Actuem pels drets humans a tot el món

Nicaragua: AI, consternada pel nou rebuig de les autoritats a protegir els drets de dones i nenes


Amnistia Internacional està molt decebuda després del rebuig de Nicaragua a les recomanacions de 12 Estats membres del Consell de Drets Humans de Nacions Unides relatives al canvi o reforma de la prohibició total de l’avortament en aquest país.


Els Estats van fer les recomanacions durant l'Examen Periòdic Universal de l’estat dels drets humans a Nicaragua davant de Nacions Unides. Mentre la prohibició de l’avortament continuï, les víctimes de violació i incest -moltes de les quals nenes- són obligades a donar a llum, o posar en risc la salut i són empresonades, si busquen l’avortament il·legal. Una altra conseqüència de la prohibició total de l’avortament és que els professionals mèdics, amb por a ser acusats, retarden o deneguen tractaments mèdics per salvar les vides de les dones i nenes que pateixen complicacions durant l’embaràs.

Des de la prohibició de l’avortament al 2006, els experts de Nacions Unides han condemnat reiteradament aquesta Llei i n'han instat a la reforma, en la qual s’inclouen òrgans d’experts creats segons tractats de drets humans com el Comitè Contra la Tortura. Avui Nicaragua, un altre cop, s'ha negat a escoltar aquestes importants recomanacions.

”El rebuig del Govern de Nicaragua a acceptar aquestes recomanacions mostra un menyspreu a les obligacions contretes segons els tractats de les Nacions Unides de protegir dones i nenes de les violacions de drets humans i una esgarrifosa indiferència davant la difícil situació de les dones i nenes del seu país. És colpidor que les autoritats nicaragüenques, malgrat tenir ple coneixement de les conseqüències d’aquesta prohibició total, semblin decidides a ignorar el seu cruel impacte sobre la vida de les dones i les nenes i no acceptin aquestes recomanacions per treballar pel canvi en aquesta Llei. 

"Avui Nicaragua ha tancat la porta a una nova oportunitat per corregir l’error d’introduir la prohibició total de l’avortament”
, ha explicat Guadalupe Marengo, directora adjunta del Programa per a Amèrica d'Amnistia Internacional.

Amnistia Internacional seguirà prenent accions a favor dels drets humans, juntament amb les ONG que treballen amb dones i nenes víctimes de violació i associacions mèdiques professionals. El Govern de Nicaragua ha de donar resposta urgentment a la difícil situació de les dones i les nenes afectades per aquesta Llei tan cruel i complir amb les seves obligacions contretes a través de tractats internacionals.”

“És essencial que les dones i les nenes a Nicaragua no siguin obligades a continuar amb els embarassos que són conseqüència d'una violació, o bé a continuar-hi en cas que la seva salut i les seves vides corrin perill”, ha afegit Guadalupe Marengo.