Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nicaragua: 222 persones expulsades forçosament als Estats Units

© ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Davant l'expulsió de 222 persones, prèviament detingudes arbitràriament a Nicaragua, als Estats Units, Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional, ha afirmat:

“Mentre ens alegra el fet que les persones expulsades als Estats Units ja no es troben a la presó a Nicaragua, ens indigna i entristeix que la seva detenció hagi culminat d'una manera tan pertorbadora. Les persones detingudes van passar dies, mesos i anys en detenció arbitrària, sota condicions extremes, i avui s'han vist obligades a exiliar-se únicament per demandar drets humans".

Les 222 persones expulsades avui de Nicaragua se sumen a desenes de milers més que s'han vist obligades a exiliar-se del país. En aquest context, la comunitat internacional no ha de fer-se il·lusions. La devastadora crisi de drets humans a Nicaragua que va començar amb una severa repressió de les protestes a l'abril de 2018 no s'ha acabat. Continuen vigents les restriccions a la llibertat d'expressió i de premsa. Es reporten desenes de persones que romanen en detenció arbitrària. Les restriccions al dret a la protesta i al dret a la llibertat d'associació continuen vigents; i les violacions de drets humans i els crims de lesa humanitat que s'han comès en el context de la crisi continuen en la impunitat total. La comunitat internacional ha de doblar esforços i pressionar per una Nicaragua en què la justícia i els drets humans estiguin garantits per a totes les persones.

Mentre expressem la nostra satisfacció davant la decisió dels Estats Units d'oferir protecció als qui han estat expulsats de Nicaragua el dia d'avui, ens preocupa que l'ampliació del Títol 42 i altres polítiques de migració restrictives per a persones nicaragüenques, que en les últimes setmanes han estat reformades, podria impedir-los a ells i a altres persones en situació de risc exercir el seu dret a sol·licitar i rebre asil. Fem un anomenat a les autoritats nord-americanes perquè garanteixin el dret d'asil de totes les persones expulsades de Nicaragua, i d'altres persones que requereixen de protecció, independentment de l'existència d'altres vies.”

Informació addicional
 
El 9 de febrer de 2023, Amnistia Internacional va rebre informació que 222 persones, prèviament detingudes arbitràriament a Nicaragua per exercir els seus drets, havien estat despullades de la seva nacionalitat i expulsades cap als Estats Units.

Segons funcionaris nicaragüencs, això respon a una resolució judicial emesa el 8 de febrer que despulla a les 222 persones dels seus drets com a ciutadans nicaragüencs, els impedeix exercir càrrecs públics a Nicaragua a perpetuïtat i ordena la seva deportació.

El Mecanisme de Reconeixement de Presos Polítics a Nicaragua va registrar 235 persones detingudes per exercir els seus drets al país des d'abril de 2018, abans de les deportacions que van tenir lloc el 9 de febrer. Segons organitzacions locals, desenes de persones encara romanen detingudes.