Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Més de 2.500 poblacions de tot el món participen a ‘Ciutats per la Vida’ contra la pena de mort

  • Almenys 30 ciutats a tot l'Estat promouen esdeveniments al carrer, escoles o universitats.
  • L'Iran condemna a mort participants en les protestes per la mort de Masha Amini.
  • Prop de 30.000 persones romanen condemnades a mort a tot el món.

Amb motiu de la celebració de la 20a edició de la Jornada Mundial contra la Pena de Mort “Ciutats per la Vida”, la Comunitat de Sant Egidi i Amnistia Internacional continuem denunciant com, tot i la tendència mundial cap a l'abolició de la pena de mort, en el darrer any s'ha produït un preocupant augment de les execucions i les condemnes a mort en països com l'Iran o l'Aràbia Saudita.

La Jornada de Ciutats per la Vida es convoca des de 2002 per a impulsar l'abolició de la pena capital a tot el món i ve a commemorar la primera vegada que va ser prohibida en el Gran Ducat de Toscana el 1786. Es tracta d'una iniciativa internacional impulsada per la Comunitat de Sant Egidi, amb el suport de la Coalició Mundial contra la Pena de Mort, de la qual Amnistia Internacional i Sant Egidi en són membres fundadors i que agrupa més de 60 organitzacions, col·legis d'advocats, sindicats i autoritats locals i regionals de tot el món.

Enguany participaran en la iniciativa milers de ciutats i municipis de tot el món, des de Roma a Buenos Aires, entre altres. A Espanya, són més de 80 les ciutats inscrites a aquesta iniciativa. Albacete, Barcelona, Bilbao, Burgos, Castelló, Lleó, Màlaga, Molins de Rei, Oviedo, Palma, Sant Cugat del Vallès, Sant Sebastià, Tarragona, València o Vitòria, entre altres, duen a terme actes, com per exemple, la il·luminació d'edificis emblemàtics amb els seus respectius ajuntaments, així com jornades en escoles i universitats.

Amb motiu de la celebració d'aquest dia, Sant Egidi ha convidat a Espanya Delia Pérez Meyer, el germà de la qual, Louis Castro, porta més de 20 anys en el corredor de la mort a Texas. Dèlia explicarà el seu testimoniatge en universitats i col·legis de Madrid i Barcelona, arribant així a milers de joves, en unes jornades de reflexió i sensibilització sobre la pena capital. “Precisament ara que el món està sofrint l'impacte de la guerra a Ucraïna, volem continuar apostant per una societat que defensi els drets humans i la vida de tota persona, sense renunciar per això a la justícia. Lluitar contra la pena capital és lluitar per un món més pacífic i més humà, llança un potent missatge contra totes les violències que busquen una legitimació, és una resposta a totes les morts violentes restitueix la veu de les víctimes”, van declarar responsables de l'organització.

Per part seva, Amnistia Internacional, com ja va fer el passat 10 d'octubre, Dia Mundial Contra la Pena de Mort, ha aprofitat l'ocasió per a recordar la relació entre l'ús de la pena de mort i la tortura o altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants, per exemple, en els casos en els quals la pena de mort s'ha imposat després d'un judici injust en el qual s'han utilitzat proves obtingudes mitjançant tortura o altres maltractaments.

A més, l'organització de drets humans destaca com l'ús de la pena de mort s'ha intensificat en països com l'Iran o l'Aràbia Saudita. En el cas de l'Iran, en les últimes setmanes s'ha donat un esgarrifós ús de la pena de mort per a sufocar encara més brutalment l'aixecament popular que porta agitant el país des de setembre. Des del 13 de novembre, les autoritats, en diferents declaracions, han anunciat que els Tribunals Revolucionaris de Teheran han condemnat a mort a cinc persones. Almenys altres 12 persones, entre elles una dona, s'enfronten també a càrrecs punibles amb la mort en relació amb les protestes. Segons l'organització de drets humans, “les autoritats iranianes estan utilitzant l'amenaça de les condemnes a mort com una forma d'intimidació i de càstig per a sufocar les protestes i dissuadir a la població d'unir-se a elles”.

Pel que fa a l'Aràbia Saudita, va executar el passat 10 de novembre a dues persones de nacionalitat pakistanesa per delictes de drogues, les primeres execucions d'aquest tipus des que la Comissió de Drets Humans del país va anunciar la suspensió de l'ús de la pena de mort per delictes de drogues al gener de 2021. Des de començaments de 2022, les autoritats saudites han dut a terme 128 execucions.

La pena de mort al món

Malgrat la regressió en països com l'Iran o l'Aràbia Saudita, el total d'execucions de 2021 representa la segona xifra més baixa que ha registrat Amnistia Internacional des d'almenys 2010, la qual cosa confirma que les execucions són pròpies de tan sols una minoria de països. En 2021, Amnistia Internacional va registrar 579 execucions repartides en 18 països, la qual cosa va suposar un increment del 20% respecte a les 483 execucions registrades en 2020. Aquesta xifra representa el segon nombre d'execucions més baix registrat per Amnistia Internacional almenys des de 2010. La majoria de les execucions de les quals es va tenir notícia es van produir a la Xina, l'Iran, Egipte, l'Aràbia Saudita i Síria, per aquest ordre.

En concloure 2021 es tenia constància d'almenys 28.670 persones condemnades a mort. Nou països concentraven el 82% del total conegut: l'Iraq, el Pakistan, Nigèria, els Estats Units, Bangladesh, Malàisia, Vietnam, Algèria i Sri Lanka.

Actualment, més de dos terços dels països del món han abolit la pena de mort en la seva legislació o en la pràctica. En 108 països, (la majoria dels països del món) s'ha abolit la pena capital en la llei per a tots els delictes, i 144 països l'han abolit en la llei o en la pràctica. En 55 països encara es conserva la pena de mort.