Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Marroc: condemna d’una periodista a un any de presó per 'avortament il·legal', un cop dur als drets de les dones

Davant la noticia que Hajar Raissouni, periodista del diari independent Akhbar al Yaoum, ha estat condemnada a un any de presó després de ser declarada culpable en sotmetre’s a un avortament il·legal, Heba Morayef, directora regional d’Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d’Àfrica, ha afirmat:

“La sentencia d’avui és un cop demolidor als drets de les dones al Marroc. Hajar Raissouni, la seva parella i el personal mèdic implicat en el cas tan sols haurien d’haver estat detinguts. En lloc de detenir-los, difamar públicament Hajar, envair la seva intimitat i declarar-la culpable de càrrecs injustos, les autoritats marroquines haurien d’anul·lar la sentència condemnatòria i ordenar la seva alliberació immediata i incondicional i la de totes les altres persones implicades en el cas.

“El dret internacional estableix que les dones tenen el dret de prendre les seves pròpies decisions sobre la seva vida sexual i reproductiva. Penalitzar l’avortament és una forma de discriminació contra les dones. Les autoritats marroquines han de derogar amb caràcter urgent totes les lleis que vulneren els drets de les dones, incloses les que penalitzen les relacions sexuals fora del matrimoni i l’avortament.”

Hajar Raissouni va ser detinguda el 31 d’agost conjuntament amb la seva parella, Amin Rifaat, quan sortien d’una consulta mèdica del Rabat. El metge i altres persones que treballen a la clínica també van ser arrestades com sospitosos de practicar un avortament.

Tant Hajar Raissouni com Amin Rifaat van ser condemnats a un any de presó. El metge implicat en el cas va ser condemnat a dos anys de presó i va ser inhabilitat per exercir la professió durant dos anys. Altres membres del personal mèdic van ser declarats culpables i condemnats a complir presó, un durant un any i un altre durant 8 mesos.

El 4 de setembre, en una carta enviada per Hajar al seu diari, la periodista explica que, mentre estava sota custodia, va ser interrogada sobre els seus articles de caràcter polític, sobre un escrit per un dels seus companys, Akhbar al Yaoum i sobre la seva família, inclòs el seu oncle Ahmed Raissouni, destacat teòleg i ex president del Moviment de Unicitat i la Reforma (Mouvement de l’Unicité et de la Réforme, MUR), considerat un dels principals moviments islàmics del Marroc.