1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

Mèxic: el govern ha d'actuar perquè s'acabin els segrestos i assassinats de persones migrants

Un tren de càrrega amb persones migrants passa per San Miguel, estat de Veracruz. Juny 2009 © Amnistia Internacional / Ricardo Ramírez Arriola

Amnistia Internacional està greument preocupada per la matança de 72 migrants irregulars a l'Estat de Tamaulipas, prop de la frontera nord de Mèxic, crim aparentment comès per membres del grup criminal Los Zetas.


Informes recents suggereixen que les víctimes, que havien estat segrestades pel grup criminal, eren d'El Salvador, Hondures, Equador i el Brasil.

És clau assegurar-se que els responsables dels assassinats siguin identificats i portats davant la justícia, però les autoritats mexicanes també han de garantir la seguretat dels testimonis i establir amb certesa la identitat de les víctimes perquè les famílies puguin rebre les restes i acomiadar als seus éssers estimats. Cal posar a la seva disposició prou recursos per assegurar que les famílies recuperen els cossos.

L'assassinat a sang freda de migrants indefensos tractant d'arribar als Estats Units per millorar les seves vides i les de les seves famílies és l'evidència més clara de l'escala i severitat dels atacs contra migrants irregulars.

Amnistia Internacional va emetre un informe a l'abril ressaltant el fracàs de les autoritats federals i estatals de Mèxic d'implementar mesures efectives per prevenir i castigar els milers de segrestos, assassinats i violacions de migrants irregulars a mans dels grups criminals. Aquests grups sovint operen amb la complicitat o aquiescència de funcionaris públics.

Aquest cas demostra un cop més l'extrem perill que enfronten els migrants i l'aparent incapacitat de les autoritats federals i estatals mexicanes de reduir-ne els atacs. La resposta de les autoritats davant aquest cas serà una prova per al govern.

El fracàs del govern federal a mostrar el seu lideratge en la implementació de mesures per atendre la violència sistemàtica soferta per migrants irregulars ha d'acabar amb la implementació d'un clar pla d'acció en el qual totes les agències clau com la Procuraduria General de la República, la Secretaria de Seguretat Pública, la Secretaria de Governació, l'Institut Nacional de Migració i les autoritats estatals actuïn de manera coordinada i efectiva.

Informació de context

Desenes de milers de migrants irregulars que viatgen cap a la frontera nord-americana s'enfronten a una amenaça constant de segrestos i atacs per part de grups criminals i, en alguns casos, per part de les mateixes forces de seguretat. Les persones o grups responsables dels abusos gairebé mai són portats davant de la justícia i els migrants tenen una escassa oportunitat d'aconseguir-la. Molt poca informació està disponible per a les moltes famílies que busquen els seus éssers estimats.

Informació relacionada

> Informe d'Amnistia Internacional: Víctimes invisibles, migrants en moviment a Mèxic (PDF, abril 2010)

> Ciberacció: la vida del pare Alejandro Solalinde corre perill

> Exposició virtual: Víctimes invisibles, migrants en moviment a través de Mèxic

> Video d'Amnistia Internacional sobre la realitat de les persones migrants que creuen Mèxic per arribar als EUA