Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Mèxic: Autoritats utilitzen el sistema de justícia penal per a investigar i espiar tres defensores de drets humans

llustration © Amnesty International Mexico
  • La Subprocuradoria Especialitzada en Investigació de la Delinqüència Organitzada (SEIDO) de l'aleshores Procuradoria General de la República (PGR) va durt a terme el 2016 una investigació judicial indeguda i va efectuar espionatge il·legal en contra de les tres defensores.
  • A data d'avui no se sap si l'espionatge i la investigació continuen, i el que sí sabem és que cap funcionari ha estat processat o castigat.
  • L'assetjament contra les tres defensores de drets humans va comptar amb l'autorització d'alts nivells jeràrquics de la llavors PGR.

A Mèxic s'ha instaurat la pràctica d'utilitzar el sistema penal de manera arbitrària contra persones que denuncien violacions de drets humans, que les investiguen i que acompanyen les víctimes d'aquestes violacions en la seva cerca de justícia, veritat i reparació integral del mal. Així ho adverteix Amnistia Internacional Mèxic en el seu últim informe Perseguides: criminalització de dones defensores de drets humans a Mèxic.

L'informe, donat a conèixer avui, documenta els casos de l'advocada Ana Lorena Delgadillo Pérez, la periodista Marcela Turati Muñoz i l'antropòloga forense Mercedes Doretti, que van ser subjectes a una investigació indeguda i espionatge per part de l'Estat mexicà pels presumptes delictes de delinqüència organitzada i segrest.

La intervenció de les autoritats es va produir sense que comptessin amb evidències suficients que mostressin la relació de les tres persones defensores amb cap dels delictes referits. La investigació i l'espionatge van passar quan les tres defensores treballaven, des de les seves diferents disciplines, per esclarir les massacres de persones de diverses nacionalitats trobades a l'agost de 2010 i abril de 2011 a San Fernando, Tamaulipas.

Encara que la investigació i l'espionatge daten de 2016, a data d'avui es desconeix si tots dos continuen. Aquesta incertesa, que es manté des de fa vuit anys, ha situat les tres defensores de drets humans en una situació d'indefensió, perquè existeix l'amenaça constant que continuï l'ús indegut del sistema de justícia i siguin investigades sense que es garanteixin les normes bàsiques del degut procés.

“Des d'Amnistia Internacional hem advertit amb alarma i en diverses ocasions, que a Mèxic vivim una greu crisi de drets humans. En aquest context, el cas d'Ana Lorena, Marcela i Mercedes és emblemàtic per la forma en què l'Estat mexicà utilitza el sistema penal de manera arbitrària per a perseguir les persones defensores, espantar-les i criminalitzar-les”, ha declarat Edith Olivares Ferreto, Directora Executiva d'Amnistia Internacional Mèxic.

“Amb aquestes accions persecutòries, les autoritats mexicanes generen temor no sols a les tres dones defensores, sinó també a altres persones defensores de drets humans que estan en tot el seu dret de contribuir amb el seu treball a la vigència d'aquests. És inconcebible que, per aquesta feina, una persona sigui perseguida penalment. Els tres nivells de govern tenen l'obligació de vetllar per la vigència dels drets humans i no per aprofundir la impunitat”, va declarar Edith Olivares Ferreto.

Qui investiguen i espien?

Les autoritats responsables de l'espionatge i la recerca pertanyen a la Subprocuradoria Especialitzada en Investigació de Delinqüència Organitzada (SEIDO) de la llavors Procuradoria General de la República (PGR), ara Fiscalia Especialitzada en Matèria de Delinqüència Organitzada (FEMDO) de l'actual Fiscalia General de la República (FGR), que van comptar amb autorització d'alts nivells jeràrquics de la llavors PGR.

Fins al moment, cap funcionari ha estat investigat per les presumptes violacions a drets humans detallades en l'informe d'Amnistia Internacional.

L'informe Perseguidas: criminalización de mujeres defensoras de derechos humanos en México documenta la manera com el personal de la SEIDO de la PGR va desviar recursos de la investigació d'una de les violacions més greus de drets humans, com és el cas de “les fosses de San Fernando” o “San Fernando I”, per a espiar les tres persones defensores.

