Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Myanmar: La policia va utilitzar metralletes contra manifestants pacífics

© AFP via Getty Images
  • Les imatges mostren el moment en què una dona de 19 anys rep un tret de la policia al cap
  • En les imatges es veu a un policia empunyant una variant d'Uzi fabricada a Myanmar

Una jove va rebre un tret en el cap efectuat per les forces de seguretat de Myanmar durant unes protestes. Així ho ha confirmat Amnistia Internacional després d'investigar les imatges que mostren l'atac. Aquestes imatges també contradiuen les afirmacions de l'exèrcit de Myanmar que les forces de seguretat no portaven armes letals.

Els experts de l'Evidence Lab del Programa de Resposta a les Crisis d'Amnistia Internacional han verificat un vídeo publicat a les xarxes socials del tret, que va tenir lloc a la capital, Nay Pyi Taw, el 9 de febrer. Segons la informació publicada en els mitjans de comunicació, la dona ha sofert una pèrdua notable de la funció cerebral i té poques possibilitats de sobreviure.

La "Unitat d'Informació Autèntica" de l'exèrcit de Myanmar va dir en una declaració que les forces de seguretat només havien utilitzat armes no letals. No obstant això, les imatges mostren a un policia (en la imatge superior) empunyant un clon d'Uzi BA-94 o BA-93, una variant d'aquesta metralleta fabricada a Myanmar.

En les coordinades verificades de la imatge, el policia presumptament autor del tret està dempeus a l'altre costat del carrer, o en un punt proper, on es trobava la dona.

L'angoixant vídeo capta en moment exacte en què la jove, identificada a les xarxes socials com Mya Thwe Thwe Khaing, de 19 anys, rep l'impacte per una bala en un lateral del cap quan es gira per donar l'esquena a les forces de seguretat. Quan va rebre el tret s'estava refugiant amb altres manifestants dels canons d'aigua darrere d'una parada d'autobús.

"Les greus lesions sofertes per aquesta jove van ser causades per la policia de Myanmar que va disparar munició real directament contra els manifestants", ha manifestat Sam Dubberley, director de l'Evidence Lab del Programa de Resposta a les Crisis d'Amnistia Internacional.

"Els materials de xarxes socials que hem verificat mostren que la policia va atacar imprudentment els manifestants, sense cap respecte cap a la seva vida o a la seva seguretat. El seu abominable ús de força letal contra manifestants és il·legal, i ha de ser investigat de forma independent, exhaustiva i immediata".

"L'ús de força innecessària i excessiva per part de les forces de seguretat de Myanmar ha d'aturar-se immediatament, ja que les protestes continuen. És fonamental que es respecti el dret de les persones a expressar pacíficament les seves reivindicacions".

Repressió mortal de manifestacions

Aquesta mateixa setmana, desenes de milers de persones van sortir als carrers en moltes ciutats de Myanmar -incloses Nay Pyi Taw i les dues ciutats més grans del país, Rangun i Mandalay- per protestar pacíficament contra el cop d'estat militar al país. Les forces de seguretat van respondre amb munició real, bales de goma, gas lacrimògen i canons d'aigua per intentar dispersar les protestes.

L'Evidence Lab del Programa de Resposta a les Crisis d'Amnistia Internacional va examinar fotografies i vídeos de la protesta a Nay Pyi Taw el 9 de febrer compartits a les xarxes socials. Després que la jove fos impactada pel tret, se senten més tard més trets en el vídeo, que també capta ràfegues de trets procedents d'armes empunyades per la policia. La ubicació del tret es va identificar al carrer de Taungnyo, just al sud-est de la rotonda de Thabyegone a Nay Pyi Taw (coordenades: 19.746822, 96.117287).

Altres publicacions en xarxes socials mostren l'impacte de la bala en el casc que portava la dona, així com imatges d'escàner cerebral que semblen mostrar les greus lesions que va patir.

"Durant el control policial de les protestes, les forces de seguretat sempre han de respectar, protegir i garantir els drets humans d'organitzadors i participants", ha manifestat Sam Dubberley.

"Les forces de seguretat han de garantir també la seguretat i protecció de periodistes, altres observadors de la protesta, transeünts i persones que observen els fets".

"L'incompliment d'aquest deure bàsic per part de les forces de seguretat de Myanmar en aquest cas resulta summament inquietant".

Està previst que el Consell de Drets Humans celebri avui (11 de febrer) una sessió extraordinària sobre la situació a Myanmar.

Els Principis Bàsics de l'ONU sobre l'Ocupació de la Força i d'Armes de Foc pels Funcionaris Encarregats de Fer Complir la Llei disposen que les forces de seguretat han d'esgotar tots els mitjans no violents abans d'emprar la força, com a últim recurs. Aquests principis disposen així mateix que les autoritats han d'exercir la màxima moderació i només recórrer a l'ús d'armes de foc per protegir contra l'amenaça imminent de mort o lesió greu, i quan no existeixi el perill que es mati o es fereixin persones no implicades. Els trets indiscriminats contra una multitud són sempre il·legítims.