Actuem pels drets humans a tot el món

Mèxic: procés a un defensor indígena dels drets humans que AI considera pres de consciència

Raúl Hernández, pres de consciència, a la presó d'Ayutla, Guerrero, Mèxico. © Ricardo Ramírez Arriola

Amnistia Internacional ha condemnat la decisió de les autoritats mexicanes de procedir sobre les acusacions contra el defensor de drets humans Raúl Hernández per un assassinat que no va cometre, després que el procurador estatal decidís avui continuar amb el cas en contra seva.


La Procuraduria de l'Estat de Guerrero va mantenir els càrrecs d'assassinat contra Raúl Hernández, malgrat que hi ha evidències poc confiables i fabricades.

S'espera que el jutge que va presidir el cas en decideixi la innocència o culpabilitat en els propers dies. "La decisió de procedir sobre els càrrecs fabricats d'assassinat contra Raúl Hernández és part d'una campanya sistemàtica de les autoritats mexicanes contra membres d'aquesta comunitat indígena que defensa els drets del seu poble", ha afirmat Kerrie Howard, directora adjunta del Programa per a Amèrica d'Amnistia Internacional.

Amnistia Internacional ha fet campanya per l'alliberament de Raúl Hernández des de novembre de 2008, quan va ser adoptat com a pres de consciència.

Raúl Hernández va ser arrestat injustament i acusat de l'assassinat d'Alejandro Feliciano García l'1 de gener de 2008 a la comunitat El Camalote, Estat de Guerrero. No obstant això, no es van tenir en compte les declaracions dels testimonis oculars que establien que Raúl Hernández no es trobava present quan es va cometre l'assassinat.

Durant la instrucció penal, el jutge va realitzar una investigació de l'escena del crim que confirmava que la prova dels testimonis oculars, que establia que

Raúl Hernández va estar present durant l'assassinat, és poc fiable i infundada.

Amnistia Internacional creu que el cas contra Raúl Hernández és una represàlia de les autoritats per les seves activitats legítimes de promoció dels drets indígenes
a través de l'Organització del Poble Indígena Me'phaa (OPIM) i per exposar els abusos comesos per dirigents locals, militars i autoritats.

A l'estat meridional de Guerrero hi viuen al voltant de 116.000 indígenes Me'phaa, un estat amb un dels nivells de marginació més alts i indicadors de desenvolupament humà més baixos de Mèxic, d'acord amb l'organització local de drets humans Tlachinollan Centre de Drets Humans de la Muntanya.

L'OPIM es va fundar el 2002 per defensar i promoure els drets del poble indígena Me'phaa
. "Sovint, les autoritats han utilitzat el sistema judicial de forma abusiva per castigar qui promou el respecte als drets de les comunitats marginades i s'atreveixen a denunciar els abusos. És hora que que Raúl Hernánderz sigui alliberat", ha comentat Kerrie Howard.

Amnistia Internacional ha documentat actes reiterats d'assetjament i intimidació contra els integrants d'organitzacions de drets indígenes a l'estat de Guerrero, com l'OPIM, durant diversos anys.

Activistes d'Amnistia Internacional a tot el món han fet campanya per l'alliberament immediat i incondicional de Raúl, i perquè pugui continuar amb la seva tasca de defensa dels drets de la seva comunitat.