'han posat en contacte amb les autoritats nicaragüenques per demanar la revocació de la llei.
L'examen periòdic universal ofereix l'oportunitat que el Consell de Drets Humans de l'ONU estudiï la situació dels drets humans en tots els estats membres de l'organització. Cada país és objecte d'examen cada quatre anys amb la finalitat de garantir que els Estats compleixen la totalitat de les seves obligacions en matèria de drets humans.
Informació complementària
A Nicaragua, abans que es modifiqués la llei que prohibeix totalment l'avortament, l'avortament terapèutic va estar reconegut com una intervenció mèdica legal, legítima i necessària durant més de 100 anys. La llei s'interpretava en la pràctica en el sentit que permetia l'avortament quan la vida o la salut de la dona o la nena corrien perill si continuava l'embaràs i, en casos concrets, quan l'embaràs era conseqüència d'una violació. El relator sobre drets de la dona, de la Comissió Interamericana de Drets Humans, Victor Abramovich, va escriure una carta al govern nicaragüenc abans de l'entrada en vigor de la prohibició total de l'avortament per advertir que, si s'introduïa una prohibició tan extrema, l'estat nicaragüenc incompliria les seves obligacions contretes en virtut de la Convenció Americana sobre Drets Humans.