Actuem pels drets humans a tot el món

Nacions Unides reclama a Espanya una investigació “imparcial” de la massacre de Melilla

Protesta davant del Palau de la Moncloa en record de les persones mortes i desaparegudes a la massacre de Melilla. Febrer de 2023. © REUTERS / Violeta Santos Moura.

El Comitè Contra la Tortura (CAT, per les seves sigles en anglès) de Nacions Unides ha lamentat la falta d'una investigació efectiva sobre l'actuació de les forces de seguretat espanyoles a la tanca de Melilla el 24 de juny de 2022 i ha reclamat a l'Estat espanyol iniciar amb urgència “una investigació imparcial” sobre l'ocorregut aquest dia a la frontera hispamo-marroquina, així com adoptar les mesures necessàries perquè fets semblants no tornin a passar.

En la seva compareixença prèvia la publicació de les conclusions finals a l'examen a Espanya, el president del Comitè també va mostrar la seva preocupació per la persistència de les expulsions sumàries i ‘en calent’ i va reclamar més garanties perquè qualsevol sol·licitant d'asil tingui accés a un procediment just i eficaç.

“Les declaracions del president del CAT tornen a assenyalar a les devolucions en calent com una actuació fora de la legalitat internacional i els drets humans. Confiem que aquest nou advertiment serveixi per a posar fi a aquesta pràctica en la pròxima legislatura”, ha assenyalat la investigadora d'Amnistia Internacional, Virginia Álvarez.

Informació complementària

El Comitè Contra la Tortura és un òrgan de l'Alt Comissionat de Drets Humans de Nacions Unides format per 10 experts independents que supervisa l'aplicació de la Convenció contra la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants pels seus Estats Parts.

Amnistia Internacional va presentar dos informes al Comitè. En primer lloc, un document conjunt amb altres organitzacions sobre els successos en la tanca de Melilla ocorreguts el 24 de juny de 2022. I un segon informe sobre migració i vulneració del principi de no devolució, el cas de l'algerià Mohamed Benhalima (activista deportat per Espanya a Algèria al març de 2022), ús excessiu de la força, falta de reparació a les víctimes del franquisme i la guerra civil, i preocupacions sobre la falta de recerca adequada de tortures i desaparició forçada.

Documentos disponibles