Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Myanmar: Les primeres execucions en dècades marquen la cruel escalada de la repressió exercida per l'Estat

Phyo Zayar Thaw// Photo: Ye Aung Thu/AFP via Getty Images

En resposta als informes que indiquen que les autoritats de Myanmar han dut a terme execucions per primera vegada des de finals de la dècada de 1980, Erwin van der Borght, director regional d'Amnistia Internacional, ha declarat:

“Aquestes execucions constitueixen una privació arbitrària de la vida i són un exemple més de l'atroç historial de drets humans de Myanmar. Els quatre homes van ser declarats culpables per un tribunal militar en uns judicis profundament injustos i envoltats d'un enorme secretisme. La comunitat internacional ha d'actuar immediatament, ja que es creu que hi ha més d'un centenar de persones condemnades a mort després d'haver estat declarades culpables en procediments similars”.

“Des de fa ja més d'un any, les autoritats militars de Myanmar han comès execucions extrajudicials, tortura i tota una gamma de violacions de drets humans. Si no rendeixen comptes, l'exèrcit continuarà trepitjant les vides de la gent.”

“En un moment en què cada vegada més països prenen mesures per abolir la pena de mort, la represa de les execucions després de més de tres dècades no només posa Myanmar en direcció oposada a la tendència mundial, sinó que a més és contrària a l'objectiu d'abolició consagrat en el dret i les normes internacionals de drets humans. L'aïllament de Myanmar no podria ser més evident. Instem les autoritats a dictar immediatament una moratòria de les execucions, com a primer pas fonamental.”

Informació complementària

Segons els mitjans de comunicació estatals de Myanmar, s'han dut a terme quatre execucions.

Phyo Zeya Thaw, ex membre del partit d'Aung San Suu Kyi (la Lliga Nacional per a la Democràcia), i el destacat activista en favor de la democràcia Kyaw Min Yu, també conegut com Ko Jimmy, van ser declarats culpables i condemnats a mort per un tribunal militar al gener per delictes que impliquen explosius, atemptats amb bombes i finançament del terrorisme, en virtut de la Llei Antiterrorista: uns càrrecs que Amnistia Internacional considera que eren de motivació política. També es van confirmar les condemnes a mort d'altres dos homes, Hla Myo Aung i Aung Thura Zaw, declarats culpables del presumpte assassinat d'una dona de la qual es creia que actuava com a informant per a l'exèrcit en Hlaing Tharyar, Yangón.

Els quatre apareixien anomenats en l'article del periòdic estatal Global New Light of Myanmar.

Els procediments, celebrats davant un tribunal controlat per l'exèrcit, van ser secrets i flagrantment injustos.

Després que Myanmar promulgués l'Ordre 3/2021 de la Llei Marcial, l'autoritat de jutjar als civils es va transferir a tribunals militars especials o existents en els quals es jutja a la gent en procediments sumaris sense dret d'apel·lació. Aquests tribunals jutgen una àmplia varietat de delictes, entre ells alguns punibles amb la pena capital.

En virtut del dret i les normes internacionals de drets humans, les execucions dutes a terme després de judicis injustos violen la prohibició contra la privació arbitrària de la vida, així com la prohibició absoluta de la tortura i altres penes cruels, inhumanes o degradants.

L'última execució de la qual es va tenir notícia a Myanmar va tenir lloc a finals dels 80. Des del cop d'estat militar de febrer de 2021, Amnistia Internacional ha registrat un alarmant increment de l'ús de la pena de mort a Myanmar, on per a l'exèrcit s'ha convertit en una eina en la seva constant persecució, intimidació i assetjament contra totes les persones que s'atreveixen a desafiar a les autoritats.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort incondicionalment, en tots els casos i en totes les circumstàncies. Més de dos terços dels països de tot el món han abolit aquesta pena en la llei o en la pràctica.