Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Mèxic: calen més avenços en drets humans després d'un any del nou govern de López Obrador

Cerimònia de desplegament de la Guàrdia Nacional © Manuel Velasquez/Getty Images

A gairebé un any de l'arribada al poder d'Andrés Manuel López Obrador com a president, el seu govern ha mostrat pocs avenços substancials per a resoldre la crisi de drets humans a Mèxic, ha afirmat Amnistia Internacional en presentar balanç sobre alguns dels temes més rellevants en l'agenda nacional, en l'informe “Cuando las Palabras No Bastan”.

«El govern del president López Obrador ha demostrat voluntat d'avançar parcialment en algunes iniciatives, sobre tot en la qüestió de desaparicions al país. Tot i així, després d'un any del seu govern, no s'observen canvis substancials a la vida de milions de persones que s'enfronten a una gravíssima crisi en matèria de drets humans que s'ha allargat per més d'una dècada. Els altíssims nivells de violència que atempten contra del dret a la vida, la tortura que encara és generalitzada, els alarmants índex de violència contra les dones, i una estratègia de seguretat militaritzada més viva que mai, són la mostra de la tràgica realitat de Mèxic» ha afirmat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

A l'agost, el govern va anunciar un pas positiu en confirmar que Mèxic reconeixeria la competència del Comitè contra les Desaparicions Forçades de l'ONU per revisar les comunicacions sobre casos individuals, donant així solució a una de les reiterades demandes familiars de persones desaparegudes i de les organitzacions de drets humans. No obstant això, aquesta mesura encara no ha estat implementada.

«Veiem una incongruència abismal entre el que diu el govern i el que fa després. Promet un tracte més humà a les persones migrants i en necessitat de protecció internacional, però ordena a la Guàrdia Nacional perseguir-los i detenir-los. Diu que protegirà les persones defensores de drets humans i periodistes, però els desacredita públicament. És preocupant que les violacions de drets humans segueixin sent la regla a Mèxic i no l'excepció», ha afegit Erika Guevara Rosas.

El govern del president López Obrador no s'ha allunyat substancialment de l'estratègia de seguretat altament militaritzada dels seus predecessors, s'ha negat a reconèixer la tortura com a pràctica generalitzada i ha endurit la gestió migratòria del país. Alhora, ha restringit indegudament i posat en risc l'exercici de la llibertat de reunió pacífica i ha estigmatitzat constantment periodistes i les organitzacions de la societat civil que han criticat les seves polítiques, mantenint un ambient hostil en contra de periodistes i persones defensores dels drets humans i les seves organitzacions.

D'altra banda, la violènciaper motius de gènere contra les dones i nenes continua sent generalitzada a Mèxic. Les polítiques estatals i els avanços legislatius han estat insuficients per atendre el creixent número d'homicidis, desaparicions i altres greus violacions de drets humans en contra de dones i nenes a tot el país. Tot i que el govern va donar un pas positiu al setembre, quan va presentar una iniciativa de llei que preveia una amnistia per dones que haguessin avortat, encara falta molt per garantir els drets sexuals i reproductius a tot el país.

«Encara queden molt per fer en matèria de violència de gènere. El més urgent d'ells és erradicar els feminicidis. De gener fins al 30 de setembre d'aquest any, s'han enregistrat 748 víctimes de feminicidi a Mèxic, amb una mitjana mensual de casos en ascens. No es distingeixen, ni al curt, ni a mig termini, mesures concretes que permetin superar la renúncia a investigar de manera correcta els casos de feminicidi i acabar amb la impunitat», ha afirmat Tània Reneaum Panszi, directora executiva d'Amnistia Internacional Mèxic.

Amnistia Internacional considera que, per poder aconseguir un canvi substancial en drets humans, el govern ha de deixar de culpar les administracions anteriors de la situació i acceptar les responsabilitats del que passa en el present i buscar solucions per poder atendre els greus deutes pendents en la matèria, assegurant-se que qualsevol política de l'actual administració situï els drets humans i les seves obligacions internacional com un eix fonamental.

Algunes de les recomanacions que fa l'organització al govern del president López Obrador inclouen desmilitaritzar la Guàrdia Nacional; desenvolupar una política pública integral de prevenció i protecció de persones defensores de drets humans i periodistes amb un focus col·lectiu i comunitari; posar fi a les pràctiques il·legals de devolució de migrants en situació irregular, garantint l'accés a l'asil per a persones vida la qual està en risc; dur a terme investigacions exhaustives, independents i imparcials sobre els assassinats de dones per motius de gènere.

Altres temes que el govern ha de solucionar de forma urgents inclouen els drets dels pobles indígenes i la protecció dels seus territoris, la situació de violència que han d'afrontar les persones LGBTI, l'accés a drets sexuals i reproductius i l'exercici de drets socials i econòmics.

«El govern del president López Obrador té un mandat robust i una oportunitat històrica per canviar el rumb del país. L'instem a assumir el repte d'establir una nova etapa en la història de país de respecte per als drets humans de totes les persones», ha afrmat Tania Reneaum Panszi.