Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Myanmar: Desplegament d'enorme arsenal i exèrcit en un 'bany de sang' de repressió de les protestes

Korean Photographer Oreum
  • L'anàlisi de més de 50 vídeos mostra homicidis sistemàtics i premeditats en el context d'un important desplegament d'armes de camp de batalla.
  • Soldats implicats en crims atroços contra minories ètniques actuen ara a ciutats de Myanmar.
  • Indicis d'execucions extrajudicials i homicidis comesos per ordres superiors.

Les forces armades de Myanmar utilitzen tàctiques cada vegada més letals i armes que normalment es veuen en el camp de batalla contra persones que protesten pacíficament i vianants de tot el país, segons revela una nova investigació d'Amnistia Internacional.

Mitjançant la verificació de més de 50 vídeos de la repressió en curs, l'Evidence Lab del Programa de Resposta a les Crisis d'Amnistia Internacional pot confirmar que les forces de seguretat semblen implementar estratègies planejades i sistemàtiques que inclouen la utilització creixent de mitjans letals. Molts dels homicidis documentats constitueixen execucions extrajudicials.

Les imatges mostren clarament que les forces armades de Myanmar -conegudes també com Tatmadaw- utilitzen cada vegada més armes que només són apropiades per al camp de batalla i no per a l'actuació policial. Es veu sovint agents duent a terme actuacions imprudents com les ràfegues de munició real de forma indiscriminada en zones urbanes.

"Aquestes tàctiques militars de Myanmar no són noves, però fins ara els seus banys de sang mai s'havien retransmès en directe al món", ha declarat Joanne Mariner, directora de resposta a les crisis d'Amnistia Internacional.

"No són accions d'oficials individuals que prenen decisions errònies, sinó comandants ja implicats en crims de lesa humanitat que despleguen les seves tropes i mètodes assassins en plena llum del dia".

"Durant anys, les minories ètniques -com la chin, la kachin, la karen, la rakhine, la rohingya, la shan, la ta'ang i altres- vénen patint la pitjor part de la terrible violència que infligeixen les forces armades. Juntament amb altres grups de drets gumans, hem demanat al Consell de Seguretat de l'ONU que remeti la situació de Myanmar a la Cort Penal Internacional i faci comparèixer davant la justícia als alts comandaments de les forces armades, inclòs Min Aung Hlaing. Malgrat això, el Consell de Seguretat no ha fet res, i avui veiem a les mateixes unitats militars disparar les seves armes contra els qui protesten.

"Les autoritats militars han d'atura immediatament la seva ofensiva mortal, reduir les tensions en tot el país i posar en llibertat totes les persones detingudes arbitràriament".

Els 55 vídeos, filmats entre el 28 de febrer i el 8 de març, van ser gravats per ciutadans i ciutadanes del carrer i mitjans de comunicació locals a ciutats com Dawei, Mandalay, Mawlamyine, Monywa, Myeik, Myitkyina i Yangon.

Segons el relator especial sobre la situació dels drets humans a Myanmar, el nombre de persones que han perdut la vida en les protestes a data 4 de març és de 61. Aquest càlcul oficial no inclou les morts que s'han conegut en els últims dies.

Ús de mitjans letals planejat, premeditat i sancionat

Amnistia Internacional ha verificat múltiples vídeos que mostren l'ús de mitjans letals de forma planejada, premeditada i coordinada.

En un vídeo gravat el 2 de març al barri de Sanchaung, Yangón, es veu a un comandant dempeus al costat d'un agent amb un rifle de franctirador que sembla ordenar a aquest que dispari cap a manifestants concrets.

En un inquietant vídeo gravat el 3 de març al barri de North Okkalapa de Yangon, es veu a uns agents portant un home cap a un grup més nombrós de forces de seguretat. L'home sembla estar sota custòdia del grup i no ofereix resistència visible quan de sobte un agent que va al seu costat li dispara. L'home cau immediatament al terra i el deixen en la carretera, aparentment sense vida, diversos segons, fins que els agents tornen i se l'emporten arrossegant-lo.

Dues persones van morir i diverses més van resultar ferides a Myitkyina, en l'estat de Kachin, el 8 de març. En un vídeo verificat, es veu un grup de persones allunyar-se corrent d'un dens núvol de fum mentre sonen trets en la distància. Se senten veus que diuen, plenes de pànic: "Crema molt" i "Ha mort una persona" entre crits d'horror mentre s'emporten una persona amb una ferida greu en el cap. Després es veu com arrosseguen diverses persones que semblen ferides i que deixen importants quantitats de sang al terra.

En un altre vídeo verificat datat el 28 de febrer, es veu un membre de les forces armades a Dawei que aparentment deixa el seu rifle a un policia que està al seu costat. El policia s'ajup, apunta i dispara, i un grup d'agents que estan al costat d'ell ho celebren.

