Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Marroc: Una periodista s'enfronta a tres anys de presó per una publicació a Facebook

© Particular

En resposta a l'inici avui del judici contra la periodista Hanane Bakour, qui s'enfronta a fins a tres anys de presó i una multa després d'haver estat acusada de “publicar notícies falses utilitzant mitjans electrònics que danyen la vida privada”, per una publicació a Facebook en què criticava una elecció local del partit governant, Heba Morayef, directora regional d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha declarat:
 
“És escandalós, excessiu i absurd que una periodista s'enfronti a càrrecs penals per una publicació de Facebook en què es criticava al principal partit polític del Marroc. Hanane Bakour té dret a expressar les seves opinions, encara que els polítics s'hi oposin".
 
“El Marroc està mostrant cada vegada més la seva intolerància cap a les crítiques al sistema polític. Aquests càrrecs falsos contra Hanane han de desestimar-se immediatament, i la causa contra ella ha de retirar-se.”
 
Informació complementària

S'espera que el judici d'Hanane Bakour comenci avui en el Tribunal de Primera Instància de Salé, una ciutat en el nord del Marroc. Els càrrecs es deriven d'una denúncia presentada pel partit governant, l'Agrupació Nacional d'Independents, el setembre de 2021. Bakour havia publicat que l'elecció del nou president del consell del partit a la regió de Guelmim-Ued Noun, en el sud del Marroc, era defectuosa perquè un membre de l'Agrupació Nacional d'Independents havia resultat ferit de gravetat per un tret a la seva casa. La periodista roman en llibertat mentre se celebra el judici.
 
Hanane Bakour porta 17 anys exercint el periodisme. Ha treballat en diversos mitjans de comunicació marroquins, entre els quals es troben Akhbar Al Youm, Al Massae i Al Jarida Al Oukhra. Fins al 2021 va ser redactora cap del lloc web alyaoum24.com.
 
Segons les normes internacionals, qualsevbol limitació del dret a la llibertat d'expressió ha d'establir-se mitjançant una llei clara i precisa i ha de ser necessària i proporcionada per a protegir un objectiu legítim, com la seguretat nacional, l'ordre públic, o la salut o la moral pública. Les limitacions àmplies i imprecises a la llibertat d'expressió imposades titllant la informació de “notícies falses” no aconsegueixen aquest llindar. Limiten, i a vegades criminalitzen, formes legítimes d'expressió que estan protegides pel dret nacional i internacional dels drets humans.
 
Emmordassar l'expressió tant en Internet com fora de les xarxes forma part de la repressió que s'està duent a terme contra la dissidència al Marroc. Únicament en 2022, les autoritats marroquines van investigar, van processar i van empresonar almenys set periodistes i activistes per criticar el govern, i també persones que havien parlat en línia sobre religió o havien expressat solidaritat amb activistes.>