Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Marroc: Periodista en vaga de fam en estat crític ha de rebre atenció mèdica adequada

© Particular

"Les autoritats marroquines han de posar fi amb urgència al règim d'aïllament a què està sotmès un periodista detingut la salut del qual corre perill després de 51 dies de vaga de fam i garantir que se li proporciona l'atenció mèdica especialitzada que necessita", ha declarat Amnistia Internacional.

Sulieman Raissouni porta en vaga de fam des del 8 d'abril com a protesta per la seva detenció i la seva reclusió prolongada en règim d'aïllament. Des de la seva detenció per càrrecs d'agressió sexual al maig de 2020, porta un any en una cel·la individual sense contacte significatiu amb cap persona durant més de 22 hores al dia. Pateix hipertensió crònica, dolència que requereix tractament periòdic. Des que va iniciar la vaga de fam, ha perdut 31 quilos i la seva salut ha empitjorat enormement.

"Si no rep atenció mèdica especialitzada, la salut de Suleiman Raissouni corre un risc crític. Les autoritats del Marroc han de garantir urgentment que té accés a atenció mèdica independent a càrrec d'un metge de la seva elecció i que la seva família i equip jurídic tenen accés a la seva història mèdica", ha afirmat Amna Guellali, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica.

"Amb independència dels càrrecs dels quals s'acusa algú, les autoritats marroquines tenen l'obligació de respectar les normes internacionals sobre el tractament de les persones recluses. D'altra banda, han de posar fi immediatament a la prolongada reclusió en règim d'aïllament de Suleiman Raissouni, que viola la prohibició de la tortura".

Tot i les recent visites d'una infermera per monitorejar la pressió sanguínia i els nivells de glucosa i magnesi una o dues vegades al dia, i d'un metge una o dues vegades a la setmana, l'equip jurídic i la família de Suleiman Raissouni creuen que aquesta atenció no és suficient perquè aquest pateix hipertensió crònica i, més recentment, ha tingut dificultats per caminar pel dolor a la cama dreta.

En la seva vista judicial més recent, el 18 de maig, el seu estat no li va permetre ni tan sols parlar quan va ser presentat davant el jutge. La vista es va ajornar fins al 3 de juny.

El dia que va començar la seva vaga de fam, els guàrdies penitenciaris van escorcollar la seva cel·la i van requisar els seus objectes personals com a represàlia. Suleiman Raissouni va deixar de beure aigua fins que li van retornar les seves pertinences, sis dies després. A més, va ser traslladat a una altra cel·la, prop de la cuina de la presó.

Els guàrdies penitenciaris també van intensificar el monitoreig de les seves comunicacions amb la família, quedant-se al seu costat per escoltar les converses telefòniques amb ella.

Suleiman Raissouni, periodista del diari marroquí independent Akhbar al Yaoum, està acusat d'agredir sexualment un home gai el 2018. Els càrrecs formulats contra ell inclouen "segrest i violència" i "danys a la decència".

És fonamental que totes les acusacions d'agressió sexual s'investiguin degudament i que els qui perpetren aquestes agressions responguin dels seus actes davant la justícia. No obstant això, amb independència de la gravetat dels càrrecs formulats contra Suleiman, les autoritats han de garantir que aquest rep un tracte just i una vista de fiança imparcial.

Informació complementària

Dos dies abans de la seva detenció el 20 de maig de 2020, Suleiman Raissouni va publicar un editorial crític en el qual esmentava els noms d'Abdellatif Hammouchi, director general de la Policia Nacional i dels serveis secrets, i Mohamed Abdenabaoui, president de la Fiscalia, i criticava les autoritats per jutjar milers de persones per infringir les "lleis sanitàries d'emergència" enmig de la pandèmia de COVID-19.

Al març de 2021, l'administració del diari Akhbar al Yaoum va anunciar que s'havia vist obligada a tancar a causa de l'assetjament i l'empresonament dels seus periodistes, així com per dificultats econòmiques. El 2019, l'editor del periòdic, Taoufik Bouchrine, va ser condenat a 15 anys de presó per diversos càrrecs d'agressió sexual.