Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Mèxic: un any després de l'assassinat de Julián Carrillo, demanem justícia i protecció a defensores del medi ambient

  • A Espanya, l'organització ha llançat una campanya solidària «Corre pel Julián», en la qual més de 400 'runners' de tot el país han fet curses i passejos per «donar» fins a un total de 10.000km, la distància que separa Espanya de Chihuahua (Mèxic)

Quan es compleix un any de l'assassinat del líder indígena rarámuri Julián Carrillo, les autoritats mexicanes han de prendre mesures urgents per realitzar una investigació exhaustiva que permeti determinar qui són els responsables en el seu cas i tots els atacs contra persones defensores de la terra, el territori i el medi ambient a Mèxic. ha recordat avui Amnistia Internacional.

"Les valentes persones defensores de la terra, el territori i el medi ambient s'enfronten a un perill constant a Mèxic. El president Andrés Manuel López Obrador ha de reconèixer públicament la seva inavaluable contribució a la protecció dels recursos naturals i el seu govern ha de prendre acció de forma contundent per a garantir que es pugui treballar de manera segura", ha afirmatErika Guevara-Rosas, directora de les Amèriques d'Amnistia Internacional.

La xifra de persones assassinades en els darrers anys pel seu activisme ambiental a Mèxic ha augmentat. Al 2017, Global Witness va documentar un increment de 3 a 15 morts respecte l'any anterior al país. Al 2018, la mateixa organització va assenyalar que 14 persones defensores del medi ambient van ser assassinades. En els primers primers nou mesos de 2019, Amnistia Internacional ha documentat l'assassinat d'almenys 12 persones que defensaven la terra, el territori i el medi ambient de Mèxic.

En un cas emblemàtic, el 24 d'octubre de 2018, un grup d'homes armats van assassinar Julián Carrillo a la seva comunitat de Coloradas de la Virgen a l'estat de Chihuahua. Carillo havia estat prèviament víctima d'amenaces i fustigació en relació amb la seva defensa del territori ancestral a la Serra Tarahumara i almenys cinc altres membres de la seva família havien estat assassinats en els últims cinc anys.

Després d'un any, les autoritats mexicanes no han trobat als culpables del seu assassinat. Fins ara, dues persones han estat detingudes i estan sent investigades, però no s'han delimitat encara responsabilitats.

Les autoritats han de dur a terme investigacions exhaustives, independents i imparcials sobre els assassinats d'en Carillo, els altres membres de la seva família i totes les persones defensores de la terra, el territori i el medi ambient de Mèxic. El govern del President López Obrador ha de desenvolupar, sense demora, una política pública de prevenció i protecció que atengui les causes estructurals de la violència. Dita perspectiva ha de contemplar, entre altres, un enfoque col·lectiu, tant a l'anàlisi del risc com a les mesures que s'implementen.

"A Espanya, més de 400 persones han demostrat la seva solidaritat amb Julián Carrillo compartint a la pàgina web d'Amnistia Espanya una foto amb els seu quilometratge recorregut per exigir justícia pel seu assassinat. Hem aconseguit "reunir" 10.000 km, la distància que separa Madrid i Chihuahua. Però per descomptat, l'objectiu principal és la justícia, i per tant, continuarem lluitant per aquest cas i per a que la comunitat rarámuri rebi la protecció i segueixi cuidant els seus boscos, els nostres boscos", ha declarat Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya.

"La lluita pels drets sobre la terra i contra l'explotació indiscriminada dels recursos naturals, que duen a terme persones defensores de la terra i el territori mereix tota la nostra solidaritat i suport, donada l'obligació fonamental que hem de deixar un medi ambient sa per les pròximes generacions."

Més informació