Per a procedir en contra de les defensores de drets humans, la SEIDO de la PGR, va utilitzar sense fonament el marc jurídic de segrest i delinqüència organitzada per a sol·licitar il·legalment informació de telecomunicacions de les tres defensores de drets humans.

Així, la SEIDO de la PGR va establir a qui van trucar les tres persones defensores i on van estar. A més, va demanar il·legalment les seves dades personals per a analitzar les seves signatures. Va realitzar tot això sense haver complert amb les formalitats que exigeix la llei, destacant la falta d'autorització judicial.

És important esmentar que Ana Lorena, Marcela i Mercedes van ser espiades i investigades dins de l'expedient d'esbrinament previ de les fosses de San Fernando, en el tom 221 d'aquest expedient.

Els agents de la SEIDO de la PGR van realitzar diligències de recerca sense donar-li a cap de les tres la qualitat de “imputades”; tampoc no els van notificar l'acusació en contra seva, ni de què les investigava.

Greuge rere greuge

D'aquesta manera, la investigació i l'espionatge en contra d'Ana Lorena, Marcela i Mercedes van violar els seus drets a la privacitat, a la llibertat d'expressió, a defensar drets humans, a la no discriminació i al degut procés. Per aquestes violacions, cap de les tres ha obtingut justícia ni reparació integral del mal. A més, les defensores s'han enfrontat a serioses seqüeles físiques, interpersonals, psicològiques i laborals.

A tot això se suma un greuge més. La Comissió Nacional dels Drets Humans (CNDH) va tancar la queixa que havien interposat les defensores, sense fer una anàlisi detallada i correcta sobre les violacions a drets humans. La CNDH va reobrir la queixa només fins al cap de que elles van presentar una empara i van realitzar múltiples intervencions amb aquesta institució.

És important destacar també que, mentre es va utilitzar el sistema penal en contra de les tres dones defensores de drets humans, les greus violacions a drets humans ocorregudes contra persones de diverses nacionalitats en San Fernando, Tamaulipas, continuen impunes, perquè a data d'avui no hi ha una sola persona sentencia per aquests lamentables fets.

Recomanacions a la FGR

La investigació d'Amnistia Internacional Mèxic inclou diverses recomanacions dirigides a la Fiscalia General de la República. Són les següents:
 • Dur a terme el No Exercici de l'Acció Penal en relació amb les investigacions contra Ana Lorena, Marcela i Mercedes.
 • Detenir qualsevol investigació, espionatge i intent d'acció penal arbitrària en contra d'Ana Lorena Delgadillo Pérez, Marcela Turati Muñoz i Mercedes Doretti.
 • Frenar, mitjançant un acord intern per part del Fiscal General, qualsevol missatge i acció a l'interior de la Fiscalia General de la República (FGR), abans PGR, i òrgans d'investigació penal, que criminalitzin i desacreditin el treball de defensa de drets humans, periodisme i forense de les tres persones defensores i les organitzacions i xarxes de què formen part.
 • Eliminar tota informació confidencial i de dades personals de les tres dones defensores de l'esbrinament previ sobre les fosses de San Fernando, així com impedir la reproducció i divulgació per part de les persones servidores públiques de la informació continguda en l'esbrinament previ sobre San Fernando.
 • Fer una investigació efectiva, imparcial, independent i completa a les persones servidores públiques involucrades en la investigació indeguda i l'espionatge contra Ana Lorena, Marcela i Mercedes dins de la FGR (abans PGR), a les cadenes de comandament i a les persones servidores públiques d'altres ens de govern, com ara personal de la Secretaria de Relacions Exteriors (SRE) que va donar informació d'elles, i sancionar els responsables.
 • Realitzar una reparació integral pel mal ocasionat a les víctimes, incloent-hi clares garanties de no repetició per a altres persones defensores, perits independents i periodistes.
 • Realitzar una disculpa pública per la investigació i l'espionatge.