Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Marroc - Sàhara Occidental

  • AI es mobilitza de nou en favor de l’activista sahrauí Aminatou Haidar a través de la seva Xarxa d’Accions Urgents
Aminatou Haidar i la seva família es troben sota vigilància constant a L’Aaiun
Les autoritats marroquines no permeten a ningú visitar-la, i assetgen a periodistes i simpatitzants que intenten veure-la.
Madrid.- El passat 17 de desembre les autoritats marroquines van permetre a la defensora dels drets humans Aminatou Haidar tornar a casa seva, a L'Aaiún. Juntament amb la seva família, des d’aleshores està sota vigilància constant, i s’ha impedit veure-la a diverses persones que havien anat a visitar-la.

Des que va tornar a casa seva no ha pogut reprendre la seva vida normal, ni el seu treball de defensa dels drets humans, ja que les autoritats marroquines la sotmeten de manera manifesta a constant vigilància i no deixen a ningú anar a visitar-la.

Hi ha agents de policia i d’altres forces de seguretat dia i nit prop de casa seva. La segueixen sempre que surt. Fan fora als simpatitzants i periodistes estrangers que intenten veure-la.

També s’ha assetjat i intimidat a familiars, amics i simpatitzants seus del Sàhara Occidental i altres parts del Marroc, alguns dels quals han estat agredits, segons informes, en intentar anar a visitar-la. Diversos han estat detinguts i interrogats per agents de seguretat, inclosos agents de la Direcció de Vigilància del Territori, (Direction de la Surveillance du Territoire, DST).

A uns altres se’ls ha cridat l’alto i se’ls ha ordenat presentar-se a una comissaria de policia, on els han tingut detinguts durant diverses hores i els han interrogat abans de deixar-los marxar.

Aminatou Haidar està malament de salut, ja que pateix anèmia i úlcera d’estómac. S’està recuperant molt a poc a poc dels efectes de la vaga de fam.

Amnistia Internacional ha mobilitzat a desenes de milers de membres de la seva Xarxa d'Accions Urgents perquè escriguin al primer ministre i al ministre de l’interior marroquins instant-los a què:

  • Permetin a Aminatou Haidar viatjar lliurement tant pel Marroc i el Sàhara Occidental com a l’estranger.
  • Garanteixin que altres defensors i defensores sahrauís dels drets humans, en particular els amics, col•legues i simpatitzants d'Aminatou Haidar, puguin anar a visitar-la sense por de patir assetjament ni intimidacions.
  • Garanteixin que Aminatou Haidar i tots els defensors i defensores dels drets humans puguin exercir el seu dret a la llibertat d’expressió, reunió i associació sense por de sofrir represàlies.

Altres vuit activistes segueixen detinguts
D’altra banda, l’organització segueix reclamant l’alliberament immediat i incondicional d’altres vuit activistes sahrauís empresonats exclusivament per exercir el seu dret a expressar-se pacíficament.

Ahmed Alnasiri, Brahim Dahane, Yahdih Ettarouzi, Saleh Labihi, Dakja Lashgar, Rachid Sghir i Ali Salem Tamek van ser detinguts el 8 d’octubre al seu retorn d’Algèria, on havien visitat els campaments de Tinduf, dirigits pel Front Polisario. Són tots membres de reconegudes organitzacions de drets humans i altres grups de la societat civil. Els set s’enfronten en un tribunal militar a diversos càrrecs relacionats amb el menyscabament de la seguretat interior i exterior de l’Estat, inclosos els atacs contra la seva “integritat territorial”. Podrien ser condemnats a mort si se’ls declarés culpables.

D’altra banda, Idriss Chahtane, director de la publicació setmanal Almichaal, va ser detingut el 15 d’octubre després de publicar un article sobre la salut del rei Mohamed VI. Declarat culpable de difondre informació falsa amb “intenció maliciosa” en relació a aquest article, el tribunal va ordenar el seu ingrés immediat a presó, malgrat que la defensa havia recorregut aquesta decisió. Idriss Chahtane a més està rebent un tracte punitiu a la presó i el mantenen en règim d’aïllament.

Amnistia Internacional manté a la seva pàgina www.actuaambamnistia.org una ciberacció a favor d’aquestes persones que ja ha recollit més de 66.000 signatures.

Informació complementària
Aminatou Haidar va tornar a casa seva el 17 de desembre a la nit, després de passar un mes en vaga de fam a l’aeroport de Lanzarote en protesta per la seva expulsió del Marroc el 14 de novembre. La causa de la seva expulsió era haver especificat en la seva targeta d'embarcament que vivia en el Sàhara Occidental, territori que el Marroc es va annexionar en 1975, en comptes d'en el “Sàhara marroquí” i per haver deixat en blanc la pregunta sobre la seva nacionalitat.

Amnistia Internacional ha demanat moltes vegades a les autoritats marroquines que respectin el dret d'Aminatou Haidar a la llibertat de circulació, expressió, associació i reunió, així com el dret dels defensors i defensores dels drets humans a recollir i difondre informació i opinions sobre qüestions de drets humans sense por de sofrir fustigació ni intimidacions.

Les autoritats marroquines semblen estar adoptant una actitud cada vegada més repressiva en relació amb l’exercici d’aquests drets pels sahrauís, incomplint així les obligacions que han contret en virtut dels tractats internacionals de drets humans, especialment del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, en el qual el Marroc és Estat Part, i de la Declaració de l'ONU sobre el dret i el deure dels individus, els grups i les institucions de promoure i protegir els drets humans i les llibertats fonamentals universalment reconeguts, coneguda com a la Declaració sobre els Defensors dels Drets Humans.