Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Myanmar: Dos anys després del cop militar, cal una acció global per aturar l'atac de les forces armades contra els drets humans

© STR / AFP via Getty Images

Les forces armades de Myanmar continuen duent a terme detencions arbitràries, tortura i assassinats, impunement, dos anys després de fer el cop d'estat, ha manifestat avui Amnistia Internacional, que demana més acció global i solidaritat amb motiu de l'aniversari de l'1 de febrer.
 
Des del cop, han estat víctimes d'homicidi gairebé 3.000 persones, 1,5 milions han quedat desplaçades internament, més de 13.000 continuen recloses en condicions inhumanes, i se sap que s'ha executat 4 persones i condemnades a mort almenys 100 més. A més, hi ha 7,8 milions de nens i nenes sense escolaritzar.
 
L'ofensiva dels militars contra qualsevol persona a qui considerin opositora ha sembrat la por en tot el país i donat lloc a greus violacions de drets humans amb tàctiques com llançar atacs aeris i terrestres contra població civil.
 
És innegable que les forces armades poden dur a terme la seva ofensiva generalitzada contra els drets humans per l'escandalosa insuficiència de la resposta global a aquesta crisi, que corre el risc de caure en l'oblit”, ha manifestat Ming Yu Hah, directora regional adjunta de Campanyes. “No podem permetre que això passi. Aquest aniversari ha de servir per posar de manifest la necessitat que la comunitat internacional i l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic emprenguin una acció global urgent per protegir el poble de Myanmar, que pateix diàriament el setge de les forces armades.”
 
Tot i el greu perill i la persecució, la gent valenta de Myanmar ha continuat manifestant-se pacíficament. En el període previ i el dia de l'aniversari, Amnistia Internacional participa en protestes, vigílies i actes en ciutats de tot el món, incloses Bangkok (Tailàndia) i Seül (Corea del Sud), en solidaritat amb el poble de Myanmar.
 
“Alçar la veu per les persones de Myanmar que s'arrisquen a complir llargues penes de presó, ser torturades o morir sota custòdia per qüestionar pacíficament el règim no és un gest menor”, ha expressat Ming Yu Hah. “La solidaritat ara és més important que mai, ja que pot aixecar l'ànim de la gent i mostrar-los que no estan sols en aquests moments tan foscos.”
 
Però les Nacions Unides i els governs de tot el món han de fer molt més que enviar missatges de suport.
 
La recent resolució històrica sobre Myanmar del Consell de Seguretat de l'ONU va ser acollida amb satisfacció, però els governs del món han de fer molt més, especialment incrementar la pressió sobre l'exèrcit perquè deixi en llibertat totes les persones que estan recloses arbitràriament per exercir els seus drets humans pacíficament.
 
El Consell de Seguretat de l'ONU ha de remetre la situació de Myanmar a la Cort Penal Internacional. A més, ha d'imposar un embargament d'armes global i complet a Myanmar que abraci tots els tipus d'armes, munició, tecnologia de doble ús i altres equips militars i de seguretat, així com la formació i qualsevol altra forma d'assistència en aquests àmbits.

Alhora, Estats i empreses han de suspendre el subministrament directe i indirecte, la venda o transferència —inclosos el trànsit, el transbord i la intermediació— de combustible d'aviació a Myanmar fins que s'adoptin mecanismes eficaços per garantir que aquest comerç no s'utilitzarà per a la realització atacs aeris devastadors i cometre violacions greus del dret internacional dels drets humans o del dret internacional humanitari.
 
La situació dels drets humans a Myanmar és intolerable. La població de Myanmar pateix diàriament i no pot permetre's esperar. Encara que molts governs han atès les crides a l'acció, la seva resposta no és encara suficient per aturar les greus violacions de drets humans perpetrades per l'exèrcit. La comunitat internacional no pot deixar passar ni un dia més, i molt menys dos anys més, abans de prendre noves mesures que posin fi a les atrocitats de l'exèrcit.”
 
Informació complementària


Des del cop d'estat de l'1 de febrer de 2021, Amnistia ha documentat violacions de drets humans generalitzades, inclosos crims de guerra i possibles crims contra la humanitat, en el context de l'onada de repressió de l'oposició que exerceixen les forces armades en tot el país.
 
Al novembre de 2022, Amnistia va engegar una campanya per demanar que se suspengués la provisió de combustible d'aviació a fi d'impedir a les forces armades de Myanmar realitzar atacs aeris il·legítims. La investigació també va identificar empreses que intervenen en diferents baules de la cadena de subministrament.
 
La investigació, els materials per als mitjans de comunicació i les declaracions públiques es poden consultar a la pàgina sobre Myanmar d'Amnistia Internacional.