"Aquest incident no només mostra un temerari menyspreu a la vida humana, fent una diversió de disparar munició real contra manifestants, sinó que revela una coordinació deliberada entre les forces de seguretat", va afirmar Joanne Mariner.

Important desplegament d'arsenal militar

El 5 de març, mitjans de comunicació estatals van citar autoritats militars que desmentien el seu paper en les morts i afirmaven que "darrere d'aquests casos [podria haver-hi] persones sense escrúpols".

No obstant això, Amnistia Internacional ha identificat forces de seguretat que portaven diverses armes de foc militars, com ara metralladores lleugeres RPD de fabricació xinesa, així com rifles de franctirador DT.-S, fusells semiautomàtics DT.-1, metralletes semiautomàtiques BA-93 i BA-94 rèpliques d'Uzi, i altres armes fabricades a Myanmar. Aquestes armes són totalment inadequades per al seu ús en el control policial de les protestes. Segons les directrius de l'ONU, les forces de seguretat han d'abstenir-se d'usar armes de foc tret que hi hagi perill imminent de mort o de lesions greus i no es disposi d'una alternativa adequada.

"L'armament desplegat per les forces armades revela una escalada deliberada i perillosa de les tàctiques", ha prosseguit Joanne Mariner.

"No satisfets amb l'ús indiscriminat d'armes menys letals, cada nou dia mostra una ordre clara de desplegar fusells semiautomàtics, rifles de franctirador i metralladores lleugeres en un nombre cada vegada més alt. Que quedi clar: estem davant una nova fase mortal de la crisi".

Aquest desplegament es produeix després de l'ús excessiu de gas lacrimògen, canons d'aigua, magranes paralitzants Dae Kwang DK-44 de fabricació sud-coreana i altres mètodes polèmics de control de multituds, així com d'incidents de pallisses a mans de les forces de seguretat, com es veu en aquest vídeo verificat gravat en Mandalay el 7 de març.

Les fotografies i els vídeos mostren també que la policia té accés a armes menys letals tradicionals, com ara llançadors de projectils de pebre i escopetes carregades amb bales de goma fabricades per l'empresa turca Zsr Patlayici Sanayi A. S., amb cartutxos de l'empresa francoitaliana Cheddite.

Ús temerari i indiscriminat d'armes letals

Amnistia Internacional ha verificat també imatges de les forces de seguretat usant armes letals de formes temeràries, indiscriminades que tenen moltes probabilitats de causar ferides mortals.

Imatges verificades gravades l'1 de març a Mawlamyine, en l'estat de Mon, mostren a les forces de seguretat disparant indiscriminadament munició real en múltiples adreces, incloses habitatges.

En un vídeo filmat al barri d'Hledan,Yangon, publicat el 28 de febrer, l'home grava les imatges apuntat a una balconada i descriu l'escena que veu a sota, on personal de les forces armades sembla disparar gas lacrimògen i munició directament a la gent que és al carrer. Arraulit amb altres persones a la balconada, segueix gravant l'escena quan un grup d'agents al carrer el veuen filmant. Se sent un únic tret i després se sent a la gent de la balconada dir: "Li han donat [a algú ]! Entreu [a l'apartament]!". Després es veu a la balconada una dona estesa amb una ferida en el cap.

"Mentre augmenta el nombre de víctimes mortals, el Consell de Seguretat de l'ONU i la comunitat internacional han d'anar més enllà de les paraules de preocupació i actuar immediatament per aturar les violacions i demanar comptes als perpetradors", conclou anne Mariner.

Desplegament de divisions militars

Una anàlisi addicional de les fotos i els vídeos mostra que les unitats militars implicades en aquesta repressió letal inclouen la Comandància de Yangon, la Comandància del Nord-oest i les Divisions d'Infanteria Lleugera 33, 77 i 101, que sovint actuen al costat de la policia i de vegades els ofereixen les seves armes.

Segons imatges examinades per Amnistia Internacional, la 33 Divisió d'Infanteria Lleugera està desplegada actualment a Mandalay; la 77, a Yangon, i les 101, a Monywa. A les tres ciutats hi ha hagut casos extrems de força excessiva, inclosos homicidis, a mans de les forces de seguretat en els últims dies.

Algunes d'aquestes divisions militars són conegudes per atrocitats i violacions greus de drets humans comeses als estats de Rakhne, Kachin i Shan del Nord. Amnistia Internacional ha implicat a soldats de la 33 Divisió d'Infanteria Lleugera en crims de guerra en l'estat de Shan del Nord en 2016 i 2017, i en crims de lesa humanitat contra la població rohinyá en l'estat de Rakhine el 2017.