Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Myanmar: És urgent suspendre el subministrament de combustible d'aviació davant dels estralls causats pels atacs aeris

Photo by STR/AFP via Getty Images

En resposta als informes sobre els mortals atacs aeris perpetrats en el municipi de Kanbulu, a la regió de Sagaing, Montse Ferrer, investigadora sobre empreses i drets humans d'Amnistia Internacional, ha declarat:

“Els primers informes sobre els mortífers atacs aeris a la regió de Sagaing són aterridors. Els atacs aeris il·legítims que causen morts i ferits entre la població civil i destrueixen habitatges són una característica pròpia de l'exèrcit de Myanmar, que arriba a nivells execrables per esclafar la resistència i infondre por en la població. La població civil de Myanmar s'emporta la pitjor part d'aquestes tàctiques repugnants.

“Els incessants atacs aeris a tot Myanmar posen en relleu la urgent necessitat de suspendre la importació de combustible per a aviació. Amnistia reitera la seva crida a tots els Estats i empreses perquè aturin els enviaments que puguin acabar en mans de la Força Aèria de Myanmar. Aquesta cadena de subministrament fomenta violacions del dret internacional humanitari, inclosos crims de guerra, i ha d'interrompre's per salvar vides.

Encara que s'han pres algunes mesures significatives, la comunitat internacional pot i ha de fer més per aturar els atacs contra civils a Myanmar. Aquests atacs aeris es produeixen just abans que es compleixin dos anys des que s'aconseguís el consens de cinc punts en l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) sobre Myanmar, que ha fracassat rotundament a l'hora de detenir les atrocitats de l'exèrcit.

“En lloc de quedar-se en un segon pla, l'ASEAN ha de fer un pas al davant i exercir un paper protagonista en la resolució de la catàstrofe de drets humans a Myanmar. El Consell de Seguretat de l'ONU ha de trobar maneres d'impulsar accions efectives perquè l'exèrcit de Myanmar rendeixi comptes, per exemple portant la situació del país davant la Cort Penal Internacional”.

Informació general

El matí de l'11 d'abril, l'exèrcit de Myanmar va dur a terme atacs aeris contra un poble del municipi de Kanbulu, a la regió de Sagaing, segons els primers informes i imatges de les xarxes socials. Es creu que un nombre indeterminat de persones, inclosos nens i nenes, han mort en l'atac. Amnistia Internacional no ha pogut verificar els detalls de manera independent.

Des del cop d'estat de l'1 de febrer de 2021, Amnistia ha documentat violacions de drets humans generalitzades, inclosos crims de guerra i possibles crims contra la humanitat, en el context de l'onada de repressió de l'oposició que exerceixen les forces armades en tot el país.

Al novembre de 2022, Amnistia Internacional va engegar una campanya per demanar que se suspengués la provisió de combustible per a aviació amb la finalitat d'impedir a les forces armades de Myanmar realitzar atacs aeris il·legítims. La investigació també va identificar empreses que intervenen en diferents baules de la cadena de subministrament.

La vigília del segon aniversari del cop d'estat militar de l'1 de febrer de 2021, diversos països van imposar noves sancions a Myanmar, en aquesta ocasió centrades en la indústria del combustible per a aviació.

El govern del Canadà va decidir prohibir l'exportació, venda, subministrament o enviament de combustible per a aviació a l'exèrcit de Myanmar. el Regne Unit també va anunciar sancions contra dues empreses de Myanmar i dues persones a les quals Amnistia Internacional havia identificat en l'informe Deadly Cargo: Exposing the supply chain that fuels war crimes per exercir un paper essencial en la importació, gestió i transport de combustible per a aviació a la força aèria de Myanmar.

Al març de 2023, el Regne Unit va anunciar una segona ronda de sancions contra persones i empreses exposades en l'última investigació d'Amnistia Internacional sobre el subministrament de combustible per a aviació a Myanmar. La Unió Europea i els Estats Units també han anunciat sancions contra diverses persones i entitats que van participar en la importació, emmagatzematge i distribució de combustible per a aviació a l'exèrcit de Myanmar.>