Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Myanmar: alliberament dels periodistes de Reuters ha d'anar seguit d'una autèntica llibertat de premsa

© Ann Wang/AFP
Davant la notícia de l'amnistia i alliberament dels periodistes de Reuters Wa Lone i Kyaw Soe Oo, Nicholas Bequelin, director regional d'Amnistia Internacional per a l'Àsia Oriental i el Sud-est Asiàtic, ha declarat:

Avui suposa un triomf important per a la llibertat de premsa a Myanmar. La causa oberta contra Wa Lone i Kyaw Soe Oo va ser una paròdia de la justícia de principi a fi, i no haurien d'haver passat un sol dia a la presó.

"Encara que totes les persones que van fer campanya pel seu alliberament han acollit amb satisfacció la decisió del govern, la realitat és que el país manté una diversitat de lleis repressives utilitzades per detenir periodistes, activistes i presumptes detractors del govern. Mentre no es deroguin aquestes lleis, periodistes i activistes continuaran sotmesos a l'amenaça permanent de la detenció i la reclusió".

En les últimes setmanes, Amnistia Internacional ha documentat un augment de les detencions per motius polítics, la majoria per crítiques als militars. El govern ha d'anar més enllà de la seva encertada decisió d'alliberar Wa Lone i Kyaw Soe Oo posant en llibertat tots els altres periodistes i presos de consciència detinguts per càrrecs falsos i anul·lant totes les lleis que ofeguen la llibertat d'expressió. Informació complementària

Wa Lone i Kyaw Soe Oo, periodistes de Reuters, van ser detinguts a Rangun el 12 de desembre de 2017 quan investigaven una matança de 10 homes i nens rohingyes comesa per les forces de seguretat de Myanmar al nord de l'estat de Rakhine, per la qual set soldats birmans van ser posteriorment condemnats a presó per un tribunal militar.

Tots dos periodistes van ser acusats d'infringir la Llei de Secrets Oficials i, el 3 de setembre de 2018, condemnats a set anys de presó. Al gener de 2019 es va desestimar un recurs d'apel·lació presentat davant el Tribunal Superior de Rangun. El 16 d'abril de 2019, Wa Lone, Kyaw Soe Oo i els seus col·legues van rebre el premi Pulitzer de 2019 per la seva feina informativa internacional.
En les últimes setmanes s'ha observat una alarmant onada de detencions i reclusions per motius polítics. Aquests són alguns dels casos:

El 12 d'abril, Min Htin Ko Ko Gyi, director de cinema i fundador del Festival Internacional de Cinema Drets Humans i Dignitat Humana de Myanmar, va ser detingut en relació amb publicacions a Facebook en les quals criticava els militars i la Constitució de 2008.

El 19 d'abril, les autoritats van anunciar l'obertura d'una causa per "difamació a Internet" contra Ye Ni, director de la secció birmana del periòdic The Irrawaddy per un article que els militars de Myanmar consideraven "esbiaixat".

El 22 d'abril, cinc persones van ser posades sota custòdia i s'enfronten a càrrecs per difamació i per "fer declaracions que causen problemes d'ordre públic" després d'haver difós en directe una obra tradicional (Thangyat) de to satíric sobre els militars de Myanmar durant la celebració de l'any nou al país.

La diversitat de lleis repressives, utilitzades durant anys per fer callar les veus crítiques, ha permès practicar totes aquestes detencions. Fins avui, ni el govern -presidit per la Lliga Nacional per a la Democràcia- ni el Parlament han pres pràcticament cap mesura per anul·lar o reformar totes aquestes lleis incompatibles amb el dret i les normes internacionals de drets humans. En canvi, el govern i els militars s'han valgut activament d'aquestes lleis per reprimir la llibertat d'expressió, associació i reunió pacífica.