Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Myanmar: Augmenta sense control la COVID-19 en un sistema sanitari destrossat

REUTERS/Stringer

Davant la crisi de COVID-19 de Myanmar, on els casos i les morts augmenten des de mitjans juny i els pacients tenen dificultats per aconseguir oxigen en un context de conflicte creixent, la directora regional adjunta de Campanyes d'Amnistia Internacional, Ming Yu Hah, ha declarat:

"La propagació de la COVID-19 a Myanmar agreuja la crisi humanitària i de drets humans del país, i és un cru exemple de la ruïnosa mala gestió de Myanmar per part de l'exèrcit i del seu enorme cost en vides humanes. Les autoritats militars, amb la persecució implacable del personal mèdic, a qui amenacen i detenen, han destrossat el sistema sanitari, que ja era fràgil, durant una pandèmia global. És inadmissible, i era evitable".

"Grups comunitaris de voluntaris i voluntàries s'ocupen de retirar els cadàvers i els crematoris estan saturats. La resposta de l'exèrcit és fer fotos preparades i difondre declaracions en què afirmen que tenen la situació controlada quan és evident que no és així. Per empitjorar les coses, les dades disponibles mostren que menys del 3% de la població està totalment vacunada contra la COVID-19".

"Aquesta és una crisi per a tot el país, però ens preocupa especialment la població en situació de risc, com les persones empresonades. El sistema penitenciari de Myanmar alberga ara milers de persones que s'oposen a l'exèrcit i la reclusió en aquests centres, fins i tot en circumstàncies normals, és perjudicial per al dret a la salut, perquè el que és habitual és la denegació de tractament mèdic i de l'accés a medicaments vitals".

"Per a la majoria del mig milió de persones que en tot el país han fugit del conflicte o segueixen internades en camps, és fonamental que les autoritats permetin l'accés humanitari sostingut i sense traves. Els Estats veïns han de permetre l'ajuda humanitària transfronterera per a les poblacions minoritàries i desplaçades dins dels territoris administrats per organitzacions ètniques armades i dels territoris disputats".

"Tret que la comunitat internacional actuï de forma ràpida, decisiva i unificada, la situació de Myanmar serà molt pitjor. El conflicte armat empitjora cada dia; centenars de milers de persones fugen dels combats, els bombardejos i els atacs aeris; milions es veuen abocats a la pobresa i la desocupació, i en l'horitzó ja s'entreveu la manca d'aliments. És una tempesta perfecta".

Informació complementària

La població de tot Myanmar s'ha vist afectada per l'augment de casos de COVID-19. Amnistia Internacional ha rebut informes sobre persones que miren d'obtenir oxigen per als seus éssers estimats a preus exorbitants amb uns diners que senzillament no tenen. A més, els mitjans de comunicació informen amb detall que els membres dels cossos de seguretat han acaparat un oxigen que es necessita desesperadament.

A Amnistia Internacional li preocupen també els informes sobre casos de COVID-19 entre la població internament desplaçada, també en els estats de Kachin i Rakhine.

L'1 de febrer de 2021, l'exèrcit de Myanmar va donar un cop d'estat i va arrabassar el poder al govern civil elegit a les urnes. Això va desencadenar protestes prodemocràcia a tot el país, fet que, alhora, va provocar que les forces de seguretat excutessin una repressió letal, que continua, contra els qui es manifesten.

Segons l'Associació de Suport als Presos Polítics de Birmània (AAPPB), a 13 de juliol l'exèrcit havia matat més de 900 persones i n'havia detingut més de 6.600. Continuen recloses més de 5.200 persones.

També s'ha retallat dràsticament el dret a la llibertat d'expressió, associació i reunió pacífica amb mesures com el tancament de mitjans de comunicació, Internet i xarxes socials.