Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nicaragua: Exili forçat per presó, nou patró repressiu del règim de Daniel Ortega

Grace Gonzalez / Amnesty International

Des que el 2018 va esclatar a Nicaragua l'actual crisi de drets humans, el govern de Daniel Ortega i Rosario Murillo no ha aturat els atacs contra els drets humans i qualsevol forma de dissidència o crítica. Durant els últims anys, les organitzacions nacionals i internacionals de drets humans han denunciat com les autoritats han utilitzat totes les institucions de l'Estat per a acovardir, castigar i erradicar qualsevol forma d'oposició política o defensa dels drets humans.
 
“En aquesta nova onada de violacions de drets humans, Daniel Ortega està pretenent substituir la presó injusta dels qui aixequen la veu i defensen drets, per l'exili forçat, despullant cruelment de drets de centenars de nicaragüencs i reforçant la seva política de terror i repressió per a eliminar qualsevol forma de dissidència,” ha afirmat Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

Aquesta setmana el Tribunal d'Apel·lacions de Managua va emetre una resolució privant de nacionalitat 94 persones, entre les quals destacats defensors/es de drets humans, escriptors i periodistes

Erika Guevara Rosas

A més, les va declarar ‘traïdores a la pàtria’ i, sense mediar cap procediment judicial, les va qualificar de “pròfugues de la justícia”.
 
Entre les persones afectades per aquesta última decisió arbitrària de despulla il·legal de la nacionalitat, es troba Vilma Núñez d'Escorcia, presidenta i fundadora del Centre Nicaragüenc de Drets Humans (CENIDH), qui compta amb un llegat de més de 60 anys de treball pels drets humans, i a qui el 2019 la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) va atorgar mesures provisionals que obliguen les autoritats a garantir, de manera específica i urgent, la protecció de la seva vida i integritat.
 
“La valenta i implacable feina e defensa dels drets humans que Vilma Núñez ha exercit, juntament amb altres persones defensores i organitzacions de la societat civil nicaragüenca, avui és l'única prova amb què el govern de Daniel Ortega pretén justificar l'aplicació de lleis confeccionades per a criminalitzar-los i perseguir-los. Ara, més que mai, ens solidaritzem i acompanyem al poble nicaragüenc i el seu moviment de drets humans, i fem una crida a la comunitat internacional a fer el mateix,” ha afirmat Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional
 
En els últims anys, les més altes autoritats nicaragüenques han demostrat una vegada i una altra que estan disposades a tot per a impossibilitar i castigar l'exercici dels drets humans al país. Només la setmana passada va expulsar i va condemnar 222 persones que es trobaven detingudes només per exercir els seus drets i alçar la seva veu en contra de les injustícies que ocorren a Nicaragua. Les mesures legislatives i administratives que el govern de Daniel Ortega i Rosario Murillo han promogut en els últims dies, per privar de la nacionalitat a veus dissidents a Nicaragua, atempten contra el dret humà que tota persona té de comptar amb una nacionalitat i al fet que ningú li privi d'ella de manera arbitrària.
 
La qualitat d'apàtrida imposada en aquesta última setmana a més de 300 persones a Nicaragua les col·loca en una situació de més indefensió i les fa més susceptibles de ser víctimes de moltes altres violacions de drets humans, en no ser reconegudes com a ciutadanes de cap Estat. Això provoca en el seu futur immediat el risc d'afrontar enormes dificultats per a accedir i gaudir de drets bàsics com ara el treball, la llibertat de moviment, la salut, l'educació, entre altres.

Cinc anys d'atacs greus als drets humans
 
Privar de la nacionalitat se suma a llarga llista de greus violacions de drets humans que, des de fa gairebé cinc anys, es donen de manera quotidiana a Nicaragua. El 2018 el Grup Interdisciplinari d'Experts Independent per a Nicaragua, creat sota auspici de la CIDH, va sostenir que el govern de Daniel Ortega havia comès crims de lesa humanitat i va assenyalar en el seu informe que les autoritats nicaragüenques van utilitzar l'aparell estatal, inclosa la Policia Nacional, la Fiscalia i el Poder Judicial, així com a grups parapolicials, per a assassinar, empresonar, torturar i perseguir aquelles persones que es van expressar en contra de les seves polítiques o que van ser percebudes com a dissidents. Aquesta mateixa maquinària estatal continua, fins al dia avui, al servei de la repressió i la violació massiva de drets humans a Nicaragua.
 
“És clar que el govern de Daniel Ortega aprofundeix la seva política sistemàtica de repressió, amb aquesta nova ona de tàctiques repressives, per la qual cosa fem una crida urgent a la comunitat internacional a doblar esforços davant d'aquests nous abusos del govern nicaragüenc i a activar tots els mecanismes disponibles per a secundar, protegir i donar suport a les persones defensores de drets humans i les veus crítiques al govern.
 
“No ens cansarem de demanar al govern de Daniel Ortega la fi de la repressió, el poble nicaragüenc no mereix continuar vivint aquest malson ni un segon més,” ha dit Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.