Actuem pels drets humans a tot el món

Myanmar: Aung San Suu Kyi i altres persones, detingudes en el cop militar en curs

REUTERS/Athit Perawongmetha

En resposta a la detenció de la consellera d'Estat Aung San Suu Kyi i altres persones, i a les informacions segons les quals a Myanmar s'està desenvolupant un cop militar, la directora regional adjunta de campanyes, Ming Yu Hah, ha declarat:

"La detenció d'Aung San Suu Kyi, d'alts càrrecs i d'altres figures polítiques és molt alarmant. Les persones detingudes han de quedar en llibertat immediatament, tret que puguin ser acusades d'algun delicte comú recognoscible segons el dret internacional".

"L'exèrcit birmà ha d'aclarir el fonament legal d'aquestes detencions, i també ha de garantir que es respecten plenament els drets de les persones detingudes, entre els quals el dret a no ser maltractades, i que poden accedir als seus familiars i a assistència lletrada de la seva elecció. A més, ha de confirmar el seu parador i donar-los accés a atenció mèdica".

"La situació de Myanmar és inquietant per as qui viuen al país, i hi ha perill que es produeixi un greu increment de la repressió i la impunitat de l'exèrcit. La detenció simultània de figures destacades de l'activisme polític i defensors i defensores dels drets humans és un aterridor missatge que les autoritats militars no toleraran cap veu discrepant enmig dels esdeveniments que es desenvolupen avui".

"En anteriors cops i accions repressives de l'exèrcit a Myanmar, les forces de seguretat han perpetrat actes de violència i homicidis extrajudicials a gran escala. Instem les forces armades al fet que actuïn amb moderació i respectin les normes i lleis del dret internacional humanitari i dels drets humans, i perquè la policia reprengui al més aviat possible les tasques d'aplicació de la llei".

"Hi ha informes que les telecomunicacions estan bloquejades, fet que suposa un perill addicional per a la població en moments tan inestables, especialment quan Myanmar lliura una lluita contra la pandèmia i a diverses zones del país la població civil està en risc a causa del conflicte intern contra grups armats. És fonamental que es reprenguin immediatament tots els serveis de telefonia i Internet".

Informació complementària

La cap de l'Estat de facto de Myanmar, Aung San Suu Kyi, i altres destacades figures del partit governant, la Lliga Nacional per a la Democràcia, així com dirigents governamentals regionals, van ser detinguts avui en batudes efectuades a primera hora del matí. També hi ha informes de la detenció de dirigents estudiantils i de partits ètnics, així com de figures de l'activisme i de la defensa dels drets humans.

Posteriorment aquest mateix matí, una cadena de televisió propietat de l'exèrcit ha anunciat que s'imposaria un estat d'excepció d'un any sota l'autoritat del comandant en cap, el general Min Aung Hlaing.

En els darrers dies hi havia hagut informes de l'augment de les tensions entre dirigents de la Lliga Nacional per a la Democràcia i representants de l'exèrcit en vespres de la primera sessió del Parlament recentment triat, prevista per avui.

L'exèrcit i el seu partit afí, el Partit per a la Solidaritat i el Desenvolupament de la Unió, han denunciat irregularitats i conductes indegudes generalitzades per part de la Comissió Electoral de la Unió en les eleccions del 8 de novembre de 2020, en les quals la Lliga Nacional per a la Democràcia va incrementar la seva majoria parlamentària. El 15 de novembre de 2020, la Comissió va confirmar la victòria d'Aung San Suu Kyi i de la Lliga Nacional per a la Democràcia en les eleccions generals,en haver aconseguit 396 dels 498 escons de les dues càmeres del Parlament.

A més de les detencions de primera hora del matí, hi ha hagut informes d'interrupció de servei telefònic i d'Internet a diverses zones del país, inclosa la seva capital, Nay Pyi Taw, així com la seva principal ciutat, Rangun, i també en els estats de Shan i de Kachin i a les regions de Mandalay i de Sagaing.