Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Moçambic: El vídeo d'una crema de cadàvers, última prova de les atrocitats comeses a Cabo Delgado

Copy: Privado

En resposta a un vídeo que circula per les xarxes socials en el qual suposadament apareixen uns soldats llançant cadàvers a una foguera d'estris domèstics a la província de Cabo Delgado, al nord de Moçambic, el director regional d'Amnistia Internacional per a Àfrica Oriental i Austral, Tigere Chagutah, ha declarat:

“El vídeo viral d'una crema de cadàvers a les mans de soldats és un nou succés terrible que mostra el que ocorre al marge de l'atenció mediàtica internacional en aquesta guerra oblidada de Cabo Delgado.

Tràgicament, pel que sembla continuen produint-se incidents violents contra la població civil, execucions extrajudicials i altres violacions de drets humans i del dret internacional humanitari, com ja va documentar anteriorment Amnistia Internacional.”

El vídeo, que Amnistia Internacional ha revisat, es va propagar àmpliament per les xarxes socials el 10 de gener. Es creu que l'incident va tenir lloc durant el mes de novembre de 2022 a Cabo Delgado, on la força regional Missió de la Comunitat d'Àfrica Meridional per al Desenvolupament a Moçambic (SAMIM), integrada per tropes de la Força de Defensa Nacional Sud-africana (SANDF) i forces governamentals de Moçambic, combat des de 2021 contra grups rebels armats.

En el vídeo apareix també almenys un membre de la SANDF, al qual es veu observant i gravant el succés. El 10 de gener, la SANDF va emetre una declaració en la qual reconeixia que alguns dels seus membres eren presents.

Tigere Chagutah afirma: “La crema del que semblen ser cadàvers a les mans de soldats és deplorable i probablement constitueix una violació del dret internacional humanitari, que prohibeix la mutilació de cadàvers i exigeix un procediment respectuós per a les persones mortes.”

“Les autoritats moçambiqueses i la SAMIM han d'iniciar una ràpida investigació exhaustiva i independent sobre les circumstàncies d'aquests homicidis i de la crema dels cadàvers. Haurà de sotmetre's a un judici amb les degudes garanties a qualsevol persona contra la qual es trobin proves admissibles i suficients. La seguretat de Cabo Delgado no ha d'aconseguir-se a costa de violacions de drets humans.”

Informació complementària

Els atacs a Cabo Delgado van començar l'octubre de 2017 amb homicidis entre la població civil a mans d'un grup armat autodenominat Al Shabaab, el qual manca de relació operativa coneguda amb el grup Al Shabaab somali. La SAMIM, creada el 2021 per a lluitar contra Al Shabaab, compta amb personal de Ruanda, Angola, Botswana, República Democràtica del Congo, Lesotho, Malawi, Namíbia, Sud-àfrica, Tanzània i Zimbàbue.

Amnistia Internacional ha revelat anteriorment proves d'execucions extrajudicials i altres homicidis il·legítims, intents de decapitació, tortures, mutilacions i altres maltractaments a presumptes combatents d'Al Shabaab retinguts, així com el trasllat d'un gran nombre de cadàvers a aparents fosses comunes a Cabo Delgado.